Toimittaja: Kari Kauppinen

Jälleen päästään äänestämään. Suomessa on joka vuosi vaalit (kuntavaalit, seurakuntavaalit, eduskuntavaalit, aluevaalit, presidentinvaalit) vuosina 2021–2031 paitsi vuosina 2026 ja 2028.

TORNIONLAAKSO – Tammikuussa järjestettäviin aluevaaleihin on toistaiseksi lähdössä Ylitorniolta viisi ehdokasta ja Pellosta ei yhtään. Meän Tornionlaakso kysyi asiaa valtuustopuolueilta. 

Aluevaaleista on aiemmin puhuttu maakuntavaaleina, toisinaan myös sote-vaaleina.

Aluevaltuustot päättävät sosiaali- ja terveystoimen sekä palo- ja pelastustoimen asioista. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi sitä, että uusi aluevaltuusto päättää terveystoimen painotuksista. Sote-uudistus tarkoittaa nimenomaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalvelujen uudistamista.

Aluevaalit on aivan uusi vaali. Suomeen on sote-uudistuksessa perustettu 21 hyvinvointialuetta ja näihin jokaiseen valitaan aluevaltuusto. Hyvinvointialueita koskeva laki tuli voimaan heinäkuun alussa.

Valtuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta. Silloin sosiaali- ja terveystoimen sekä palo- ja pelastustoimen tehtävät siirtyvät uusille valtuustoille. Niillä on siis kymmenen kuukautta aikaa ottaa asiat haltuun.

Uusien hyvinvointialueiden tehtäviin kuuluvat muun muassa perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sairaalapalvelut, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, äitiys- ja lastenneuvolat, aikuissosiaalityö, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikääntyneiden asumispalvelut, kotihoito ja kuntoutus.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?