Toimittaja: Kari Kauppinen

Jari Angeria siirtyi kesken kokouksen toiseen ryhmään ja vaihtoi saman tien uusien vieruskaverien luokse.

YLITORNIO – Viime viikolla Ylitornion kunnanvaltuustossa keskustan Jari Angeria ilmoitti pian kokouksen alettua, että hän eroaa keskustasta ja siirtyy Ylitornion parhaaksi -ryhmään.

Angeria oli keskustan äänikuningas, mutta oli aiemmin myös perustamassa Ylitornion parhaaksi -liikettä.

Suomalainen vaalijärjestelmä suojaa valittua luottamushenkilöä vahvasti, vaikka niinkin voisi ajatella, että miksi ryhmästä toiseen kesken vaalikauden siirtyvä edustaja ei joudu eroamaan ja hänen tilalleen valittaisiin samasta ryhmästä varahenkilö.

Tällaista ajattelua voisi perustella sillä, että ääni menee kuntavaalimatematiikassa ensisijaisesti puolueelle ja toissijaisesti henkilölle, yksittäiselle ehdokkaalle. Vaaleissahan lasketaan ensin yhteen kaikki yhden ryhmän tai vaaliliiton saamat äänet ja katsotaan, moneenko paikkaan se riittää. Sen jälkeen ryhmästä tai vaaliliitosta katsotaan eniten ääniä saaneet paikkaluvun mukaan ja he tulevat valituiksi.

Yhtä aikaa henkilö ja puolue

Miksi sitten ryhmästä toiseen siirtynyt saa jatkaa edustamistaan? Mikä on äänestäjien kuluttajansuoja? Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen vastaa. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat vaalit, puolueet ja kansanäänestykset sekä vaalilainsäädännön valmistelu.

– Vaalijärjestelmän näkökulmasta meillä on Suomessa yhtä aikaa henkilö- ja puoluevaali. Meillä äänestetään itse ehdokasta ja hänet valitaan edustajaksi. Vaalikampanjointi käydään suomalaisessa järjestelmässä myös hyvin ehdokasvetoisesti.

– Jopa tietyn ehdokkaan osaamista äänestäjä haluaa päätöksentekoon.

Huotarinen sanoo, että järjestelmä on rakennettu tällä tavalla.

– Kaikki tietävät säännöt. Seuraavissa vaaleissa äänestäjät voivat sitten katsoa, ovatko enemmän puolueen vai ehdokkaan kannalla.

 Äänestäjän kuluttajansuoja?

Heini Huotarinen sanoo, että ryhmästä toiseen siirtymisten kohdalla käydään yleensä aina keskustelua.

– Ja sitä on hyvä käydä, että miten se äänestäjien niin sanottu kuluttajansuoja toteutuu.

Esimerkiksi Ruotsissa vaalijärjestelmä on erilainen suljettujen listojen muodossa.

– Siellä ääni annetaan vain puolueelle.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?