Toimittaja: Kari Kauppinen

Suomeen tulevan on itse huolehdittava siitä, että menee koronatestiin, jos lain mukaan sellaiseen pitää hänen mennä, vaikka rajalla ei valvontaa olisikaan.

TORNIONLAAKSO – Sisärajavalvonta päättyi tämän viikon alkaessa Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla. Se tarkoittaa, että raja on jatkossa auki koko ajan eli 24/7. Vielä sunnuntaina raja oli auki kello 7–21. Nyt siis rajan saa ylittää myös yöllä.

Vaikka henkilöpapereita ei rajalla pääsääntöisesti tarkasteta, terveystarkastukset jatkuvat. Kunnat vastaavat terveystarkastuksista.

Pellossa koronakontti tullilla säilyy. Rajalla terveyskeskus pitää päivystystä kello 8–20 ja saman ajan rajavartiosto avustaa. Saapujista pyritään tarkemmin tutkimaan noin 30 prosenttia.

– Tällä jatketaan toistaiseksi, Pellon terveyskeskuksen vs. vastaava lääkäri Tapani Risku sanoo.

Aavasaksan rajanylityspisteellä ei ole paikalla terveydenhoitohenkilökuntaa, mutta Lapin rajavartiosto ohjaa tarvittaessa puutteelliset koronatodistukset omaavat koronatestiin Ylitornion terveyskeskukseen.

– Pisteen ylittäjien henkilötiedot otetaan ylös ja testissä käymistä valvotaan. Jos testissä ei käy, pyydetään poliisilta virka-apua henkilön toimittamiseen testiin, sanoo Ylitornion terveyskeskuksen vs. vastaava lääkäri Ville Jansson.

Aavasaksalla rajalla tarkastetaan todistuksia kello 8–20.

Mikäli Suomeen tulee näiden aikojen ulkopuolella ja on oman tilanteensa mukaisesti velvollinen menemään koronatestiin, siihen pitää hakeutua oma-aloitteisesti.

Tartuntatautilain rikkomisesta eli testeihin menemättömyydestä voi seurata sakkorangaistus.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 6.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?