Toimittaja: Kari Kauppinen

Mummi katso! Konsta Vanha ja jousipiikkiäes. Laitteella, jota kutsutaan myös karhiksi, pehmennetään ja hienonnetaan maata kyntämisen jäljiltä. Konsta tosin jo katselee seuraavalle koneelle.

Neljävuotias Konsta Vanha hyppelehtii pellolla ja katselee maatalouskoneita. Koko ajan hänen sormensa sojottaa seuraavaan laitteeseen ja kuuluu huuto ”Katso mummi!”.

Ollaan Markku ja Marja-Riitta Matin pellolla Turtolassa.

Konsta on tullut tutkimaan maatilan koneita isovanhempiensa Kalervo ja Virpi Vanhan kanssa.

– Itsellekin tämä on mielenkiintoista. Kysyttiin, haluaako pojanpoika lähteä mukaan ja tietenkin halusi. Autosta jo näki koneet ja kysyi, että pääsekö noita hän koittamaan, Pellon kirkonkylällä asuva Kalervo Vanha kertoo.

Toki Konsta on aiemminkin nähnyt traktoreita, mutta tarjolla oli monenlaista muutakin konetta.

– Lehmiä hän on vähemmän nähnyt.

Niitäkin oli yleisölle laitumella ihmeteltäväksi. Tilalla on viitisenkymmentä lehmää.

– Itseäni kiinnosta lähinnä tämä maatalousbisnes, että kuinka tämä kaikki toimii. Lehmiäkin on mukava nähdä. Se on stressittömän oloinen elukka. Meillä ihmisillä olisi niistä oppimista. Itse ottaisin tuon rauhallisuuden, ettei turhaan hötkyillä. Lehmillä ei ole kiire mihinkään, Kalervo Vanha kertoo.

Myös Konstan touhuja oli tietysti ilo seurata.

– Siitä tulee itsellekin iloa. On hauska seurata, kun hän on niin innokas ja kaikki on niin uutta. Eivät kysymykset varsin lopu.

– Pullaa yritimme mennä syömään, mutta ei se heti innostunut, kun koneita piti tulla katsomaan, Kalervo Vanha nauraa.

– On mukava, että tällaista järjestetään.

Viime torstaina Matin maitotilalla vietettiin avointen ovien päivää, joka siirtyi viime vuodelta koronan takia. Tila on tänä vuonna ollut suvun hallussa 251 vuotta eli vuodesta 1770. Itse tila on ilmeisesti vuodelta 1655.

Vanhin olemassa oleva rakennus on vuonna 1740 rakennettu aitta, joka toimii polkupyörävajana.

Paikalla oli päivän aikana kolmisensataa henkilöä.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivuilta 8-9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?