Toimittaja: Kari Kauppinen

Vieraslajien katsastuskäynnillä kesäkuun alkupuolella Johanna Konttila ja Marja Pasula kävivät ensin Mustakalliontiellä. – Siellä näytti aika huolestuttavalta. Lupiinia oli tosi paljon, Konttila sanoo.

YLITORNIO – Lapin maa- ja kotitalousnaisten projektikoordinaattori Johanna Konttila kykkii kasvirähjäkössä yhdessä Alkkulan maa- ja kotitalousseuran puheenjohtajan Marja Pasulan kanssa. He tutkivat Ylitornion vieraslajiesiintymiä.

– Voi voi voi, kuuluu Konttilan suusta.

Nyt ollaan puutarhajätteen jättöpaikalla.

– Onhan tämä aika kamala paikka. Noin 150 metriä pitkä ja kolmisenkymmentä metriä leveä alue on pelkkää jättipalsamia. Pari vuotta kun mennään eteenpäin, niin ei tässä paikalla kasva mitään muuta.

Syy jättipalsamin leviämiselle saattaa olla yksittäisessä kasvinjätteessä.

– Todennäköisesti tänne on tuotu puutarhajätettä, jossa on ollut joukossa jättipalsamin siemeniä. Ei sitä tarvitse kuin vähäsen, niin se lähtee kasvamaan. Kukaan ei tiedä, onko tänne tuotu kasvia enemmän vai onko se ollut vain yksi kasvi, josta tämä on lähtenyt.

– Maaperä täällä on tosi otollinen jättipalsamille. Muhevaa. Ja varjoisuutta on myös.

Konttila arvioi, että jos otetaan sata ihmistä, jotka tuovat alueelle puutarhajätettä, niin 1–2 heistä tietää, ettei kaikkia kasveja saisi sinne viedä, vaan hävittää ne polttamalla tai laittamalla sekajätteeseen.

Ketään ei toki pidä syyllistää.

– Nyt on vain hoidettava tämä homma niin, että saadaan tilanne paremmaksi.

Suomen vieraslajilaki tuli voimaan vuonna 2015.

– Tämä on niin uusi asia, vaikka toki lupiinista on tiedetty, että se leviää tosi helposti.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?