Toimittaja: Minna Siilasvuo

PELLO – Lapin aluehallintovirasto AVI on määrännyt rajanylittäjien terveystarkastukset pakollisiksi. Pellossa tämä johtaa siihen, että jatkossa myös kuntalaisten testaukset tehdään terveyskeskuksen sijaan rajalla.

Uudet määräykset tulevat voimaan 1.6., ja Pellon terveyskeskuksessa valmistellaan jo testauskontin siirtämistä rajalle.

– Kontin siirtämisen tarkka päivä ei ole vielä tiedossa, mutta todennäköisesti aloitamme testaukset siirtoa odotellessa asuntovaunulla ja drive-in-testauksella, Pellon terveyskeskuksen johtava lääkäri Maija Risku kertoo.

Kuntalaisten koronatestiajanvaraukset tehdään edelleen virka-aikana tai lauantaisin kello 9–14 poliklinikan numerosta 040 7132 771.

– Jos testattavalla on tulehdusoireita ja tarvitaan hoitajan tai lääkärin arviota, testi voidaan ottaa myös terveyskeskuksessa. Toimintaohjeet saa ajanvarauksen yhteydessä.

Rajavartiolaitos tarkastaa kaikilta Suomeen tulevilta maahantulon edellytykset ja terveystarkastuksen tarpeen AVI:n ohjeiden mukaisesti.

– Ellei koronatestiä ole otettu ennen maahantuloa, se otetaan rajalla. Ruotsista tulijat, jotka viipyvät Suomessa yli 72 tuntia, ohjataan olemaan omaehtoisessa karanteenissa ja tulemaan toiseen testiin 72 tunnin kuluttua, Maija Risku kertoo.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?