Toimittaja: Kari Kauppinen

Pakolliset terveystarkastukset otetaan käyttöön Pellon ja Ylitornion raja-asemilla kesäkuun alussa. Lapin aluehallintovirasto määräsi ne, koska maahantulijat eivät ole noudattaneet suosituksia.

Päätös on voimassa kesäkuun loppuun saakka. Se koskee myös Suomen kansalaisia.

Määräyksen mukaan Ruotsista Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti.

– Pakollista terveystarkastusta ei tarvita, jos tulijalla on esittää negatiivinen testitodistus tai todistus sairastetusta koronavirustaudista, Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen sanoo.

Todistus saadusta koronarokotuksesta ei kelpaa todisteeksi.

Työssäkäyvät poikkeus

Kaikkien ei tarvitse osallistua terveystarkastuksiin.

Esimerkiksi säännöllisesti toisessa maassa työskentelevä hoitohenkilökunta on terveystarkastuspakon ulkopuolella, sillä heidät testataan viikoittain. Myöskään tavaraliikenteen kuljettajien ei tarvitse mennä tarkastukseen. Se ei myöskään koske vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Kieltäytymisestä voi saada sakkoja

Terveystarkastuksesta kieltäytyvä voidaan asettaa karanteeniin tai kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta tai rajavartiolaitokselta virka-apua terveystarkastuksen suorittamiseksi.

Lisäksi rikoslain perusteella kieltäytymisestä voi seurata myös sakko tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.

Nyt tehty päätös on samanlainen, joka tehtiin kolme viikkoa sitten Tornion rajanylityspaikan suhteen.

Suosituksista ei välitetä

Ylipäätään kaksi kolmesta Ruotsista tulleesta on jättänyt noudattamatta suosituksia, kuten ohjetta koronatestiin menemisestä ja omaehtoisesta karanteenista.

– Suositusta on noudatettu valitettavan vähän. Se johtaa tähän päätökseen, Sari Kemppainen sanoo.

– Torniota lukuun ottamatta epidemia ei ole vielä päässyt suurissa määrin Suomen puolelle, mutta riski siihen on. Siksi meidän täytyy toimia nyt. Oireetonkin ihminen voi levittää tautia, ja virusmuunnosten leviämisen uhka on todellinen.

– Norrbottenin tilanne on pitkään ollut huono, ja nyt Norjan tilanne on heikentynyt nopeasti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?