Toimittaja: Minna Siilasvuo

RAANUJÄRVI – Talvinuottaus voi olla kansanjuhlan aihe tai totista työtä tuulessa ja tuiskussa. Viime sunnuntaina Raanujärven jäällä oli kyse myös siitä ensinmainitusta, vaikka itse nuottaajille kyseessä olikin pitkänpuoleinen työpäivä.

Olosuhteet järvellä olivat niin mahtavat, että nuotanvedon aikana avannon ympärillä piipahti varmaan puolen kylän väki ja aika monia lähetystöjä naapurikylistäkin. Aurinko helli kävijöitä, tulivaunussa paloi iloinen nuotio, nokipannukahvi tuoksui ja makkara kärysi. Moni onnekas sai syödäkseen myös lättyjä.

Mukavasta oheistoiminnasta huolimatta päivän pääosassa oli kala, jota pyydettiin sekä nuotalla että verkoilla. Näköetäisyydellä oli myös paljon pilkkijöitä, joten kalaa pyydettiin ja saatiin monin tavoin.

Porukan hommaa

Raanujärven nuottausporukka on neljän vannoutuneen kalamiehen yhteenliittymä. Nuotanveto ei onnistu yksin eikä kaksinkaan, vaan kolme on nuottausporukan vähimmäismäärä, alamitta.

Raanujärveläiskalastajat Martti Koivuranta, Juhani Brunfeldt, Juha Brunfeldt ja rovaniemeläinen Jouko Lampela ovat vetäneet nuottaa yhdessä jo vuosien ajan.

– Parhaina vuosina ollaan vedetty nuottaa Raanujärvellä ja Vietosella parikymmentä kertaa, mutta nykyään kala ei tahdo käydä kaupaksi. Kauppiaat ostavat mieluummin Puruveden muikkua, jota vedetään troolilla. Sen kanssa ei pysty kilpailemaan hinnalla, Jouko Lampela toteaa.

Nuotta vedetään jään alle rauhalliseen tahtiin konevoimin. Nuottaus ei ole hätäisen hommaa, vaan siihen täytyy varautua hyvillä hermoilla ja kunnollisilla eväillä. Ilmankos niin moni ehtii käydä paikalla seuraamassa tapahtumia!

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?