Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Suomi elää metsästä, sanotaan, ja väite pitää edelleen paikkansa. Monella alalla eletään nyt koronan vuoksi synkkiä aikoja, mutta metsäsektorilla menee hyvin, jopa yllättävän hyvin.

– Tukkipuolella veto on vahvaa. Myös kuitupuun kysyntä on hyvällä tasolla, Stora Enson Lapin ostopäällikkö Mikko Ylimartimo toteaa.

Vuosi sitten myös puukaupan alalla jännitettiin, romahduttaako korona esimerkiksi rakentamisen ja sitä kautta puun kysynnän. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan uutta rakennetaan ja vanhaa korjataan edelleen. Puumarkkina vetää.

Puunostoa ja metsänhoitoa

Stora Enson Ylitornion metsäasiantuntija Jari Ylihannu muistuttaa, että puukauppa käy ympäri vuoden, vaikka metsänomistajat tuppaavat viettämään talvisydämen ”pesässä”.

– Tehdas syö puuta koko ajan, ja tänä talvena tammi- ja helmikuu olivat oikein hyvää aikaa, sellaista vanhan ajan talvea. Talvitiet saatiin ajoissa auki ja puut hyvin pois metsästä. Automiehet ovat kieltämättä oikeita suitsimiehiä, saavat puut pois tosi vaikeistakin paikoista.

Pellon ja Kolarin eteläosissa puukauppaa tekevä metsäasiantuntija Tuomo Huutola huomauttaa, että metsäasiantuntijoiden osaamisalueeseen kuuluu muutakin kuin puun ostaminen.

– Ostamme puuta, mutta yhtä tärkeää on huolehtia metsänhoidon palveluista, joista tärkeimmät ovat metsän uudistaminen ja oikea-aikainen taimikonhoito.

Jari Ylihannu toteaa, että asiakkaille tehdään myös metsäveroilmoituksia.

– Se ei ole bisnes, vaan palvelu.

Metsänomistajat maailmalla

Harva metsänomistaja suhtautuu metsäänsä vain tuottavana puupeltona. Useimmilla metsään liittyy monenlaisia tunteita, eikä suinkaan vähiten silloin, kun metsää on hoidettu itse vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa metsätilojen sirpaloituessa ja metsänomistajien siirtyessä kaupunkeihin. Tieto oman metsän tarpeista ei ole enää selkäytimessä, vaan metsänhoidossa turvaudutaan alan ammattilaisiin.

– Pellon metsänomistajista noin 30 prosenttia asuu muualla, Tuomo Huutola arvioi.

– Ylitorniolla tilanne on kohta päinvastainen: enää alle puolet metsänomistajista asuu paikkakunnalla, Jari Ylihannu toteaa.

Samalla myös metsäasiantuntijoiden työ on muuttunut valtavasti.

– 40 vuotta sitten hypättiin autoon ja mentiin taloon. Nyt avataan tietokone ja lähetetään sähköpostia Tornioon. Monen perheen lapset ovat menneet Tornion tehtaalle ja perineet sitten aikanaan metsää.

Oma lukunsa ovat metsäalueet, jotka jäävät pitkiksi ajoiksi, jopa vuosikymmeniksi kuolinpesien haltuun.

– Käytännössä metsä jää silloin hoitamatta. Jos kuolinpesä muutetaan yhtymäksi, toimintaedellytykset paranevat heti.

Lue koko juttu Meän Tornionlaaksosta sivulta 8.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?