Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Aurinkopaneeli on edullinen ja toimiva vaihtoehto mökin tai loma-asunnon sähköistämiseksi.

TORNIONLAAKSO – Sähkölinjan vetäminen esimerkiksi saareen tai muuten kauas voi tulla mökin tai loma-asunnon haltijalle turhan kalliiksi, tai linjan vetäminen on suorastaan mahdotonta. 

Sähkön siirtohintojen raju nousukin tekee muista energialähteistä varteenotettavia vaihtoehtoja.

Suomi on myös asettanut kunnianhimoiset tavoitteet kasvihuonekaasujen alentamiselle. Pyrkimys kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa heijastuu laajalle.

Aurinkopaneelit ovat nykyään toimiva vaihtoehto sähköistää myös mökki tai loma-asunto.

Kokemusta jo 1980-luvulta

Ylitorniolainen kirvesmies Tarmo Tolonen tutustui aurinkosähköön jo 1980-luvulla.

– Vanhempani hankkivat tuolloin aurinkopaneelit Ruotsista. Suomessa kyseiset järjestelmät olivat tuolloin järjettömän kalliita. Samat paneelit toimivat heillä edelleen.

Tolonen on asentanut useita aurinkosähköjärjestelmiä, joista yhden omalle loma-asunnolleen.

Lainsäädäntö on tullut mukaan kannustamaan yksityisiä kiinteistöjen omistajia ja taloyhtiöitä harkitsemaan myös aurinkosähköä.

– Verkkoyhtiöillä on velvollisuus ostaa yksityisten tuottama ylimääräinen sähköenergia takaisin yleiseen verkkoon. Tämä edellyttää sellaisen säätimen asentamista, mikä mahdollistaa sähkön liittämisen valtakunnan verkkoon. Niidenkin hinnat ovat pudonneet rajusti. 2000 eurolla saa jo valita useista eri säädinmalleista.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 8.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?