Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Koronarokotukset ovat lähteneet Lapissa hyvin käyntiin, vaikka useiden tahojen esittämä toive rajaseudun asukkaiden etupainotteisesta rokottamisesta ei olekaan edennyt. Modernan rokotteita on kuitenkin saatu Lappiin hieman etupainotteisesti.

Rokotustilanne on sikäli ennallaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tihkuu kentälle tietoa vähän kerrallaan, ja muutokset suunnitelmissa saattavat tapahtua hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

– THL muutti rokotusideologiaansa viime viikolla. Aiemmin ohjeistettiin, että rokotetaan tehostetun palveluasumisen asukkaat ja hoitajat. Nyt se muuttui niin, että tässä vaiheessa rokotetaan vain asukkaat. Ensimmäisen ohjeen mukaan ehdittiin rokottaa puolet tehostetun palveluasumisen henkilökunnasta, Ylitornion johtava lääkäri Kari Askonen kertoo.

Pellossa tehosterokotteen ehti saada 19 työntekijää ennen kuin rokotusväli kasvoi THL:n ohjeen mukaan 12 viikkoon.

Satoja rokotteita annettu

Ylitorniolla aloitettiin maanantaina kotihoidon piirissä olevien vanhusten ja samassa taloudessa asuvien kuntalaisten rokotukset. Yli 80-vuotiaiden rokotukset alkanevat ensi viikolla, ja ne ovat käynnistyneet myös Pellossa. Pellossa 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista on rokottamatta enää 120 kuntalaista. Kaikkiaan Pellossa oli rokotettu maanantaihin mennessä 386 ihmistä. 

– 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien kanssa on rokotettu jonkin verran myös samassa taloudessa asuvia puolisoita ja omaishoitajia. Rokotteet ovat vapaaehtoisia, eivätkä aivan kaikki ole ottaneet rokotetta, mutta esimerkiksi 80+ ikäluokassa on ollut vain yksittäisiä rokotteesta kieltäytyjiä, mikä on ilahduttavaa, Pellon johtava lääkäri Maija Risku toteaa.

– Rokotteita tulee Suomeen aika hitaasti, joten en usko, että alle 70-vuotiaita päästään rokottamaan kovin pian. Toisaalta nyt on nähty, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin, Kari Askonen huomauttaa.

Pfizerin rokotetta tulossa

Pellossa ja Ylitorniolla on toistaiseksi käytetty Pfizerin ja Modernan keskenään samantyyppisiä mRNA-rokotteita.

– Tulevista rokote-eristä tiedetään sen verran, että viikoilla 8 ja 9 Pelloon saadaan pieni määrä Pfizerin rokotetta, mutta Modernan seuraavasta toimituksesta ei ole tietoa, Maija Risku kertoo.

Astra-Zenecan rokotetta on suositeltu pistettäväksi alle 70-vuotiaille. Ylitorniolla rokote annetaan lähinnä kriittisen terveydenhuollon henkilökunnalle, ja Pellossa rokotteen antaminen aloitetaan riskiryhmäläisistä. Ensimmäinen erä rokotetta saatiin Ylitorniolle ja Pelloon tiistaina 9.2.

– Astra-Zenecan rokote tuli meille yllättäen, ja ryhdyimme välittömästi laatimaan rokotussuunnitelmaa. Tällä hetkellä neuvolan puhelin on niin tukossa, että joudumme ilmeisesti perustamaan uuden numeron rokoteajanvarausta varten. Sen järjestelyt ovat kuitenkin vielä kesken, Maija Risku kertoo.

– THL on viime viikolla päivittänyt ohjeensa riskiryhmistä ja rokottamisen kiireellisyysjärjestyksestä. Jos epäilee kuuluvansa riskiryhmään, kannattaa ohjeisiin tutustua THL:n nettisivuilla.

Ylitornio hakee pikatestausoikeutta

THL:n perustama kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä tiedottaa, että rokotettu saa yleensä paremman suojan, kun annosväliä pidennetään. Elimistön tuottama vastustuskyky vahvistuu, kun rokotusten antamisväli pitenee alkuperäisestä kolmesta viikosta nykyiseen 12 viikkoon. Lisäksi mahdollisimman moni saa nopeammin ensimmäisen rokoteannoksen tarjoaman melko hyvän suojan.

– Tehosterokotuksia varten ei käytännössä anneta tällä hetkellä aikoja, sillä tulevista rokotemääristä ja -käytännöistä ei vielä tiedetä. Teemme kyllä parhaamme, Kari Askonen lupaa.

Kari Askonen toteaa, että Ruotsin uudet rajasäädökset ovat aiheuttaneet koronatestauksessa melko kaoottisen tilanteen. Valtavan testausmäärän vuoksi PRC-testien vastausten saamisessa voi olla jo jopa kolmen päivän viive.

– Logistisesti ajatellen testissä kannattaisi käydä alkuviikosta. Tornio on saanut pika-antigeenitestausoikeuden, ja meilläkin on hakemus vetämässä. Lupa saataneen parissa viikossa. Testauksista on selvitty vielä nykyisellä henkilökunnalla, mutta maanantaina on laitettu paikka auki uudelle työntekijälle.

Pellossa pikatestaus on ollut käytössä jo pitkään, marraskuun 6. päivästä alkaen.

Rokote vain terveyskeskuksessa

Pellossa on tullut paljon kyselyitä siitä, miksi ikäihmisiä ei rokoteta kotona. Tämä johtuu rokotteiden huonosta säilyvyydestä ja muista teknisistä syistä.

– Pfizerin rokote pitää laimentaa, eikä se laimennettuna kestä kuljetusta. Yhdestä pullosta saadaan 5–6 annosta, joten laimentaminen kohteessa ei onnistu. Modernan rokotteessa taas yhdestä pullosta tulee 10–11 annosta, eikä sekään säily avattuna kuin kuusi tuntia, Maija Risku toteaa.

Rokotteen vieminen koteihin pitkien välimatkojen kunnassa edellyttäisi sitä, että rokotettavien ja ajoreitin pitäisi olla suunniteltu hyvin tarkasti. 

– Haasteena on ollut myös se, että tieto saapuvista rokotteista on tullut varsin lyhyellä varoitusajalla, eikä monimutkaisiin suunnitelmiin ole ollut mahdollisuutta. Muuttuvien ohjeiden ja lyhyellä varoitusajalla tulevien tietojen viidakossa teemme parhaamme, että rokotukseen oikeutetut saisivat rokotteensa hyvässä järjestyksessä, Maija Risku vakuuttaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?