Toimittaja: Minna Siilasvuo

Ylitornion Museo- ja kotiseutuyhdistys on kerännyt Niuron pihapiirin riiheen vanhoja työvälineitä, myös kalastukseen liittyviä. Ylitorniolaisia lohenpyytäjiä Karjosaaren nuotta-apajalla 1980-luvulla. Kuva: Vilppu Lakkapään kokoelma.

NIURO – Ylitornion museo- ja kotiseutuyhdistys viettää ensi kesänä 40-vuotisjuhlaa. Riehakkaasti vai arvokkaasti – se jää nähtäväksi. Juhlapaikka on kuitenkin tiedossa, sillä yhdistyksellä on Niurossa kaksikin perinnetaloa ja niiden ympärillä avara kenttä. 

– Viime kesänä pihapiiriin rakennettiin talkoilla esiintymislava, jolle on käyttöä juhlissa 25. päivä heinäkuuta, yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen varapuheenjohtaja Vilppu Lakkapää kaavaili.

Yhdistyksen kokouksessa suunniteltiin tulevaa ja muisteltiin menneitä. Johtokunnan jäsen Ville Impiöllä oli mielessään monenlaisia kehitysideoita Niuron alueen ja yhdistyksen toiminnan elävöittämiseksi. Hän kertoi järjestäneensä neljänä vuotena historiatapahtumia Ranualla ja uskoi sellaisten sopivan Ylitorniollekin.

– Alueelle tarvitaan käyttöä ja ehkä myös tutkimustyötä, että ne säilyvät. Joen käyttöäkin voisi pohtia: laituri ja risteilyalus rantaan, että ihmiset pääsevät tästä joelle.

Hannu Laitinen muistutti, että Kristineströmin kartano ja Keisarinmaja pitäisi saada kuntoon, sillä ne ovat Ylitornion vanhimmat rakennukset.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivusta 10.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?