Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

TORNIOJOKILAAKSO – Vaikka kuluva talvi on alkuvuodesta muistuttanut entisajan kunnon talvia, jäillä liikkujien on syytä olla varovaisia.

– Torniojoessa Pellon kohdalla ei ole teräsjäätä lainkaan, Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki varoittelee.

Lempeän mittauspisteessä jääpeitteen paksuus oli viimeisimmän virallisen mittauksen mukaan 26 senttimetriä. 

Torniolaakson järvissä jäänpaksuus on keskimäärin 20–30 senttimetriä. Mittauksiin tulee suhtautua varovaisuudella, sillä ne edustavat vain kyseistä paikkaa ja ovat ohjeellisia. Järvien selkävesissä jäänpaksuus voi olla edelleen huonompi.

Ilmaston lämpeneminen näkyy

Tähän aikaan vuodesta vain Suomen ympäristökeskus SYKE mittaa jääpeitteen vahvuuksia eri puolilla maata. Lapin ELY-keskus alkaa mitata jokivesistöjen jääpeitteitä keväällä.

– Ennakoimme mittauksin jäänsahaustarvetta estääksemme jääpatojen muodostumisen. Viimeisen kahden, kolmen vuoden aikana ei ole tarvinnut sahata lainkaan.

Tyypillisin tarve jään sahaamiselle jääpatojen estämiseksi on ollut Tornion ja Haaparannan edustalla. Veden korkeutta nostava jääpato syntyy tuolloin helposti, jos Perämeri on jäässä ja joki puskee omaa jääkuormaansa kohti merta.

Torniojoessa teräsjään paksuus on ohentunut viimeisen noin 30 vuoden aikana merkittävästi. Viimeisinä kahtena vuotena joen yhdeksässä mittauspisteessä teräsjään paksuus ollut alle 40 senttimetriä.

– Ennen teräsjään paksuus joessa on vaihdellut keskimäärin 50–90 senttimetriä. Joinakin vuosina se oli tätäkin paksumpaa. Tällä hetkellä sitä ei siis ole lainkaan.

Varovaisuutta pakkasista huolimatta

Alaraudanjoki painottaa yleistä varovaisuutta jäillä kulkiessa.

– Jäät ovat selvästi heikompia ja 10–15 senttiä tavanomaista ohuempia.

Vaikka talvi on kirpaissut useampana päivänä, se ei ole juurikaan vahvistanut jääpeitettä.

– Marras-joulukuussa ei ollut kunnon pakkasia. Tuon jakson jälkeen jäät eivät yleensä enää vahvistu, koska jään päälle sataa lumi.

Pilkkivehkeitten ohessa jäällä liikuttaessa on siis syytä olla mukana myös naskalit.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?