Toimittaja: Kaisu Niska

Riku Honkuri on tajuton rankavammapotilas, jonka niska on pidettävä suorassa selkärangan kanssa. Eero Viippola pitelee päätä, kun Urho Honkuri kääntää potilasta kylkiasentoon.

AAVASAKSA – Aavasaksan Taksiasemalla on tupa täynnä koulukuljetusten kuskeja, kun Eero Viippola aloittaa ensiapukurssin pitämisen. Edellisenä viikonloppuna hätäensiapukoulutuksessa ovat olleet taksikuskit.

Viippola aloittaa perusasioista todeten, että riippumatta siitä onko autettava humalassa tai muuten itse-aiheuttamassaan tilassa, tulee auttajan aina muistaa asiallinen käytös. Lisäksi pitää muistaa ottaa huomioon myös oma turvallisuus.

– Auto-onnettomuustilanteissa, jos turvatyyny ei ole lauennut, sitä pitää muistaa varoa. Tyyny voi laueta myöhemminkin ja se riski ei ole mitätön, Viippola sanoo.

Perusasioihin kuuluu myös se, että autettavalle tulee puhua, myös tajuttomalle, sillä hän voi kuulla ja ymmärtää. Autettavalle tulee kertoa, mitä auttaja tekee. Autettavaa ei myöskään saa jättää yksin.

– Ole paikalla, puhu autettavalle, odota ensihoidon saapumista, siinä ihan perusasiat, Viippola neuvoi.

Vähän enemmän kuin perusasiaa on autettavan tutkiminen ensiapua varten. Pitää tarkistaa, reagoiko autettava puhutteluun, onko hän hereillä vai tajuton, hengittääkö normaalisti ja onko hänen kehossaan havaittavia vammoja.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 3.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?