Toimittaja: Minna Siilasvuo

Ylitornion meijerin purkutyöt ovat käynnissä.

YLITORNIO – Ylitorniolainen Vilppu Lakkapää on tullut tunnetuksi uutterana yrittäjänä, mutta eläkkeelle jäätyään hän on suunnannut tarmonsa paikallishistorian keräämiseen ja ylläpitämiseen. Hän on Ylitornion Museo- ja kotiseutuyhdistyksen kantavia voimia.

Museo- ja kotiseutuyhdistys täyttää ensi kesänä 40 vuotta ja sitä juhlistetaan 25.7. järjestettävällä kotiseutujuhlalla Niuron perinnetalossa. Lähestyvä juhlavuosi ja parhaillaan käynnissä oleva meijerin purkaminen ovat tuoneet Vilpun mieleen mietteitä vuosikymmenien ajalta.

– Minun elinaikanani Ylitorniolla on tapahtunut suuri muutos. Kohta Ylitorniolta katoaa kolmaskin teollisuuslaitoksen piippu, ja minä olen ollut mukana kaikkien kolmen laitoksen työmailla: sahalla, tiilitehtaalla ja meijerillä.

Traktori tulee taloon

Vilppu muistelee, että vuonna 1948 Ylitorniolla oli maatalousnäyttely, jossa esiteltiin muun muassa hydrauliikalla varustettua traktoria. Näyttelyn päätteeksi traktori myytiin huutokaupalla, sillä sitä ei enää haluttu lähteä kuljettamaan Tornioon.

– Se ostettiin Björkmanille Portimojärvelle. Minähän innostuin tietysti traktorista kovasti ja haaveilin, että jos talouteen saisi sellaisen. Niin isä päätti laittaa sellaisen tilaukseen.

Torniolainen Aineen autoliike välitti autojen lisäksi myös traktoreita, ja sitä kautta Lakkapään taloonkin tuli aikanaan, vuonna 1951, Englannista ihmeen hieno Ferguson, joka oli varustettu hydrauliikkanosturilla.

– Se oli aikansa ensimmäisiä traktoreita, jonka aurat ja karhit nousivat maasta hydraulisesti. Työkoneitten käsittely helpottui.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivuilta 12-13.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?