Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

PELLO – Pellon Yrittäjät ry piti vuosikokouksensa viime viikolla. Kuluva vuosi jää varmasti monella yrittäjällä synkeänä mieleen. Huolimatta koronapandemian aiheuttamista haasteista alueen yrittäjät katsovat kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Vuosi on ollut katastrofaalinen. Muutos tuli niin nopeasti ja aivan puun takaa, Pellon Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Heikkala kiteyttää.

Toimialoissa eroja

Matkailualan yritykset lienevät elinkeinoelämän suurimpia kärsijöitä koronapandemian kurimuksessa. Pandemia näkyi hyvin nopeasti ja merkittävästi alan yritysten liikevaihdossa.

Vaikka kotimaisten matkailijoiden lisääntyminen on näkynyt myös pellolaisissa yrityksissä, kasvu ei ole riittänyt paikkaamaan esimerkiksi ruotsalaisten asiakkaiden katoa.

– Lohilupiakin myytiin viidennes vähemmän kuin aikaisempina vuosina. 

Pellon monitoimitalon rakennustyömaa urakoitsijoineen ja lukuisine alihankkijoineen on tuonut muuten haasteellisessa tilanteessa asiakkaita majoitus- ja ravitsemusliikkeisiin.

Sinikka Lakkala Pellon Huonekaluliike Ky:stä kertoo pandemian alkaneen vaikuttaa asiakasmääriin viime heinäkuusta alkaen.

Alueen teollisuusyrityksille pandemia ei ole vielä aiheuttanut yhtä suuria menetyksiä. Heikkalan mukaan alan yritykset ovat saaneet tuotannon raaka-aineitakin toistaiseksi hyvin.

Konseptit uusiksi

Kuten kaikessa liiketoiminnassa myös koronapandemian aikana yrittäjien kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin mitataan.

Viranomaisten pandemiarajoitukset laittoivat matkailualan yritysten liiketoimintasuunnitelmia uusiksi.

– Olemme joutuneet kehittämään uusia malleja, joilla saamme asiakkaita. Meidän on kuitenkin pärjättävä nykyisillä resursseilla, Heikkala kertoo.

Yrittäjäjuhla siirtyy

Pellon Yrittäjät ei järjestä tänä vuonna perinteistä yrittäjäjuhlaa pandemiatilanteen vuoksi. Näin ollen myöskään Vuoden Yrittäjä -palkintoa ei jaeta.

– Mielestämme palkittavat ovat ansainneet juhlallisen tilaisuuden, jossa he saavat kuluvan vuoden kunniamaininnat. Päädyimme sitten tähän ratkaisuun, Heikkala kertoo.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?