Toimittaja: Minna Siilasvuo

TORNIONLAAKSO – Massarokotuksia ei tällä hetkellä suositella koronatilanteen vuoksi, joten terveyskeskusten kausi-influenssarokotuksiin pääsee parhaiten – ja Ylitorniolla ainoastaan – ajanvarauksella.

Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle seitsemänvuotiaat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.

Edellä mainittujen ryhmien lisäksi mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen tarjotaan varusmiespalveluksensa aloittaville miehille ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittaville naisille.

Ylitorniolle ajanvarauksella

Ylitornion terveyskeskuksen terveydenhoitaja Margit Ylimaunu kertoo, että Ylitorniolla kausi-influenssarokotukset on aloitettu normaalien neuvolakäyntien yhteydessä jo viime viikolla, heti kun rokotteet tulivat terveyskeskukseen.

– Rokotuksia on jatkettu nyt viikolla 43, ja torstai oli jo sellainen päivä, että puhelimet ovat soineet koko ajan. Ihmiset ovat ottaneet hyvin aktiivisesti yhteyttä ja varanneet aikoja rokotukseen.

Ylitorniolla ei järjestetä tänä syksynä lainkaan yleisiä rokotuspäiviä, vaan rokotuksen saa ainoastaan ajanvarauksella.

– Muita töitä höllätään vähän ja rokotuksia annetaan oman työlistan mukaan. Emme voi tietenkään rokottaa ajallisesti yhtä nopealla sykkeellä kuin perinteisinä rokotuspäivinä, mutta hyvin tästä selvitään.

Pellossa myös rokotuspäiviä

Pellossa toimintatapa on hieman toisenlainen. Syksyn kausi-influenssarokotukset käynnistyvät vasta 2.11., jolloin järjestetään rokotuspäivä Juoksengin nuorisotalolla. 5.11. rokotetaan Lampsijärvellä ja 6.11. Konttajärvellä. Myös terveyskeskuksessa rokotetaan 9. ja 10.11.

– Sivukylien rokotuspäivillä pyritään rajoittamaan samanaikaisesti rokotukseen tulevien ihmisten lukumäärää. Kotisairaanhoidon asiakkaat saavat rokotteen oman alueensa hoitajalta normaalin kotikäynnin yhteydessä, terveydenhoitaja Pirjo Mantere kertoo.

Myös Pellossa on mahdollisuus saada rokote ajanvarauksella, mutta rokotteita ei vielä ole terveyskeskuksessa.

– Uskon, että ne saadaan käyttöön maanantaina 26.10. Siitä eteenpäin on mahdollista varata rokotusaikoja neuvolasta.

 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?