Toimittaja: Minna Siilasvuo

AITTAMAANPÄÄ – Vitsistä se alkoi. Kerta kaikkiaan hykerryttävästä pilasta: insinööri menee kaverin yllytyksestä työväenopiston mehiläistarhauskurssille – mutta sitten insinöörille kävi vanhanaikaisesti.

– Sytyin hommasta heti. Hunaja ei suuremmin kiinnostanut minua, mutta olin aivan mehiläisten lumoissa. Ne ovat niin pyyteettömiä ja vilpittömiä, ajattelevat vain oman yhteisönsä etua eivätkä lainkaan itseään, Teemu Aittamaa hehkuttaa.

Aluksi Teemu hankki itselleen kaksi pesää ja hoiti mehiläisiä harrastuksenaan. Hunajan hän antoi sukulaisille ja ystäville, mutta kun harrastus laajeni ja pesien määrä lisääntyi, hunajalle piti keksiä muutakin käyttöä.

– En halunnut tuottaa uutta oranssia purkkia marketin hyllylle riviin entisten viereen, vaan aloin kehitellä hunajasta liikelahjaa. Viiden, kuuden vuoden aikana siitä on tullut minulle päätyö.

Palkittu pakkaus

Liikelahjat ovat Teemu Aittamaan mielestä maailman turhin tuote, mutta siitä huolimatta niitä myydään, ostetaan ja käytetään.

– Tuotteissa kotimaisuus ja ekologisuus ovat ensisijainen näkökulma. Purkit ovat lasia ja niiden pakkaukset kartonkia. Ensimmäiset kartonkipakkaukset olivat mustia ja ne tulivat Britanniasta. Nyt nekin ovat Metsä Groupin Skandinaviassa tuotettua kartonkia.

Ensimmäinen tuote oli puolen kilon purkki, mutta se oli melkein liiankin iso. Niinpä kehiteltiin myös pienempi pakkaus, joka on selkeä lahjatuote.

Pakkaus on niin tyylikäs, että se voitti toissa viikolla ensimmäisen palkinnon Euroopan Pro Carton -järjestön The Carton Excellence Award 2020 -kilpailussa ruoka- ja juomapakkausten sarjassa.

– Pakkauksen on suunnitellut ystäväni Ilkka Harju. Tuotteen nimi, Korpikuusikon hunaja tulee siitä, että asun Jokioisissa Korpikuusikon tilalla. Pakkauksen kuusen malli kasvaa kotini takapihalla.

Tuotteina arvoja ja hunajaa

Teemu Aittamaa on tuotteistanut hunajaa, mutta hunajan lisäksi hän on tuotteistanut myös mehiläisiin liittyviä arvoja.

– En ota mehiläispesiä reppuun ja kanna niitä hillajänkälle, vaan mehiläisten pr-arvo tulee mukaan pakkaukseen. Mehiläiset tekevät tärkeää työtä ympäristölle – pölyttävät ja mahdollistavat ympäristön monimuotoisuuden – ja yritän tuoda esille sitä viestiä.

Pr-arvosta on kyse myös silloin, kun Teemun mehiläiset muuttavat kaupunkiin.

– Minulla on sellainen konsepti, että esimerkiksi hissiyhtiö Kone Oy:n katolla Hyvinkäällä on neljä mehiläispesää, joiden tuottaman hunajan he voivat antaa liikelahjoiksi omille asiakkailleen.

– Pakkauksessa kerrotaan, että sen tuottamiseksi on pölytetty miljoona kukkaa. Isossa pakkauksessa kerrotaan, että mehiläiset ovat lentäneet kaksi kertaa maapallon ympäri tuottaakseen sen hunajan.

Teemun mehiläisiä asuu myös Tampereella Finlaysonin ja Tampere-talon katoilla neljässä tai viidessä eri paikassa. Ensi kesänä pesiä lähtee myös Kehä III:n sisäpuolelle.

– Työllistän itseni hunajat käteen -periaatteella. Käyn itse hoitamassa pesät noin kymmenen päivän välein, ja sitä silmällä pitäen Jokioinen on hyvällä paikalla Turku–Tampere–Helsinki-kolmion keskellä.

Pörriäiset lennossa

Tällä hetkellä Teemu Aittamaalla noin 60 pesää, kaksi miljoonaa mehiläistä, lukuisia ideoita ja sopivasti itsekriittisyyttä. 

– Viime kesänä ehdotin Ylelle Pörriäisliveä, jota saattoi katsoa Yle Areenassa. Se oli mielenkiintoinen hanke, jossa insinööriaivotkin saivat sopivasti haastetta. Piti ratkaista esimerkiksi, miten pesän sisälle saadaan epäsuoraa valoa, joka ei kuivata toukkia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?