Toimittaja: Minna Siilasvuo

Pirjo Määttä, Anna Mäkelä, Heikki Lohiniva ja Kaarina Lohiniva kirjaavat Vapepan etsijöitä Matti Häggmanin ohjauksessa.

MELLAKOSKI – Mellakosken koululla oli perjantai-iltana mahtava meininki, kun naamioituneet joukot kuuntelivat korviaan höristäen Vapepan kouluttajien ilosanomaa itseään voileivillä ja munkkikahveilla vahvistaen.

Tilaisuuden alussa rovaniemeläinen Reijo Köngäs opasti koulutettavia rekisteröitymään asianmukaisesti Ohto-järjestelmään ja sen jälkeen Pentti Parkkila johdatteli vapepalaiset syvälle Vapepa-keskuksen käytännön toimintaan.

Vapepan toiminta on vapaaehtoista, ja siihen pyritään saamaan mukaan mahdollisimman paljon ihmisiä. Särkymävaraa tarvitaan, sillä kaikki vapaaehtoiset eivät suinkaan pääse aina mukaan.

Vapaaehtoiset käyvät aluksi läpi peruskoulutuksen, jossa selvitetään vapepalaisten oikeudet ja velvollisuudet.

– Mahdolliset kulut korvataan, ja jos joku loukkaantuu Vapepan tehtävissä, hän on oikeutettu korvaukseen. Kun etsintä päättyy, siitä ei saa muistaa enää mitään, sillä vapepalaisilla on vaitiolovelvollisuus. Kansalaiset voivat luottaa siihen, että tiedot pysyvät salassa, Reijo Köngäs vakuutti.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?