Toimittaja: Minna Siilasvuo

Juoksengin yhteismetsän elossa olevat puheenjohtajat kohtasivat omassa metsässä. Lauri Huhdalla, Kaarlo Vuololla ja Paavo Eerolla on oma, vahva osuutensa yhteismetsän toiminnassa.

JUOKSENKI – Pellon kunnassa on viisi ”vanhan liiton” yhteismetsää, jotka on perustettu jo vuonna 1908 keisarillisen senaatin päätöksellä. Yksi näistä on Juoksengin yhteismetsä, jonka kokonaispinta-ala on runsaat 3200 hehtaaria.

Viime viikolla kappale Juoksengin yhteismetsän historiaa ja tulevaisuutta kokoontui hakkuualueen reunamille nauttimaan nokipannukahveista, nuotiomakkaroista ja kiireettömästä puheenporinasta.

– Saamme melkein joka viikko lukea, että nyt jossakin on hanke yhteismetsän muodostamiseksi. Ketkä yhteismetsäajattelua sitten viljelevät, ja miksi? Juoksengin yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja Paavo Eero kysyi ja antoi selityksen:

– Siinä on kysymys siitä, että suomalaiset tilat ovat pirstoutuneet ja puunkorjuu kapeilta, pitkiltä metsäpalstoilta on erityisesti puunostajalle haaste. Se tuottaa myös huonommin kantorahaa metsänomistajalle kuin isompien, yhtenäisten alueiden puunkorjuu.

Juoksengin yhteismetsällä on 176 osakastilaa ja reilusti yli kaksisataa edunsaajaa perikunnat mukaan lukien.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 16.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?