Toimittaja: Kaisu Niska

Kirkkoherra Matti Salminen, kirkkovaltuuston puheenjohta Erkki Törmänen ja piispa Jukka Keskitalo ”kättelivät” tämän kesän tyylillä, kyynärpäillä kopauttaen.

YLITORNIO – Ylitornion seurakunnassa vietettiin viime viikonlopulla suurta juhlaa, sillä juhlittavana oli 200- ja 80-vuotisjuhlat. Nykyisen 80 vuotta täyttävän kirkkorakennuksen lisäksi juhlittiin myös vanhaa, vuonna 1818 rakennettua kirkkoa. 

Juhlamessun toimitti Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo avustajinaan kirkkoherra Matti Salminen, kenttärovasti Jouni Parviainen ja pastori Mirjami Hyttinen.

Kun Haminan rauha vuonna 1809 repi Ylitornion seurakunnan kahtia ja seurakunnan kirkko jäi Ruotsin puolelle, Ylitorniolle rakennettiin Venäjän tsaarin vaatimuksesta iso puukirkko. Siitä tuli kuitenkin kylmä ja vuodesta 1922 lähtien sitä käytettiin vain kesäisin.

Ylitornion kirkkoherra Pekka Tapaninen herätti vuonna 1935 ajatuksen uuden kirkon rakentamisesta. Huhtikuussa 1939 aloitettiin nykyisen kirkon rakentamistyöt. Syksyllä talvisodan syttyessä miehet joutuivat rintamalle ja kirkon rakentaminen jatkui naisten ja vanhojen miesten voimin. Sen vuoksi kirkkoa sanotaan naisten kirkoksi.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivuilta 10 ja 11.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?