Toimittaja: Kaisu Niska

Tuula Hiltunen käy ahkerasti sienimetsällä ja kuivattaa tai säilöö sienet suolasieniksi.

YLITORNIO – Savukosken kunnassa Nousun kylässä syntynyt ja kasvanut Tuula Hiltunen oppi pienestä pitäen keräämään sieniä ja käyttämään kaiken muunkin luonnosta saatavan hyödyksi. Äiti oli hyvä opettaja, sillä hän keräsi sienet, marjat ja monenlaisia luonnonkasveja, säilöi ja kuivatti.

– Olin pienenä myös 4H-kerhossa, jossa opetettiin tekemään vaikka mitä. Ja äiti opetti. Meitä oli seitsemän lasta. Isä oli pienpetopyytäjä ja elimme riistalla ja metsän antimilla. Elanto saatiin luonnosta.

Lapsena opitut asiat ovat säilyneet mielessä ja innostus ruoan kasvattamiseen ja säilömiseen on aikuistumisen myötä lisääntynyt.

Tuula sanoo, että hän on aina kasvattanut jotakin syötävää itse, vaikkei hänellä ole ollut juuri maatakaan. Pieni pläntti on riittänyt, tai laatikot parvekkeella.

Hilloja hän on tehnyt kaikista mahdollisista marjoista, samoin marmeladia.

– Pihlajanmarjoista jos tekee, marjat täytyy huuhdella vedessä, heilutella ja antaa seistä, niin roskat ja toukat nousevat pintaan. Olen tehnyt pihlajanmarjoista hyytelöä.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?