Toimittaja: Kaisu Niska

Havainnekuva suunnitellusta päiväkodista.

YLITORNIO – Ylitornion terveyskeskusta vastapäätä oleva sairaalan vanha asuntola, niin sanottu retrotalo, on nyt purettu ja uuden päiväkodin rakennustyöt käynnistyvät elokuun aikana. Purkutöistä vastasi rovaniemeläinen Lapin Timanttisahaus Oy, joka hoiti purku-urakan kunnalle ”avaimet käteen” -periaatteella siten, että yritys vastaa myös purkujätteiden käsittelystä ja kierrätyksestä. 

Betoni- ja tiilijäte toimitetaan Ylitorniolla valtatie 21 varrella olevalle maakaatopaikalle, josta se lähtee tienrakennusaineeksi. Puujäte tehdään hakkeeksi ja käytetään lämmitykseen. Metallit menevät metallinkierrätykseen. 

– Ainoastaan sekajäte – villaeristeet, muovi, gyproc – täytyy viedä kaatopaikalle. Lähin sekajätepaikka on Torniossa. Samoin asbestijäte menee Tornioon, työstä vastaava Risto Ryynänen kertoo.

– Pölyn hallinta on ollut purkutyössä hankalaa, koska vieressä on terveyskeskus vuodeosastoineen. Olemme käyttäneet vesisumua, jota on suihkutettu sitomaan pölyä.

Rakennuksen sisäpuolella tehty asbestipintojen purku hidasti töitten aikataulua jonkin verran, mutta nyt urakka on kuitenkin valmis.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?