Toimittaja: Kaisu Niska, kuva Lotta Eriksson

VIETONEN – Iso-Vietosen levähdyspaikka Meltosjärven ja Raanujärven kylien välillä raivattiin siistiksi viime viikonlopun aikana. Talkoilemassa oli mukava joukko ihmisiä sekä Meltosjärveltä että Raanujärveltä, ensin perjantaina vesisateella kymmenisen henkeä ja lauantaina auringon paistaessa lähes kaksikymmentä.

Raivaustalkoot tehtiin osana Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hanketta, joka on Leader Pohjoisin Lappi ry:n hallinnoima hanke. Sen rahoittajana on Lapin ELY-keskuksen maaseuturahasto.

Hankkeen vetäjät, porotalousagrologi Annika Kostamo ja ympäristösuunnittelija Lotta Eriksson, kertovat, että hankkeessa jaetaan tietoa ja innostetaan kulttuurimaiseman ylläpitoon ja maisemanhoitoon.

Erityisenä kohderyhmänä hankkeessa ovat lapset ja nuoret, joiden toivotaan kiinnostuvan kulttuurimaiseman ylläpidosta sekä maaseutumaiseman niittyjen ja peltojen mönkijöistä. 

– Meltosjärven ja Raanujärven kylät valikoituivat hankkeen pilottikyliksi, koska niissä on paljon potentiaalia kylämatkailun kehittämiseen ja myös arvokasta kulttuuriympäristöä, Kostamo sanoo.

– Talkoohenki oli molempina päivinä loistava. Lauantaina myös sää suosi meitä, ja raivaajien määrä tuplaantui edellisestä päivästä. Vietosen levähdyspaikka saatiin raivattua ja jälki on hienoa, Eriksson kehuu.

Osa talkoolaisista työskenteli moottori- tai raivaussahan kanssa, muut tekivät töitä käsivoimin ja kasasivat raivattuja oksia siisteihin läjiin. Porukan innostajina ovat alusta lähtien toimineet Erkki Kumpula ja Jorma Kariniemi.

Vietosen levähdyspaikan lisäksi talkoissa siistittiin myös Meltosjärven ja Raanujärven kylien tienvarsialueita.

Lisää kylien kulttuurimaiseman hoitamista lienee vielä luvassa ennen hankkeen päättymistä, sillä Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hanke jatkuu aina vuoden 2021 loppuun saakka. 

Kaisu Niska

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?