Toimittaja: Kaisu Niska

AAVASAKSA – Aavasaksan Paviljongin kulttuurikesän mielenkiintoiset tapahtumat jatkuivat viime viikolla nigerialaisen kuvataiteilija Uko Williamsin näyttelyn avajaisilla. Taiteilija oli paikalla kertomassa tauluistaan puolisonsa Pirjo Havian kanssa.

Uko Williams syntyi Nigeriassa vuonna 1969. Hän on piirtänyt ja maalannut kuvia koko elämänsä ajan, itse asiassa jo ennen kuin itse ymmärsi sitä tekevänsä.

– Jo pienenä piirsin kuvia tikulla hiekkaan. Sen on isäni minulle kertonut. Piirtäminen jatkui koko elämäni ajan ja kolmekymmentä vuotta sitten värit tulivat mukaan. Ne veivät minut piirtämisestä maalaamiseen.

Värit tulivat voimakkaammin mukaan, kun Williams työskenteli Nigerian poliisivoimissa. Siellä huomattiin hänen taiteellinen lahjakkuutensa ja hänet palkattiin poliisivoimien graafisen osaston vastaavaksi.

Isä ei hyväksynyt piirtämistä

Taiteilijaksi kasvaminen oli rankkaa, sillä Ukon isä kielsi häntä piirtämästä.

– Jos isä näki minut piirtämässä, sain kepistä. Isän mielestä taiteilijan ammatti ei ollut mikään oikea ammatti. Vein piirroksiani äidille nähtäväksi ja hän rohkaisi ja kannusti minua.

Nigerian poliisivoimien graafisella osastolla hän teki tervehdyskortteja, kalentereja ja kaikenlaisia muita töitä, joita käytettiin valtakunnallisesti.

– Kutsuin isäni käymään studiolla työpaikassani. Silloin muutti mielensä, ryhtyi tukemaan minua ja alkoi esittää omia ideoitaan, mitä voisin tehdä ja piirtää.

Vuonna 1999 Williams halusi jäädä pois poliisin työstään ja ryhtyä pyörittämään omaa taiteellisen alan yritystään onnittelu- ja muiden korttien parissa. Williamsin tilalle ei kuitenkaan löytynyt korvaajaa, joten hänen oli pakko jatkaa myös poliisivoimissa.

– Lopulta sanoin kuitenkin itseni uudelleen irti ja ryhdyin päätoimiseksi yrittäjäksi.

Lue koko juttu Meän Tornionlaakson sivulta 2.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?