Toimittaja: Pasi Romakkaniemi

PELLO – Meän Tornionlaakson numerossa 26 (25.6.2020) ollut Koutusjärven rannoilla olevien veneiden siirtokehotusilmoitus on herättänyt runsaasti kysymyksiä veneenomistajien keskuudessa. Kaikki asianosaiset eivät ole päässeet koronarajoitusten takia paikalle tarkistamaan tilannetta ja huoli on ollut suuri.

Metsähallituksen Eräpalveluiden projektipäällikkö Henrik Korkeamäki kertoo siirtokehotuksen johtuvan siitä, että järven pohjoispäässä on runsaasti vanhoja veneitä ja niiden lähellä jätteeksi tulkittavaa irtaimistoa.

– Koutusjärveä on kehitetty kalastusmatkailun huippukohteeksi, mutta pohjoisrannalla tulijoita – sekä kalastajia että retkeilijöitä – on vastassa ikävän näköinen maisema.

Veneet omalle maalle

Koutusjärvi on pääosin Metsähallituksen hallinnoima, mutta siellä on myös pieniä osia, jotka ovat yksityisten omistamia. Yksityiset maanomistajat saavat luonnollisesti pitää veneitään omalla maallaan.

– Ilmoituksessa ei eritelty yksityisten ja Metsähallituksen maita. Emme halunneet ottaa sitä riskiä, että veneenomistajat siirtäisivät veneensä luvatta yksityisten maille, sillä siitä olisi voinut tulla hankalammin hoidettavia seurauksia.

Henrik Korkeaniemi toteaa, että Metsähallituksella ei ole aikomusta puuttua veneiden säilyttämiseen yksityisten omistamilla mailla. Yksityisten alueiden sijainnit voi tarkistaa Retkikartta.fi-palvelusta.

Lisätietoja asiasta voi kysyä Markku Vierelältä osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai numerosta 020 639 7150.

Unelmien kalastuskohde?

Koutusjärvestä ollaan tekemässä isojen kalojen kalastuskohdetta. Tätä tarkoitusta varten verkkopyynti on siirretty muihin vesistöihin ja keväällä 2019 Koutusjärvelle asetettiin myös onki-, pilkki- ja viehekalastuskielto. Kalastaminen on sallittua vain vesialueen omistajan luvalla.

– Kyseessä on Suomen ja Pohjoismaidenkin mittakaavassa ainutlaatuinen kohde, joka ylläpitää liiketoimintaympäristön jatkuvuutta, tukee paikallista yhteisöä ja tuo alueelle matkailualan työpaikkoja.

Koutusjärvelle on kehitelty myös yrittäjäyhteistyömallia. Hankkeen avulla pyritään kehittämään Suomen kalastuspääkaupunki Pellon matkailua suuntaan, joka toisi alueelle suuria talousvaikutuksia – siis majoitusta, ruokailua ja kalastusopastusta.

– Koutusjärvi on ainutlaatuinen kohde, jossa kaikki kalastus tapahtuu opastettuna. Yhteistyöyrittäjien valintakriteereitä ja koulutusta on kehitetty ja kehitetään edelleen, sillä tottahan kalastuspääkaupunki tarvitsee hyviä ja erilaisia kalastuskohteita, Henrik Korkeamäki toteaa.

Minna Siilasvuo

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?