Toimittaja: Minna Siilasvuo

PELLO – Pellon kunnassa on perehdytty viimeisen vuoden aikana perusteellisesti erilaisiin sote-palveluiden järjestämisvaihtoehtoihin. Kuntalaisille ovat esittäytyneet niin yksityiset palveluntuottajat kuin sairaanhoitopiiri, ja on pohdittu myös mahdollisuutta järjestää sote-palvelut omana toimintana.

Keväällä kunta päätti antaa NHG:n (Nordic Healthcare Group) selvitettäväksi, mikä vaihtoehdoista olisi kunnan kannalta edullisin – ja ylipääätän mahdollinen.

Viime torstaina NHG:n edustaja Fredrik Herse kertoi valtuustosaliin ja kotikoneiden ääreen kokoontuneille kuntalaisille, missä tällä hetkellä mennään. Hän muistutti, että itse asiassa sote-menot ovat kasvaneet merkittävästi vasta vuosina 2018–2019.

– Sitä edelsi kolme vuotta kestänyt nollakasvu, mikä on erittäin hyvä asia. Normaalisti sote-menot kasvavat neljästä viiteen prosenttia vuosittain.

Ilo on kuitenkin lyhytaikainen: ennusteen mukaan asukasluku jatkaa hupenemistaan ja vuoteen 2030 mennessä työikäisen väestön määrä laskee yli 30 prosenttia. Yli 75-vuotiaitten määrä kasvaa eniten suhteessa muihin ikäryhmiin.

Lue lisää Meän Tornionlaakson näköislehdestä sivulta 7.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?