3MC-hanke kutsuu kirjoittamaan lapinlehmästä – keräämme kirjoitukset pohjoisen tunturikarjoja koskevaan muistipankkiin. 

Lapinlehmä oli tärkeä toimeentulon lähde ja selviytymisen perusedellytys menneinä aikoina pohjoisessa Suomessa. Monille lapinlehmä kuului kiinteästi arkiaskareisiin, vielä useammille se on ollut tärkeä osa pohjoista maaseutumaisemaa. Nykyään lapinlehmä peltomaisemassa on harvinaisuus. 

Onko sinulla kokemuksia lapinlehmästä? Oliko mummolassasi lapinlehmiä, kun olit lapsi? Vai oletko kenties itse hoitanut niitä?

Kirjoita meille kokemuksistasi ja muistoistasi! Voit myös liittää mukaan kuvia aihepiiristä. Kirjoitustyyli on vapaa! Kokoamme kirjoitukset muistipankkiin. Arvomme osallistuneiden kesken pieniä tavarapalkintoja. 

Lähetä kirjoituksesi 31.8.2020 mennessä sähköpostitse osoitteella Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai postitse osoitteella Ulla Ovaska, Luke, Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki. Lisätietoja antavat Ulla Ovaska ja Mervi Honkatukia (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. +47 407 29 478). 

Keräyksen toteuttaa Pohjoiset tunturikarjat -projekti (lyhyesti 3MC), jossa kootaan Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisten alueiden tunturikarjojen varhaisvaiheet, kulttuuriperinteet ja rotujen sukutiedot talteen.

Tavoitteena on tukea alkuperäisten geenivarojen säilytystyötä lisäämällä suomalaisen lapinlehmän, norjalaisen trönderkarjan ja ruotsalaisen tunturilehmän tunnettuutta eri keinoin. Hanke pyrkii myös tarjoamaan uudenlaisia toimintamahdollisuuksia paikalliselle pohjoiselle elinkeinoelämälle ja kulttuurisektorille tunturirotuja hyödyntämällä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?