Toimittaja: Kaisu Niska

YLITORNIO – Kauppiaspari Henna ja Antti Helle otti vetovastuun Ylitornion K-Supermarketista 1. lokakuuta 2017. Aloittaessaan Ylitorniolla he pyörittivät vielä hetken aikaa myös Karungissa olevaa kauppaansa, K-Market Ruoka-Aittaa.

– Karungin K-Market oli ensimmäinen kauppamme. Aloitimme siinä kauppiaina maaliskuussa 2014, Antti kertoo.

Ennen kauppiasuralle lähtemistä Henna ehti olla 11 vuotta töissä K-Market Kirsikassa Torniossa. Antti puolestaan touhusi noin 13 vuoden ajan kodintekniikan parissa, ensin Teknisillä, sitten Mustan Pörssin hommissa ja viimeksi Expertillä.

Yrittäjähenkisyys on ollut aina lähellä molempien omaa ajatusmaailmaa. Sekä Henna että Antti ovat työskennelleet paikallisilla pienyrittäjillä ennen omaa yritystään.

– Ruokakauppa oli alun perin ehkä enemmän minun haaveeni, mutta Hennakin lämpeni ajatukselle nopeasti, Antti sanoo.

K-kauppa oli heille ihan luonnollinen ja selkeä valinta, koska K-kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä ja vastaavat omasta tekemisestään omalla taloudellisella riskillään.

– Tämä menee monesti asiakkaiden mielessä ja puheissa sekaisin muiden kauppaketjujen kanssa. K-kaupat ovat isoista ketjuista ainoita yrittäjävetoisia ja paikallisia ruokakauppoja Suomessa, Antti selvittää.

Haasteita riittää

– Vaikea sanoa, mikä on ollut työläintä tai vaikeinta. Ruokakauppa on alana siinä mielessä vauhdikasta, että koskaan ei ole samanlaista päivää. Aina, jos on hetki, että kaikki on tyyntä ja rauhallista, niin seuraavan vartin aikana tilanne luultavasti muuttuu, Antti kertoo.

Haasteita riittää vähän kaikessa. 

– Olemme tekemisissä tuotteiden kanssa, jotka täytyy saada myydyksi ennen viimeistä käyttöpäivää. Monesti nämä samat tuotteet pitää myös tilata hyvissä ajoin etukäteen, esimerkiksi joulukinkut toukokuussa. Silloin täytyy vain luottaa tilastoihin ja edellisen joulun lukuihin.

Antti kertoo, että he ovat joskus tuumanneet joutuvansa heiluttamaan kasipalloa.

– Kaikkea pitää aina olla ja mikään ei saa loppua kesken. Aina ne tilastot ja edelliset luvutkaan eivät tuo autuutta, vaan jokin tuote voi tilapäisesti loppua tai sitä voi jäädä hurjasti liikaa.

Korona vaikeuttanut töitä

Koronaviruksen leviäminen pandemiaksi kaikkialle maailmaan on vaikeuttanut nuoren kauppiasparin töitä merkittävästi.

– Asiakkaidemme ja henkilökuntamme turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää. Sen vuoksi olemme muuttaneet kymmeniä asioita ja käytäntöjä päivittäisessä tekemisessämme. Asiakasmäärämme on ruotsalaisten ja turistien puuttuessa muuttunut paljon, Henna sanoo.

– Verkkokaupan nouto- ja kotiinkuljetuspalveluiden myötä olemme kuitenkin pystyneet palvelemaan sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät voi tällä hetkellä käydä kaupassa, Antti jatkaa.

Hennan ja Antin mielestä kaupan pitämisessä ovat parasta työn vaihtuvuus ja uudet tilanteet, se että jokainen päivä on erilainen ja joka päivä tapaa uusia ihmisiä.

– Samalla me kaikki opimme joka päivä jotain uutta, Antti sanoo.

Ylitorniolainen yritys

Joulukuun alussa vuonna 2018 K-Supermarketissa valmistui suuri remontti, joka vaati pitkän suunnittelun ja aikataulutuksen. Helleille oli heti heidän aloittaessaan Ylitorniolla selvää, että he tulevat uudistamaan kaupan totaalisesti. 

– Remontin yhteydessä uusittiin käytännössä kaikki lukuun ottamatta kiinteistön ulkoseiniä. Keskityimme uudistuksessa ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen, ja onnistuimme siinä erinomaisesti. Talon jättämä hiilijalanjälki pieneni merkittävästi ja esimerkiksi sähkönkulutus tippui reilusti alle puoleen, Antti kertoo.

Kauppiaspari ei kuitenkaan meinaa jäädä laakereille lepäämään. He haluavat olla mukana kehittämässä Ylitornion palveluita ja seutukuntaa.

– Paikallisuus on meille tärkeä asia ja haluamme ylitorniolaisena yrityksenä tehdä yhteistyötä toisten ylitorniolaisten yritysten kanssa niin paljon kuin se on mahdollista, Antti sanoo.

Paljasjalkainen torniolainen

Henna kertoo olevansa paljasjalkainen torniolainen. Hän kasvoi lapsuutensa ja nuoruutensa Tornion Näätsaaressa. Vanhemmat kävivät töissä terästehtaalla.

– Syntymätodistuksessani lukee, että isä on lämmittäjä ja äiti keittäjä.

Hennalla oli myös kaksi isoveljeä, joista toinen menehtyi sairauteen reilu vuosi sitten. Lisäksi Hennalla on yksi pikkusisko. 

Antti kertoo syntyneensä Vihdin kuntaan, mutta Jorvin sairaalassa Espoossa.

– Vanhemmat erosivat ja tulin äidin mukana Tornion Karunkiin, jossa vietin lapsuuteni ja kävin koulut.

Antin taustan huomioiden Karunki oli siis pariskunnan ensimmäiseksi kauppapaikaksi todella hyvä paikka.

– Minun juurethan ovat oikeastaan tiukasti täällä jokivarressa, Antti jatkaa.

Hänen äitinsä kotipaikka on Rautionpäässä ja äidinäiti on ylitorniolainen.

Antti kertoo oman yrittäjähenkisyytensä syntyneen jo lapsuudessa. Hän nimittäin seurasi yrittäjähommia pienestä pitäen hyvinkin läheltä, koska hänen äitinsä oli Kesoil-kauppias.

– Kaikki lapsuuden viikonloput menivät siellä erilaisten askareiden parissa, Antti sanoo.

Kesoil avattiin Tornioon kesällä 1988, jolloin Antti oli 5-vuotias. 

Aurinkoinen keskiviikko…

Kouluaika kului molemmilla Tornion seutuvilla. Henna opiskeli datanomiksi ja Antti it-alalle.

Toisiinsa nuoret tutustuivat Länsi-Lapin Ammatti-Instituutin pihalla lukukauden alkaessa syksyllä 2000.

Antti kertoo muistavansa tilanteen todella tarkasti.

– Se oli aurinkoinen keskiviikkopäivä. Ensimmäiset treffit sovittiin saman viikon perjantaiksi ja sitten se olikin menoa.

Pariskunta on siis pitänyt yhtä jo melko tarkoin 20 vuotta, vaikka heitä edelleen puhutellaan toteamuksella ”mitäs tämä nuoripari”.

Naimisissakin he ovat olleet jo seitsemän vuotta. Avioliitto solmittiin keväällä 2013 Thaimaan auringonlaskun alla, hiekkaa varpaissa.

Häät Tri Trang Beachilla

– Kumpikaan meistä ei halunnut isoja perinteisiä kirkkohäitä, joten päätimme tehdä homman eri tavalla. Kutsuimme muutamat läheisimmät eli vanhemmat, sisarukset ja muutaman muun häihimme, Henna kertoo.

– Kutsuissa luki vain, että tervetuloa Tri Trang Beachille auringonlaskun aikaan. Paikalle ilmestyi 14 vierasta, ja se oli aivan mahtava hetki, Antti muistelee.

Lapsia Hennalla ja Antilla ei ole, eikä myöskään karvaisia, nelijalkaisia perheenjäseniä.

– Ainoa lapsi on viimeiset vuodet ollut ruokakauppa, Antti toteaa.

Pienestä koirasta heillä on kuitenkin ollut puhetta, mutta asia on vielä harkinta-asteella. Koira olisi ehkä harrastuksentapainen. Ainakin lenkille se vaatisi päivittäin. 

Harrastuksena järjestötoiminta

Muuten Hennan ja Antin harrastukset ovat järjestöpainotteisia, sillä he molemmat ovat aktiivisia järjestöihmisiä. Henna on mukana Ladies´ Circle ja Antti Round Table -toiminnassa. 

– Ne ovat nuorten naisten ja miesten oppimis- ja kehittymisjärjestöjä, joiden valtakunnalliseen hallitukseen me molemmat tulevalla kaudella kuulumme. Henna toimii ensi kaudella Ladies´ Circlen pohjoisen alueen puheenjohtajana ja minä miesten valtakunnallisen järjestön sihteerinä, Antti kertoo.

Mainituissa järjestöissä toimii Suomessa yhteensä noin 3500 henkeä.

Henna harrastaa myös jalkapalloa ja käy treeneissä viikoittain, kunhan ne taas saadaan vauhtiin.

Koti Tornion Kivirannalla

Henna ja Antti asuvat Tornion Kivirannalla, jossa olevaan nykyiseen taloonsa he muuttivat vuonna 2007.

– Olemme tykästyneet paikkaan ja alueeseen kovasti. Joen sivuhaara menee takapihalla ja vaikka keskustaan ei ole pitkä matka, paikalla on kuitenkin aivan tarpeeksi omaa rauhaa.

Monet, erityisesti ylitorniolaiset K-Supermarketin asiakkaat, ovat kyselleet heiltä, miksi he eivät muuta Ylitorniolle, vaan kulkevat noinkin pitkää matkaa päivittäin.

– Mutta pidämme mahdottomasti nykyisestä talosta, ympäristöstä ja myös naapureistamme. Lisäksi vanhempamme ja sisaruksetkin asuvat myös osittain Torniossa, Antti perustelee.

– Siinä on tavallaan sellainen oma mukavuusalueensa muodostunut nykyisen talon ympärille. Se on iso osa myös henkistä jaksamista. Työ vie kuitenkin ympäripyöreitä päiviä kuutena päivänä viikosta.

Pariskunta käyttää päivittäiset työmatkansa hyödyksi siten, että toisen ajaessa toinen lukee sähköposteja ja tekee tuotetilauksia ynnä muuta vastaavaa. Etäyhteydet pelaavat hyvin autossakin.

– Mutta eihän mitään ole kiveen hakattuna, tulevaisuus näyttää, mitä se tuo tullessaan, Antti tuumaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?