Toimittaja: Kaisu Niska

Maarit, Tim ja Erkki Lakkapää leipomon lastauslaiturilla, josta lähtee päivittäin piirakoita kaikkialle Suomeen. Maarit on huolehtinut laiturille jouluvalot leipomon työntekijöiden ja Oulun autokuljetuksen kuskien iloksi.

YLITORNIO – E.Lakkapään Konditoria Ky palkittiin viime lauantaina Ylitornion yrittäjäjuhlassa vuoden 2019 yrityksenä. Yrittäjäpalkinnon vastaanottivat Erkki ja Maarit Lakkapää, jotka ovat vetäneet leipomon toimintaa viimeiset 25 vuotta.

Leivontaosaamista on Lakkapään suvussa jo neljässä polvessa, yli sadan vuoden ajalta. Virallisesti Lakkapään Leipomo on perustettu vuonna 1918. Vuosien saatossa yrittäjät ja yrityksen omistajat ovat vaihtuneet.

Erkki tuli isänsä omistamaan leipomoon 16-vuotiaana poikasena, ollen silloin jo kolmannen polven leipoja suvussa.

Leipomo oli uudella omistajalla hetken aikaa, mutta jäi tyhjilleen yrityskaupan myötä 1988. Kilpailukielto oli voimassa viiden vuoden ajan, mutta sen loputtua Erkki ja Maarit päättivät kokeilla leipomon pyörittämistä ja perustivat leipomon 1995.

– Ensin leivottiin perinteisesti pari vuotta, Maarit kertoo.

Erikoisalana piirakat

Hyvin nopeasti Maarit ja Erkki kuitenkin huomasivat, että aika oli muuttunut; perinteisillä menetelmillä tekeminen ei enää kannattanut. Isot leipomot olivat vieneet markkinat halvemmilla hinnoilla.

Lakkapäät hankkivat leipomoon automaattikoneet ja alkoivat valmistaa piirakoita.

– Päätimme erikoistua sellaiseen, mitä muut eivät tee. Aloimme tehdä makeita ja suolaisia piirakoita raaka- ja valmispakasteiksi. Valikoimissa on tällä hetkellä kaikkiaan kuusitoista tuotetta, Maarit selittää.

Piirakoita syntyy automaattikoneilla jopa 2000–3500 kappaletta tunnissa ja koneiden kapasiteetti riittää vieläkin suurempaan määrään. Automatisoidun valmistamisen etuna on, että tuotteita pystytään tekemään kilpailukykyisillä hinnoilla markkinoille, joilla kilpailu on erittäin kovaa.

– Kun aikanaan tässä salissa oli toistakymmentä työntekijää, niin nyt meitä on kolme tai kiireaikoina neljä. Teemme pitkiä sarjoja pienellä katteella, Erkki kertoo.

Työtä tehdään puhtaasti perheyrityksenä. Kolmantena hommia on jo pitkään paiskinut Maaritin ja Erkin poika, Tim Lakkapää.

”Hyvää Suomesta”

Kaikki E. Lakkapää Konditorian tuotteet ovat Hyvää Suomesta -merkin alla. Tämä tarkoittaa, että leipomossa käy kolmen vuoden välein tarkastaja, joka tarkastaa kaiken mahdollisen; reseptit, raaka-aineet, leivontatilat, pakastetilat ja niiden lämpötilan.

– Kotimaisuusasteen pitää olla vähintään 75 prosenttia, jotta tuote hyväksytään Hyvää Suomesta -merkin saajaksi, Erkki sanoo.

Lakkapäät olivat koko maassa ensimmäisten joukossa alkaessaan valmistaa pakastetuotteita automaattilinjalla. Pienellä yrityksellä ei kuitenkaan ollut helppoa saada jalansijaa markkinoilla. Tuotteiden maku kyllä kelpasi, mutta pienen yrityksen toimitusvarmuuteen ei helpolla uskottu.

– Meidän vahvuutenamme ovat omat uutuustuotteet, Erkki tuumaa.

Uutuuksia markkinoille

Maarit kertoo, että uutuustuotteita on myös pakko kehitellä markkinoille useamman kerran vuodessa. Tuotteet vaihtuvat neljän kuukauden välein.

– Kinkkupiirakka ja voipulla ovat olleet iät ajat, muut vaihtuvat.

Myös raakapakasteissa ovat markkinoilla pitkään pysyneet poro-, lohi-, kinkku- ja kasvispiirakka, muut irtotuotteet ovat vaihtuneet.

Joskus tuote häviää myymälöistä juuri siinä vaiheessa, kun ostajat olisivat sen löytäneet. Silloin asiakas voi tuotetta kaivatessaan ilmoittaa myymälänhoitajalle, mitä haluaa ja silloin myymälään toivottavasti tilataan tuotetta.

– Ulkomailla näkee messuilla monesti tuotteita, joille meidän markkinat eivät ole vielä valmiit, Erkki sanoo.

Lakkapäät kokeilevat kuitenkin rohkeasti.

Tuotekehittelyä jatkuvasti

Tuotekehitys on lähinnä Maaritin vastuulla, vaikka myös Erkki osallistuu tuotekehitykseen.

– Erkki suunnittelee ensin, mikä taikina, sitten mie kehittelen täytteet, tai joskus jompikumpi suunnittelee kokonaan, Maarit kertoo.

 Hän kiertelee ahkerasti esittelemässä ja maistattamassa tuotteita kaupoissa ympäri maata, ja tekee markkinointia aktiivisesti myös somessa.

– Tänä päivänä on pakko olla somessa. Instagram, Facebook, ja kaikki muutkin somekanavat ovat käytössä, Maarit sanoo.

Uusia tuotteita kehitellään ja makuja testataan kotona Pekanpäässä, jossa koemaistajina saavat toimia myös perheen ystävät ja kotiin tulevat vieraat.

– Uutuustuotteen tekeminen vaatii kuudesta kahdeksaan kertaan uusintoja, kokeiluja, ennen kuin se tuodaan tuotantoon. Silloinkin voi ensin mennä kolmisentuhatta kappaletta ihan hukkaan, jos oikeaa makua ei heti löydy.

Herkkuja juhlapöytiin

Lakkapäät ovat saaneet tuotteitaan esille myös hyvin arvokkaisiin juhlapöytiin, joista ei – ikävä kyllä – saa puhua ääneen.

Finnairin kanssakin leipomolla oli hetken aikaa sopimus piirakoista, mutta sitten lentoyhtiö halusi leipomon pudottavan hintaa puolella.

– Mie sanoin, että me ollaan liian pieni talo sponsoroimaan Finnairia, Erkki kertoo.

Monenlaisia asiakkuuksia ja kampanjoita on kuitenkin syntynyt ja tehty, ja tarkoitus on jatkaa samaa rataa vauhdikkaasti. Ensi vuoden jouluksi Maaritilla on jo mielessä uudenlainen joulupulla, jolle varmaankin löytyisi markkinat.

– Mehän ei anneta periksi, Maarit sanoo topakasti.

Leipomoille ja osuuskaupoille

E. Lakkapään Konditoriassa leivotaan raakapakasteita niin isoille kuin pienillekin leipomoille. Leipomoiden lisäksi asiakkaina ovat Osuuskauppa Arina, Koillismaan Osuuskauppa, K-Supermarket Ylitornio sekä lisäksi kouluja, hotelleja ynnä muita pienempiä ostajia.

– Pääasiassa pakasteita menee leipomoille Etelä-Suomeen. Arina on asiakkaana ainakin kolme, neljä vuotta, Maarit sanoo.

Erkki muistaa alkuvuosilta tapauksen, jolloin hän oli esittelemässä piirakoita Stockmannilla. Siellä ostaja katsoi tuotteita ehkä kymmenisen minuuttia ja totesi heti, että heillä on parempia tuotteita myynnissä.

– No mie menin kattomaan, minkä näköisiä ne paremmat tuotteet ovat. Mutta ne olivatkin meidän tekemiä piirakoita, jotka olivat tulleet Stockmannille välittäjän kautta. Iso leipomo, jolle me olimme myyneet tuotteet raakapakasteena, oli paistanut ja myynyt eteenpäin omanaan, Erkki kertoo.

Onni onnettomuudessa, ettei kauppoja Stockmannin kanssa syntynyt, sillä leipomo oli konditorialle iso asiakas.

– Yrittämisessä on hyvät ja huonot puolensa. Joskus tuntuu, että voi kun pääsis eläkkeelle, mutta sitten tulee hyviä päiviä ja sitä unohtaa ne huonot, Maarit sanoo.

Viime lauantaina koettu juhlapäivä palkintoineen ja kukkineen kantaa pitkälle, sillä juhlatilaisuudessa Erkki ja Maarit lupasivat, että tunnustuksen ansiosta jaksetaan vielä parikymmentä vuotta.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?