Toimittaja: Minna Siilasvuo

Lotta Kauvosaari (oik.) vietti Peace One Day -tapahtumaa Duinossa 21.9.2018 ystävänsä, italialaisen Fatima El-Malianin kanssa.

NUOTIORANTA – Viime lauantaina Nuotiorannassa vietettiin kaksinkertaista juhlaa, kun kaksostytöt Laura ja Lotta Kauvosaari pääsivät ylioppilaiksi. Tai ei se tarkkaan ottaen ihan niin mennyt, mutta kyllä molemmat neitoset juhlivat valkolakki kutreillaan.

Laura sai lakkinsa asianmukaisesti Ylitornion yhteiskoulun lukiosta, mutta Lotta kulki hieman toisenlaisen polun. Hän suoritti Italiassa ylioppilastutkintoa vastaavan IB- eli International Baccalaureate -tutkinnon.

Eikä se lakin saaminenkaan ole vielä ihan varmaa, vaikka todistuksen hyvien arvosanojen määrästä päätellen juhlia ei tarvitse perua jälkikäteen.

– Saan lopullisen todistuksen vasta 6.7. Toistaiseksi numerot ovat vasta ennusteita, Lotta toteaa.

Maksutta maailmalle

Lotta aloitti lukion Ylitorniolla, mutta ensimmäisen luokan jälkeen hän törmäsi mahdollisuuteen käydä lukio loppuun ulkomailla. Tapahtuiko se netissä, vai jaettiinko koululla esitteitä – siitä ei ole enää oikein tarkkaa mielikuvaa, mutta yhtä kaikki mahdollisuus innosti Lottaa.

UWC eli United World Colleges tarjoaa lukion ensimmäisen luokan käyneille oppilaille mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot loppuun ulkomailla. Paikkaa ei voi valita, mutta toiveita voi esittää.

Tällä hetkellä UWC-kouluja on kaikkiaan 17 neljällä eri mantereella. Suomalaisilla on mahdollisuus päästä opiskelemaan Italiaan, Walesiin, Costa Ricaan, Hongkongiin, Intiaan, Bosnia-Hertsegovinaan, Kanadaan, Norjaan, Yhdysvaltoihin ja Swazimaahan.

– UWC-stipendiä haki 121 suomalaista. 26 pääsi Helsinkiin haastatteluun ja 13 valittiin koulutukseen, joka tunnetaan leikillisesti nimellä Maksutta maailmalle.

Duinolainen lukiolainen

Lotan kohdalla arpa osui Italiaan, ja vajaat kaksi vuotta sitten syksyllä hän lähti maailmalle mukanaan melkein itsensä kokoinen matkalaukku ja valtavasti rohkeutta. Koulu sijaitsi pienessä Duinon kylässä 20 minuutin matkan päässä Triesten kaupungista ja muutaman kilometrin päässä Slovenian rajasta.

– Ei koko kylässä oikeastaan ollut muita nuoria kuin meitä opiskelijoita. Meitä oli kaikista maista. Oma huonetoverini oli Brasiliasta. Osa luokkakavereista ei päässyt koko kouluaikana käymään kotonaan, sillä matka oli liian kallis.

Lotta oli onnekkaampi, sillä hän kävi kotona sekä kuukauden kestävillä joululomilla että kolmen kuukauden mittaisilla kesälomilla.

– Kaikki opiskelijat olivat stipendiaatteja – myös italialaiset. Koulu oli sisäoppilaitos. Parissa viikossa siihen tottui.

Pakollisia harrastuksia

Lotan suorittamaan IB-tutkintoon kuuluu tavanomaisten lukio-opintojen lisäksi harrastustoiminta. Harrastuksia pitää olla kolmelta alueelta: yhden tulee liittyä vapaaehtoistoimintaan, yhden liikuntaan ja yhden luovaan tekemiseen.

– Ensimmäisen kouluvuoden aikana opettelin purjehtimaan ja sen lisäksi harrastin sählyä, vaellusta ja valokuvaamista. Keräsimme myös rahaa koululle.

Opinnot edellyttivät myös tapahtuman järjestämistä. Ensimmäisenä vuonna Lotta osallistui Romaniassa lasten parissa tehtyihin hankkeisiin ja toisena vuonna oli järjestämässä 130 kilometrin mittaisen vaelluksen.

– Viime vuonna oli myös mukana koulun vuosikirjaa tekevässä tiimissä.

Risteilyaluksella maailman ympäri

Koulun virallinen opiskelukieli oli englanti, mutta myös italian opiskelu kuului pakollisiin kuvioihin.

– Kyllä mie puhun jotenkin italiaa. Paremmin kuin ruotsia, Lotta naurahtaa.

Vaikka englanti sujui Lotalta jo alkuun hyvin, vaati useimpien aineitten opiskelu erikoissanaston omaksumista. Pelkkä arkisen asiointikielen hallitseminen ei riittänyt. Kieli ei kuitenkaan ollut minkäänlainen ongelma opiskelussa, ainakaan Lotan tulevaisuudensuunnitelmista päätellen.

– Olen syksyn kotona, mutta tammikuussa lähden taas. Minut on hyväksytty mukaan Semester at Sea -maailmanympäriristeilylle, joka lähtee tammikuussa Kaliforniasta ja päättyy huhtikuun lopulla Amsterdamiin.

Matkan aikana suoritetaan yliopistokursseja, jotka luetaan hyväksi useimmissa amerikkalaisissa yliopistoissa. Lisäksi tutustutaan paikalliseen kulttuuriin risteilyn pysähdyspaikoissa eli Havaijilla, Yhdysvalloissa, Japanissa, Kiinassa, Vietnamissa, Malesiassa, Intiassa, Mauritiuksella, Etelä-Afrikassa, Ghanassa ja Marokossa.

Yliopistoon Atlantaan

Semester at Sea -risteily on mahdollisuus, jota ei voi jättää käyttämättä, vaikka siitä on omat seurauksensa. Lotta oli pyrkinyt ja päässyt neljään amerikkalaiseen yliopistoon, joista hän valitsi tulevaksi opinahjokseen Atlantassa sijaitsevan Agnes Scott Collegen.

– Onneksi siellä suhtauduttiin suopeasti ajatukseen opintojen aloittamisen lykkäämisestä vuodella. Aloitan opinnot siellä siis syksyllä 2020.

Lotta sai opintoihinsa täyden stipendin. Käytännössä se on todella iso asia, sillä stipendi kattaa lukukausimaksun lisäksi elämisen, asumisen, terveydenhuollon ja kirjat.

– Sain kuulla hyväksymisestä jo maaliskuussa, mutta onneksi minulle annettiin saman tien lupa pitää välivuosi jo heti alkuun, että pääsen osallistumaan risteilyyn.

Vaihtoehdot avoinna

Lotta ei ole vielä lyönyt lukkoon tulevien opintojensa suuntaa, eikä asialla ole vielä kiirettä. Valinta on tehtävä ensi kesänä.

– Luultavasti valitsen pääaineekseni historian tai luonnontieteet ja sivuaineeksi kasvatustieteen. Silloin minulla on mahdollisuus valmistua opettajaksi.

Atlantan opintojen jälkeen Lotta suunnittelee tulevansa tekemään maisterintutkinnon Suomessa. Viisivuotissuunnitelma on tehty…

– En ole varma, haluanko opettajaksi, mutta kai se näiden viiden vuoden aikana selkiytyy, Lotta arvelee.

Onnekseen Lotta ei ole ehtinyt tuntea juurikaan koti-ikävää Italiassa ollessaan, sillä koulu on vienyt ajan varsin tarkoin. Sama on luultavasti edessä myös Atlantassa, ja hyvä niin, onhan matka monin verroin pitempi.

– On se tietysti vähän taloudellinenkin kysymys. UWC korvasi kodin ja koulun väliset lennot, mutta USA:sta niitä ei korvata.

Rohkeutta ja itseluottamusta

Kansainvälisen IB-tutkinnon suorittaminen on avannut Lotalle ovia, jotka olisivat todennäköisesti pysyneet muuten suljettuina. Luultavasti koulunkäynti ulkomailla on antanut hänelle myös jotakin vielä tärkeämpää: rohkeutta ja uskoa omiin kykyihin selvitä elämässä.

Vaikka Lotta on toisaalta rohkea seikkailija – ainakin ulkopuolisen silmin katsottuna – hänestä löytyy toinenkin puoli: hiljaisuudesta ja omasta rauhasta nauttiva nuori nainen, joka järjestelee ajatuksiaan kirjoittamalla päiväkirjaa.

– Olen aika rauhallinen ja myönteinen ihminen. Uskon, että kaikki järjestyy lopulta parhain päin, Lotta toteaa.

Eiköhän näin käykin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?