Toimittaja: Kaisu Niska

Elämä on koulinut Hanna Utusta kovalla kädellä. Rakkaus musiikkiin säilyi, vaikka laulaminen oli pitkään tauolla.

YLITORNIO – Nykyään Ylitorniolla asuvalle Hanna Utuselle musiikki on ollut aina tärkeää. Hän on laulanutkin, mutta lähinnä yksinään kotona. Kaksikymppisenä hän halusi laulaa enemmänkin ja kävi kokeilemassa julkista esiintymistä.

– Minut lytättiin silloin ihan kokonaan, sekä ääni että ulkonäkö.

Nuoreen naiseen kovasanainen arvostelu sattui syvälle ja hän lopetti laulamisen täysin.

Hän aloitti uudelleen vuonna 2016, jolloin hän perheineen asui jo Ylitorniolla. Silloin Hannan puoliso, Juha Utunen, usutti Hannan laulamaan karaokea ja osallistumaan myös Aavasaksan Aurinkomajojen karaokekilpailuun.

Aavasaksalla Hanna sijoittui kolmanneksi, ja myöhemmin samana vuonna Etelä-Portimon karaokekilpailuissa hän voitti naisten sarjan.

– Silloin se kipinä oikein iski ja mieheni kannustuksella aloin miettiä muitakin kilpailuja.

Viime vuonna hän osallistui Tähtiartisti-kisaan, jossa sijoittui kolmanneksi. Lisäksi hän osallistui viime kesänä uudelleen Aavasaksan Aurinkomajojen kilpailuun ja sijoittui jälleen kolmanneksi.

Yleisön suosikki

Vuoden 2019 alussa pidetyssä Tähtiartisti 2019 -kilpailussa Hanna sijoittui toiseksi, mutta kakkossijaa isompana asiana hän pitää yleisöäänestyksen voittoa.

– Olin yleisön suosikki, siis – aivan huikea juttu! Olen niin kiitollinen äänestäjilleni, ja olen kyllä yrittänyt tuoda kiitokseni esillekin aina kun mahdollista, Hanna sanoo liikuttuneena.

Tähtiartisti-kilpailun alkukarsinta sekä aluefinaali käytiin Ylitornion Karemajoilla, semifinaali Runnin kylpylässä ja finaali Leppävirralla kylpylähotelli Vesileppiksessä.

Tangomarkkinoille osallistumistakin Hannalle on nyt ehdotettu, mutta hän on sitä mieltä, että hänen täytyy vielä kehittyä ja saada esiintymisvarmuutta ennen sitä kisaa.

– En ole käynyt laulutunneilla enkä mitään muutakaan, vaan olen itse opiskellut. Haluan saada varmuutta, olen aikamoinen lavajännittäjä.

Ruususen unta

Hannalta on nyt ilmestynyt myös sinkkulevy, jonka nimi on Ruususen unta. Sävellys on Jari Rönkön, sanat Reijo Päkkilän ja sovitus Kimmo Klemettisen. Kappale kertoo rakkaudesta ja uudelleen rakastumisesta, tunteista ja toiveista, jotka koetaan yhdessä ja saavutetaan vaikeuksista huolimatta.

– Ne asiat löytyvät sieltä sanoista, kun kuuntelee. Uskon, että jokainen löytää sieltä jotakin, joka kolahtaa itselle.

Hannan oma elämä ei kuitenkaan ole ollut mitään ruusuilla tanssimista.

– Vuonna 1992 multa poistettiin vasen ylälohko keuhkoista, kun sieltä löydettiin synnynnäinen kasvain. Vajaa vuosi sitten, viime keväänä, sairastuin influenssaan ja se vei minut tosi huonoon kuntoon. Sen jälkeen mulla todettiin astma ja keuhkoahtauma.

– Silloin päätettiin, että nyt pusketaan täysillä. Nyt ilmestynyt omakustanne tehtiin sillä ajatuksella. Mä päätin, että laulan niin kauan kuin voin...

Levyttämismahdollisuus tuli Hannalle yllätyksenä, sillä sen järjesti hänen miehensä yhdessä Päkkilän ja Klemettisen kanssa Hannan selän takana.

– Juha sanoi, että hän haluaa satsata tähän ensimmäiseen sinkkuun, jos yhtäkkiä joskus tapahtuu jotakin. Tulevaisuudesta kun ei tiedä...

Ensirakkaus puolisona

Vaikka elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista, on Hannan ja Juhan rakkaustarina kuin sadusta. Hanna paljastaa olevansa naimisissä ensirakkautensa kanssa.

– Vaikka me mentiin naimisiin 2008 ja meillä on molemmilla lapsia edellisistä liitoista, eikä yhtään yhteistä lasta.

– Me seurusteltiin vuoden verran, kun mä olin kuudentoista. Sitten tiet erosi ja mä hukkasin Juhan puhelinnumeron. Meni 13 vuotta tahoillamme ja sitten tavattiin sattumalta uudestaan. Minun kaverit halusi viedä minut karaokeen Tampereella ja siellä mä istuin baarijakkaralla, kun Juha tuli juttelemaan.

Hanna ei tunnistanut Juhaa, mutta Juha tunnisti Hannan.

– Hän kysyi, lähenkö mä hänen kanssa syömään. Toinen päivä helmikuuta 2007 mentiin syömään ja sillä ruokareissulla tässä ollaan edelleen.

Se rakkaustarina on kuin satua, mutta muut suhteet Hannan elämässä ovat olleet erilaisia.

– Juha on tehnyt paljon töitä sen eteen, että mä pystyn luottamaan ihmisiin ja myös itseeni. Mulla on nyt niin täydellinen aviomies, Hanna sanoo hiljaa.

Töiden perässä Ylitorniolle

Hanna kertoo olevansa kotoisin Porista, ja hänen miehensä on Tampereelta. Ylitorniolle he päätyivät ”kautta rantain” Juhan töiden perässä. Heidän muuttaessaan Ylitorniolle Juha oli töissä Juvatecilla.

– Me ollaan asuttu Ruotsissa ja Norjassa ja neljä vuotta Nuorgamissakin. Se on tosi kaunis paikka, mutta siellä ei ole... mitään.

Hanna ei pidä itseään varsinaisesti kaupunkilaisena, mutta hän haluaa kuitenkin, että asuinpaikkakunnalta löytyvät tietyt palvelut. Ylitorniolla on kaikki tarpeellinen: posti, matkahuolto, kuntosalit, uimahalli, hienot ulkoilumaastot, hiihtoladut, kaikki tarvittavat kaupat.

– En ole ainakaan vielä huomannut, että mitään tärkeää puuttuisi.

Hanna kertoo myös, että erään kerran hän miehensä kanssa kiersi kaikki Rajalla-kauppakeskuksen vaateliikkeet etsiessään esiintymisasua.

– Sitten tultiin tänne ja mä menin Katjan kauppaan ja samantien, ”se on tossa”. Turha lähteä merta edemmäs kalaan, täältä löytyy vaatteetkin.

Hanna kertoo löytäneensä esiintymisvaatteita myös Ullan Kaupasta ja saaneensa sielläkin hyvää palvelua.

Lähemmäksi kylää

– Mutta asiat muuttuvat... Nyt en voi enää mennä Kievariin töihin, kun en voi mennä alakertaan. Siellä ei vaihdu ilma ja ne käyttää sitä savukonetta. Lääkäri kielsi.

Nyt Hanna on käynyt kuntoutussuunnittelussa ja on myös autokoulussa. Pihassa seisoo auto, mutta kun Juha on nykyään viikot työreissussa – tällä hetkellä Ruotsissa – autolla ei ole käyttäjää. Hanna kulkee kävellen, mikä viime keväisen sairastamisen jälkeen vaatii sekin voimia.

Ylitorniolle tultuaan Utuset ovat asuneet useammassa asunnossa, viimeksi ennen nykyistä asuntoa Kenttämaantiellä, josta matka kävellen kirkonkylälle tuli raskaaksi.

– Siksi muutettiin tähän, jossa on tasainen piha eikä tarvitse haravoida ja on lähempänä kylää.

Ennen sairastumistaan Hanna rakasti kävelemistä, käveli todella pitkiä matkoja ja liikkui muutenkin paljon. Influenssan jälkeen hän ei enää pysty sellaiseen.

– Mä lähden kävelemään, mutta se alkaa käymään voimille niin äkkiä. Mutta mä yritän saada kuntoa takaisin pikkuhiljaa. Se on jännää, miten yksi influenssa voi viedä ihmiseltä voimat niin täysin.

Hyviäkin asioita tapahtuu

Tällä hetkellä Hanna kokee elävänsä tietyllä tavalla kuin ruususen unta. Hän sanoo, että jos hänelle olisi vuosi sitten kerrottu tämänhetkisestä tilanteesta, hän ei olisi uskonut. Elämä on koetellut, mutta tällä hetkellä päällimmäisenä ovat hyvät asiat, ja kaikkea mielenkiintoista vielä edessäkin.

– Odotan jännityksellä, koska sinkku kuuluu radiosta ja miltä sen kuuleminen tuntuu, Hanna sanoo ja nauraa, että Juhakin haluaisi olla näkemässä hänen kasvonsa sillä hetkellä.

Suomen radiokanavien lisäksi sinkku on lähetetty Fuengirolaan, josta tulevaa palautetta Hanna odottaa myös jännityksellä.

Musiikki soi Hannan kotona kaiken aikaa, erityisesti keittiössä, kun Hanna leipoo tai laittaa ruokaa.

– Musiikista mä saan voimaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?