• Aavasaksalta-2
  • vene ja kuuka
  • Ilmakuva Pellosta
  • talo ja vesi
Toimittaja: Minna Siilasvuo

Kun aamu koittaa, Timo-Joel polkaisee metsien halki vanhempiensa luo Pelloon.

PELLO – Tietokoneiden maailma imaisi pellolaisen Timo-Joel Piippolan mukaansa jo melko varhaisessa vaiheessa. Tietokoneissa oli jotakin, mikä kutkutti uteliaisuutta ja houkutteli perehtymään niihin tarkemmin ja perusteellisemmin.

– Olin lukioaikana, vuosituhannen vaihteessa kaikki kesät ja lomat töissä Meän Tornionlaaksossa kuvankäsittelijänä. Siihen aikaan työikäiset nuoret eivät olleet vielä niin perillä it-asioista, mutta mie olin jo ala-asteella ”atk-tukihenkilönä”.

Kun opettaja kävi siivoamassa pasianssit pois koulun koneilta, tulivat yläluokkien oppilaat pyytämään, että Timo-Joel laittaisi ne takaisin.

– Siitä se lähti.

Timo-Joel kävi lukion loppuun Pellossa, ja pyrki – ja pääsi – sen jälkeen rehtorinsa Ritva Nevalaisen kannustamana Oulun Seudun Ammattikorkeakoulun Raahen yksikköön opiskelemaan it-alan insinööriksi.

– Menin valmistuttuani aluksi Raahessa it-alan töihin ja kulkeuduin sieltä sitten vähitellen Helsinkiin. Asuin vajaat kaksitoista vuotta Nurmijärvellä ja kävin sieltä Helsingissä töissä.

Maastopyöräily vei mennessään

Nurmijärvellä asuessaan Timo-Joel lähti neljä vuotta sitten aktiivisesti mukaan Suomen Ladun toimintaan.

– Silloin Suomen Latu aloitti ympäri maata järjestettävät Maastopyöräily tutuksi -kiertueet ja minut koulutettiin maastopyöräilyn alkeisohjaajaksi. Olen ollut ohjaajana Etelä-Suomen tapahtumissa ja Nurmijärvellä järjestetyillä maastopyöräilyn viikkolenkeillä.

Se oli Timo-Joelin osalta menoa. Hän on aina kalastellut, vaeltanut metsissä ja nukkunut siellä öitään, joten uusi harrastus sopi hänelle kuin valettu.

– Pellossa on aina poljettu metsässä kun on ollut hyvät polut. Kun pääsin sitten aktiivisesti ohjaamaan muita maastopyöräilyssä ja opettamaan metsässä olemista ja luonnosta nauttimista, tuli luonnossa liikkumisesta itsellenikin viikoittaista.

Suomen Ladun maastopyöräilytapahtumissa ja viikkolenkeillä kaikki mahtuvat mukaan vauhdista riippumatta.

– Pyöräilyn kautta Suomen Ladun toimintaan on tullut mukaan paljon eri-ikäisiä harrastajia – sellaisiakin, jotka eivät ole aiemmin juuri harrastaneet luonnossa liikkumista. Ehkä jonakin päivänä Pellossakin ajetaan viikoittain lenkkejä, jos innostusta ja harrastajia löytyy.

Suomen Latu nukuttaa ulkona

Maastopyöräilyyn liittyvä matkailu on lisääntynyt kaikkialla Suomessa, myös Lapissa. Moni haluaa toteuttaa harrastustaan myös lomamatkoilla ja niinpä maastopyöräilijöitä näkee entistä useammin esimerkiksi Ylläksellä, Levillä, Syötteellä ja Saariselän Kiilopäällä.

Timo-Joel itse saapui Pellon Salmilompolossa järjestettyyn Nuku yö ulkona -tapahtumaan maastopyörällä Pellon kylältä pääosin olemassa olevia ulkoilureittejä pitkin.

– Kun lähtee mukaan Suomen Ladun toimintaan, saattaa löytää itsensä yllättäen osallistumasta vaikka tällaiseen Nuku yö ulkona -tapahtumaan, missä on kaikki valmiina. Siitä voi sitten innostua hommaamaan vähitellen itselleen maastossa liikkumiseen ja yöpymiseen tarvittavat välineet.

– Muut latulaiset toimivat mielellään oppaina harrastuksen alkumetreillä. Itselleni Suomen Ladun toiminta on osoittautunut mukavaksi tavaksi liikkua ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin ympäri Suomen.

Kun aamu koittaa, Timo-Joel polkaisee metsien halki vanhempiensa luo Pelloon.

Timo-Joel Piippola on muuttanut helmikuussa Kempeleeseen ja ruvennut viettämään muuton myötä entistä enemmän aikaa Pellon maisemissa. Ulkoilureittien kehittäminen maastopyöräilyä silmälläpitäen kiinnostaa häntä myös Pellossa, ja yhteistyö Pellon Latu ja Polun kanssa on jo käynnistynyt.

– Olen keskustellut Ilmavirran Markun kanssa sähköpostitse ja nyt kasvotustenkin ulkoilu- ja maastopyöräilyreiteistä ja siitä, minkälaista viestiä laitetaan kuntaan päin.

Työ Kempeleessä on it-alan konsultointityötä, joka tapahtuu sataprosenttisesti etätyönä. Niinpä se mahdollistaa pitkienkin aikojen oleskelun Pellossa.

– Teen välillä töitä Pellosta ja harrastan täällä pyöräilyä, kalastusta ja moottorikelkkailua. Jos maastopyöräily Pellossa kiinnostaa, reittejä löytyy osoitteesta jalki.fi. Esimerkiksi neulaspolkua löytyy Kylävaaralta Puruskoskelle ja Hirvas-Valkeakoskelle. Jonkin verran pääasiassa entisiä pellolaisia on mukana myös maastopyöräilijöitten Pello MTB Facebook-ryhmässä, jossa jaetaan reittikokemuksia ja vinkkejä poluista.

Lohta ja ulkoilureittejä

Paluumuuttajaksi Timo-Joel ei kuitenkaan aio ryhtyä, ei ainakaan vielä tältä istumalta. Pelloon on tosin muuttanut nuoriakin ihmisiä, jotka tekevät etätyötä, ja etätyö on ollut pellolaisille aina tuttua.

– Emmie ihan hevillä muuta, vaikka olenkin täällä varmaan puolet ajastani. Mökin voisin ehkä hommata. Työni on tällä hetkellä sellaista, että voin tehdä sitä täältäkin, mutta ensi vuonna tilanne voi olla jo aivan toinen ja minun pitääkin olla läsnä Oulussa. Työ määrittelee asuinpaikkani aika pitkälle.

Sitä paitsi Pelloon on muuttanut niin paljon uusia ihmisiä, että Timo-Joel väittää, ettei tunne enää moniakaan kylällä asioidessaan. Omat ikätoverit ovat pääosin muualla, vaikka vanhemmat ja pikkusisko perheineen asuvat edelleen Pellossa.

– Pikkuserkusta – paluumuuttaja hänkin – olen sentään saanut kalakaverin Pellossa käydessäni. Tulen Pelloon niin kauan kuin Väylässä on lohta ja ulkoilureitit ovat kesät, talvet käytössä ja kunnossa.

Iskelmiä kitarasäestyksellä

On Timo-Joelilla muitakin harrastuksia kuin maastopyöräily, perhokalastus, moottorikelkkailu ja ulkona liikkuminen. Ainakin yksi, nimittäin musiikki.

– Olen viime vuosina ruvennut elvyttämään vanhaa harrastusta, ja olen käynyt pari, kolme vuotta laulu- ja soittotunneilla.

Timo-Joelin soitin on kitara, jolla hän säestää itseään, mutta Nurmijärven vuosinaan hän säesti myös sikäläistä naiskuoroa. Silloin keikkoja osui kohdalle melko usein, mutta nykyään Timo-Joel keikkailee yksin ja hieman satunnaisemmin.

– Esitän lähinnä suomalaista iskelmä- ja laulumusiikkia.

Timo-Joel valmistautuu viettämään yön riippumatossa ulkona, tähtitaivaan alla. Sekin on ollut mieluisa harrastus jo usean vuoden ajan, ympäri vuoden.

– Ihan kovimmilla pakkasilla pysyttelen sisällä, mutta nukun kyllä talvellakin ulkona. Ulkona tapahtuu aina jotakin mielenkiintoista. Olin pari vuotta sitten yöpymässä Porkkalassa Suomen Ladun Nuku yö ulkona -päätapahtumassa, kun näin yöllä kuuta vasten hanhiparvien lentävän muuttomatkallaan. Oli se komea näky!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy