Toimittaja: Kaisu Niska

Monien tapahtumien summana päädyimme ystäväni kanssa Espanjan Torreviejaan elokuussa. Itse olen ollut siellä kerran aikaisemmin, hän monet kerrat, mutta kumpikaan emme koskaan elokuussa.

Elokuu on espanjalaisten kesälomakuukausi. Tiesimme varautua, että kaupunki on täynnä ihmisiä ja autoja, mutta varsinkin iltaisin tungos oli aika häkellyttävä.

Ensimmäisenä iltanamme meillä oli käytössä auto – ja kuski – ja ostoskeskuksesta palatessamme juutuimme ruuhkaan, joka jatkui loputtomiin. Totesimme, että jatkossa liikumme omin jaloin, siten pääsee nopeammin.

Liikennekäyttäytyminen oli siellä muutenkin melko hämmentävää. Mietin kauhuissani, miten ikinä onnistuisin löytämään parkkipaikan. En onnistuisi, en koskaan. Taskuparkkeeraus on työn ja tuskan takana Suomessakin, jossa kuitenkin yleensä sille ”taskulle” jätetään hieman enemmän tilaa.

Espanjalaiset parkkeeraavat kadun reunaan niin peräperään, että pois lähtiessään heidän täytyy useimmiten pikkuhiljaa hivuttaa sekä edellä että takana olevaa autoa muutamalla sentillä kauemmaksi. Siksi käsijarrun käyttäminen parkissa on siellä suorastaan kiellettyä.

Parkkeeraus pieneen taskuun onnistuu heiltä hyvin ja nopeasti. En edelleenkään käsitä, miten.

Mutta parkkeerata voi muuallekin kuin sallituille paikoille. Suojateitä ja katujen kulmia käytettiin sumeilematta hyväksi parkkeerauksessa, ja jos katujen molemmat reunat olivat täynnä, voi parkkeerata myös ajokaistalle kolmanteen riviin.

Jotkut jättivät näin tehdessään hätävilkut päälle, jotkut parkkeerasivat vain kylmästi ilman hätää.

Se mikä minua erityisesti liikenteessä ihmetytti, oli se, ettei kadulla kolisteltu juuri ollenkaan. Autojen torvia ei myöskään huudatettu, eikä autoista toiseen puitu nyrkkiä ja huudeltu kirosanoja.

Suomalaisen autoilijan hermo ei olisi tuollaisessa kestänyt.

Jalankulkija oli siellä kuitenkin varsin turvassa. Suojatielle sai mennä ja autoilijat jopa pysähtyivät odottamaan, kun näkivät jalankulkijan aikovan suojatielle.

Jos ei muusta, niin ainakin suojatiekäyttäytymisestä voisimme Suomessa ottaa oppia espanjalaisilta.

Tosin, mikäli oikein ymmärsin, turvallinen suojatie johtuu siitä, että autoilijoita sakotetaan runsaalla kädellä suojatierikkomuksista.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?