YLITORNIO
Vuokko Lahti

Ylitorniolainen mielenmaisema alkaa tallentua tv-sarjaan maaliskuulla, kun oululainen tuotantoyhtiö Whatevergroup saapuu paikkakunnalle kuvaamaan kolmiosaista tv-sarjaa. Ylelle tilaustyönä tehtävä Critical Point eli Kriittinen piste kertoo nähdyksi tulemisen tarpeesta.
Pääosassa on somalitaustainen nuori tyttö, joka päätyy fiktiossa muuttamaan Ylitorniolle ja haluaa oppia mäkihyppääjäksi. Vaikka pääosassa on lukiotyttö sekä hänen isänsä ja äitipuolensa, keskiöön nousee myös paikkakunnalla asuva mieskolmikko ja heidän tarpeensa tulla nähdyksi.
– Paikkakunta valikoitui, koska se on koskematon eli sitä ei ole juurikaan draaman näyttämönä nähty. Toisekseen rajan läheisyys tai näkymättömyys luo samoja teemoja kuin tarinassa. Raja joessa on oikeastaan olematon, kulttuurien rinnakkainelo on osa peräpohjalaista kulttuuria. Lisäksi Aavasaksalta esimerkiksi näkyy aina Ruotsin puolelle saakka, kuvailee tuottaja ja yksi käsikirjoittajista, oululainen Antti Kaarlela.
Hän ei halua paljastaa sarjan juonta enempää, eikä myöskään tapahtumia tai näyttelijöitä, mutta yhden nimen hän lupaa paljastaa, ylitorniolaislähtöisen Aliisa Pulkkisen. Näyttelijöitä on mukana noin kymmenkunta. Lisäksi joitakuita paikallisia saatetaan tarvita rooleihin.

Hyppyrimäkeä Aavasaksalla ei ole, joten mäkikohtaukset kuvataan muualla.
– Muutoin meitä varmasti nähdään kyläkuvassa kuvausten aikana. Alkkulanraitin liikennettä saatetaan joutua katkaisemaan ja muutoinkin liikutaan monella autolla. Melkoinen sirkus on luvassa, Antti Kaarlela sanoo.
Joulukuusta lähtien paikkakunnalta on kartoitettu toimistotilaa ja kiinnekohtaa kuvausten ajaksi.
– Meidän touhujamme saa etäämpää seurata, mutta varsinaisesti kuvauspaikalle ei pääse vapaasti. Äänittäminen esimerkiksi on tarkkaa puuhaa ja sivuääniä on vältettävä. Mitään sellaista salaista ei ole, etteikö meitä saisi vähän kauempaa seurata, Antti Kaarlela sanoo.
Hänen mielestään maaliskuu on toiveikasta ja lupaavaa aikaa kuvata.
– Valoa on silloin jo käytettävissä yli 12 tuntia, eikä enää ole niin hirveän kylmäkään. Kevätvalo on aika hyvä ja lempeä, hän uskoo.
Siihen, antaako kevään toiveikas valo sävyä myös tarinalle, hän ei kommentoi, jotta ei paljastaisi liikaa juonesta.
– Aika osuvia olettamuksia, hän toteaa.

Sarjan on käsikirjoittanut nelihenkinen tiimi, jossa on Antti Kaarlelan lisäksi hänen yhtiökumppaninsa, rovaniemeläinen Antti Kairakari, Aleksi Puranen ja Naima Mohammud. Saman tiimin käsialaa on myös saman tuotantoyhtiön tuottaman uuden Susikoira Roi -sarjan taustalta. Kriittisen pisteen ohjaa Kaisa El Ramly.
Oululaisella yhtiöllä on työn alla muitakin pohjoiseen sijoittuvia suomalaissarjoja. Pääkaupunkiseudulle keskittyneille yrityksille se on jättänyt etelään sijoittuvat tuotannot.
Tällaisen sarjan tekeminen maksaa Antti Kaarlelan mukaan noin miljoona euroa.
– Keskihintainen, kun suomalaisen sarjan tuotanto on kyseessä, koska tehdään luomuna ilman kalliita erikoistehosteita, Antti Kaarlela sanoo.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?