Toimittaja: Eija Koivumaa

Huoli maidontuotannon tulevaisuudesta ja ruokahuollon omavaraisuudesta on yhteinen. Maidontuottaja Paulina Koskenniemi ja maitojalostaja Arlan hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu haluavat nostaa asian keskusteluun. 

PELLO – Navettavaatteet ja asenne kohdallaan Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo ja Arlan Pohjois-Suomen hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu valmistautuvat iltalypsylle Paulina ja Sami Koskenniemen tilalla.

– On hyvin rajallista, miten kunta voi tukea maanviljelijöitä, koska ne lasketaan yrityksiksi, Eero Ylitalo pohtii ruuantuotannon huoltovarmuutta vierailun alussa.

Ukrainan sodan alkaessa maailma on havahtunut kansainväliseen ruokakriisiin. Markkinat ovat menneet sekaisin, ja tuotantokustannusten hinnat ovat lähteneet nousuun. Taloudelliset paineet tuntuvat erityisesti maidontuotannossa.

Kunnilla ei ole paljon mahdollisuuksia avustaa ruuantuotannon huoltovarmuutta. Ennen navettaan siirtymistä kahvipöydässä nousi esille kuitenkin idea, jolla kunta pystyisi tukemaan tiloja. Samainen käytännön toimi on käytössä jo monessa kunnassa.

Tiloilla muovijätettä kertyy paljon ja se aiheuttaa kustannuksia. Suurimpana ongelmana on, kun muoveja ei saa mihinkään. Muovit voisi viedä Ouluun ongelmajätelaitokselle, mutta kuljetus on kallista ja hankalaa. Kunta voisi tukea esimerkiksi järjestämällä muovien yhteiskeräyksen jokaiselta maatilalta. Se helpottaisi tilannetta ja muovit tulisivat käsiteltyä oikealla tavalla. Yksittäisenä tekona jätehuolto on hyvin konkreettinen teko, joka on myös koko kunnan etu.

Lue lisää Meän Tornionlaakso sivuilta 8-9.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?