Toimittaja: Vuokko Lahti

Ylitornion yrittäjäpalkinto annettiin Juvatec Oy:n Kai ja Anne Juvanille. 

YLITORNIO – Vuoden yrittäjänä Ylitorniolla palkittu Juvatec Oy on tehnyt huikean kasvun parin miehen työpaikasta kymmenen henkilön työllistäjäksi. Yrittäjä Kai Juvani aloitti koneistuksen vuonna 2008 tarkoituksenaan keskittyä työskentelemään kotikonnuilla lasten olleessa pieniä. 

– Pian kuitenkin poraukset veivät taas mennessään ja palasin siihen vanhaan ja tuttuun, 30 vuotta porausalalla työskennellyt yrittäjä naurahtaa.

Jo 1990-luvulta lähtien hän on tehnyt perheensä ja sukunsa yrityksissä porausalan töitä ja tuolloin 2010-luvulle tultaessa myös maalämpökaivojen kysyntä alkoi kasvaa. Samanaikaisesti toimintaan otettiin mukaan paalutukset ja kaivoksilla tapahtuvat poraukset.

Nämä toimialat kasvavat edelleen ja näin ollen Juvatec hakee niin ikään kasvua toiminnassaan.

– Luotettavia ja hyviä työntekijöitä kaivataan töihin edelleen ja töitä tuntuu olevan, hän lupaa.

Yrityksen kasvaessa myös vaimo mukaan

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli 3,1 miljoonaa euroa, kun se ensimmäisenä vuonna oli 150 000 euroa. Investointeja on esimerkiksi tänä vuonna tehty noin 750 000 eurolla. Koneita täytyy korjata ja kehittää jatkuvasti, joten vuosittain on hankittava kalustoa tai sen osia.

Mitään rahallista tai toiminnallista tavoitetta Kai Juvani ei suostu sanomaan, mutta eteenpäin on yrittämään tottuneen mieli.

Kuuden vuoden ajan yrityksessä on työskennellyt myös puoliso Anne. Hänellä on hoitoalan koulutus ja työkokemus. Hilkulla oli, ettei hänestä tullut hoiva-alan yrittäjää.

– Pitkään hoidin yrityksen taloushallintoa oman työn ja lasten ohella, mutta sitten lopulta jätin hoitoalan kokonaan. Olen kouluttautunut myös liiketalouden merkonomiksi ja hoidan nyt toimistoasioiden lisäksi myös markkinointia, Anne Juvani sanoo.

Pohjoisessa ja Ruotsissa

Juvatec poraa maalämpökaivoja, tekee porapaalutuksia, isoilla työmailla ankkurointiporauksia sekä kaivoksilla tapahtuvia porauksia ja samalla malminetsintää. Juuri tällä hetkellä työmaita on Levillä, Ivalossa ja Ylitorniolla. Työmaat sijaitsevat eri puolilla maata ja Norrbottenia. 

Myös vesikaivoja porataan yhä edelleen. 

– Jotkut kunnat tukevat oman kaivon tekemistä, jos kunnallinen vesijohtoverkosto olisi vaikea toteuttaa. Toisaalta moni haluaa omavaraisuutta tekemällä oman kaivon, Anne Juvani sanoo.

Yrityksessä työskentelee kymmenisen henkilöä. Yrittäjäjuhlaan osallistuivat Kai ja Anne Juvanin tyttäret Jonna, Julia, Johanna ja Janessa helluineen.

Konetöissä lapsesta lähtien

Kai Juvani on aloittanut konetöissä jo pikku pojasta. Isä-Pentillä oli maanrakennuskoneita ja poika siellä luontevasti mukana. Ammattikoulutusta on haettu tekniselle alalle koulutusta, ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon Kai Juvani opiskeli kymmenisen vuotta sitten.

– Eletty elämä on ollut paras koulu tähän hommaan, hiljainen mies naurahtaa.

Toisaalta myös ajantasaisuus ja kiinnostus ajankohtaisia asioita kohtaan ovat tukeneet yrityksen kasvua.

– Ensimmäiset maalämpökaivot porasimme vuonna 1992. Kun itse rakensin vuotta myöhemmin, olisin jo halunnut sen itsellekin laittaa, mutta silloin lvi-asiantuntijoita ei ollut saatavilla. Kotiin laitoin sen sitten myöhemmin ja nyt on myös hallilla ja mökilläkin maalämpö.

Kai Juvani uskoo maalämpöön ja sen mahdollisuuksiin. Se on sitä, mitä hallituskin nyt haluaa suomalaisten tekevän. Hän ei usko, että maapallon lämpötila jäähtyisi kaivoja poraamalla vaan uskoo, että lämpötila on päin vastoin nousussa.

– Sähkön hinnannousu on vauhdittanut maalämpöön siirtymistä. Sen huomaa aivan selvästi. Suoralla sähkölläkin lämpiäviin taloihin maalämmön voi laittaa, kunhan rakentaa vesikierron mukaan.

Hän on nähnyt myös käytännössä sen, kuinka kaivosteollisuus tuo työtä ja toimeentuloa pienille, syrjäisille paikkakunnille.

– Se on erittäin tärkeää. Lappi pysyy elinvoimaisena ja nuorille riittää töitä ja mahdollisuuksia elämän rakentamiseen. Suomessakin kaivosten alle on jäämässä vain 0,1 % luonnosta, joten kyllä meille vielä erämaatakin jää. Kunnioitan, arvostan ja haluan olla osana suojelemassa luontoa ja siitä huolehtiminen on erittäin tärkeää, mutta elettäväkin täällä on. Näen tämän mahdollisuutena enkä uhkana, Kai Juvani sanoo.

Yrittäjyys on ollut luonteva osa pariskunnan elämää aina. Vaikka Annen vanhemmat eivät olekaan olleet yrittäjiä, hän on tottunut työteliääseen asenteeseen ja elämänrytmiin.

Kain isällä ja veljellä oli Boreal Star -yritys, jolla tehtiin porausalan töitä. Myös Kain äiti oli parturi-kampaamoyrittäjä.

Yrittäjyys on vastuuta

Kai ja Anne Juvani pohtivat yrittäjyyden luonnetta yrittäjäjuhlan kynnyksellä. Kain mielestä yrittäjyys on yhteiskunnallista vastuuta, mutta myös vastuuta oman työn hankkimisesta, perheen elättämisestä ja työpaikan tarjoamisesta muille.

– Meille se on ollut myös uskoa alaan. Olemme edistämässä hyvää asiaa. Meillä on myös onni, että työntekijät ovat vastuullisia ja itsenäisiä, heihin voi luottaa.

Arvoista ja tavoitteista tärkein on pysyä terveenä. Yrittäjälle se on myös edellytys työn tekemiselle: niin moni asia on yrittäjäpariskunnan harteilla.

– Ulkoisia riskejä on nähty. Ei kukaan olisi osannut varautua koronaan, Ukrainan sotaan tai vastaaviin. 

Yrittäjyys on elämänasenne. Työasiat ovat joskus mielessä ympäri vuorokauden, mutta Anne Juvani muistuttaa, että ei se ole pelkästään huono asia, vaan enemmän elämäntapa.

– Erilaista se on kuin esimerkiksi hoitotyössä, jossa menet vuoron alkuun ja lähdet loppuessa pois ja toinen jatkaa työtäsi sillä aikaa kun olet poissa. 

Joutilaina Anne ja Kai Juvani eivät kuitenkaan edes osaa olla. Tornion ja Muonionjoella lohenpyyntiä, Miekojärven mökillä kuhanpyynnin välissä jotain pientä rakentelua. 

– Nyt, kun työajasta yhä enemmän menee toimistossa, on mukava tehdä jotain konkreeettista, Kai Juvani sanoo. 

Tyttäristä enää nuorin asuu kotona. Vaikka hänellä ikää ei ole kuin 16 vuotta, on hänkin jo perustanut oman kauneudenhoitoalan yrityksen. Myös vanhin tytär työskentelee parturi-kampaamoyrittäjänä paikkakunnalla. Keskimmäiset tyttäret opiskelevat Oulussa.

Hiihto on ollut koko perheen harrastus ja kun vanhin tyttäristä harrasti kilpahiihtoa, silloin koko perhe osallistui kisamatkoihin. 

– Toki liikunta on harrastus, jota pyrimme pitämään yllä yhä, Kai Juvani sanoo.

Yrittäjyys on tälle perheelle elämäntapa.

Mites ne tittelit sitten? Kai on Juvatecin toimitusjohtaja, entäs Anne:

– No mie olen vaimo. En ole löytänyt tarpeeksi kattavaa nimikettä. Taloushallintoa, markkinointia ja logistiikkaa minä pyöritän, hän naurahtaa.

Tämä palkinto on arvokas tunnustus koko Juvatecille.

– Haluamme erityisesti kiittää työntekijöitä, asiakkaita ja kaikkia niitä henkilöitä ja tahoja jotka ovat myötävaikuttaneet yrityksen menestykseen. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?