Suden epäillään purreen hirvikoiraa Ylitorniolla

TORNIONLAAKSO – Ylitorniolaisen Tuomas Kvistin norjanharmaan haukkukoe loppui ikävästi lokakuussa. Juuri käyttövalioksi päässyt kaksi ja puolivuotias Kuurankallion Danny jäi kokeen jälkeen haukkumaan hirveä seisontahaukkuun, eikä tullut kutsumalla takaisin. 

Kvist lähti odotellessa viemään koetuomarit pois, jonka jälkeen hirvet lähtivät koiran kanssa liikkeelle. Kun isäntä lähti hakemaan koiraa pois, löytyi se metsästä pensaan alta piilosta.

–Paikalla oli taistelun jälkiä ja koira löytyi pensaan alta purtuna. Puremajälkiä löytyi päästä ja lapojen takaa.

Kvist kantoi koiraa noin kilometrin, ja loput pari kilometriä mönkijän kyydillä. Ensimmäinen epäilys oli, että koiraa olisivat potkineet hirvet.

– Ei tullut mieleenikään ensin, että asialla olisi voinut olla susi, Kvist mainitsee.

Koira oli löydettäessä shokissa, ja sen jalka eikä sen toiminut.

–Tieto puremista tuli vasta Ylitornion eläinlääkärin pöydällä. Kun vertavuotavia kohtia tutkittiin, alkoi pikkuhiljaa selvitä, ettei koira olekaan hirven potkima.

Koirasta löytyi noin kuusisenttiset reiät selkärangasta molemmin puolin lapojen takaa. Päästä löytyi myös neljä reikää.

– Reikiä oli vasemman puolen poskessa ja oikean puolen korvan ja ohimon välissä. Reiät olivat kalloon asti, Kvist sanoo.

Kolme päivää kului jännityksessä saako koira verenmyrkytystä.

Koiran puremia ovat tutkineet useat eri eläinlääkärit. Koiraa on käytetty eläinlääkärissä Ylitorniolla ja Rovaniemellä. Lisäksi jälkiä maastossa on tutkinut muun muassa Ylitornion riistanhoitoyhdistyksen petovastaava.

Sammaljänkästä oli Kvistin mukaan haastavaa saada tarkkaa tulkintaa jäljistä.

– Maastosta löytyi kaksi kappaletta kämmenpohjan kokoisia jälkiä. Hampaiden jäljet koirassa ja reikien syvyydet, jäljet maastossa ja muut havainnot viittaavat suteen tai isoon koiraan. Hirven töytäisy on poissuljettu, koska koirassa ei ollut yhtään luunmurtumaa.

Kvist sulkisi pois myös suuren koiran hyökkäyksen, koska alueella ei tiedettävästi ole kenelläkään omistuksessa niin isokokoista koiraa.

– Koska oli koeaika, ei maastossa pitäisi olla muita koiria. Lisäksi se olisi pitänyt näkyä tutkassa.

Alueella on nähty varmistetut karhun jäljet.

– Karhu ei kuitenkaan tulisi koiran seisontahaukulle, Kvist toteaa.

Koiran isännällä on tilanteesta tarkat tiedot tutkakuvina.

– Kaikki on tarkkaan tiedossa. Tutkasta näkyy missä kohtaa hirvet ovat lähteneet karkuun, missä jäljet ovat erkaantuneet ja missä taistelu on tapahtunut sekä koira löytynyt.

Tapaus on kirjattu ylös petovahinkona ja valtio korvaa Dannyn eläinlääkärikulut. Tapahtuneesta on kulunut nyt hieman yli kuukausi. Kuurankallion Danny voi jo hyvin.

– Arvet ovat ummessa ja karvakin alkaa pikkuhiljaa kasvamaan. Koira on käynyt jo metsässäkin muutamaan otteeseen ja jalkakin toimii, Kvist sanoo helpottuneena.

Isännän onneksi koira käyttäytyi metsällä yhtä reippaasti kuten ennenkin.

Johanna Muotkavaara

Asiasta kertoi ensimmäisenä Torniossa ja sen lähikunnissa ilmestyvä Kotikulmilta-lehti, joka on niin ikään Hilla Groupin omistuksessa ja Meän Tornionlaakson sisarlehti.