Toimittaja: Tarja Karjalainen

Ari Pennanen ja Ritva Toivola ovat kokeneita sovittelijoita.

LAPPI – Se on hyvä tunne, kun pääsee raataamaan ihmisten kanssa ja pystyy vaikuttamaan siihen, että osapuolet saavat riita- tai rikosasiansa sovittua, sanoo neljä vuotta rikos- ja riita-asioiden vapaaehtoisena sovittelijana toiminut Ari Pennanen.

Haastattelupäivän iltana Pennasella on 84. sovittelu.

– Ehkä minulle on kertynyt näitä paljon, koska olen valmis liikkumaan kaikkialle Lapissa, Sodankylässä asuva Pennanen toteaa.

Sovittelu on mahdollisuus rakentaa keskustellen sovintoa rikos- ja riita-asioiden osapuolten välille. Osapuolet kohtaavat toisensa ja käsittelevät rikoksen tai riidan aiheuttamia haittoja. Tavoitteena on auttaa osapuolia löytämään keskenään heitä tyydyttävät ratkaisut ja keinot aiheutuneiden haittojen hyvittämiseksi.

Sovittelijaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Erityisesti maahanmuuttajataustaisia sovittelijoita toivottaisiin mukaan toimintaan. Tehtävään koulutetaan. Sovittelijana ei voi toimia tapauksessa, jonka osapuolet ovat edes etäisesti tuttuja. Jääviys tarkastetaan tapauskohtaisesti.

– Minulle on sattunut jonkun kerran asia, jota en ole voinut alkaa sovitella, kun asianosaiset ovat olleet tuttuja. Pienillä paikkakunnilla tämä on mahdollista ja siksi onkin hyvä, että sovittelijat ovat valmiita liikkumaan eri paikkakunnille, sanoo kymmenen vuotta sovittelijana toiminut kittiläläinen Ritva Toivola.

Lue lisää Meän Tornionlaakson sivulta 22.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?