Toimittaja: Vuokko Lahti

Aivan kuin Tico tietäisi, että emäntänsä Lumi Hiltunen on lähdössä lukuvuodeksi Yhdysvaltoihin. Yhteydenpito onnistuu ihmisten kanssa somessa ja videopuheluin, mutta mites koiran kanssa?

KOPANMÄKI – Ei Lumi Hiltunen, 17, koskaan erityisemmin ole siskoa kaivannut, vaan kaksi veljeä, häntä vanhempi ja nuorempi, ovat riittäneet. Joskus on kuitenkin hiipinyt mieleen, miltä tuntuisi jakaa vaikkapa huone siskon kanssa.

Nyt edessä on tosikoitos näissä aatoksissa, sillä edessä on vaihto-oppilasvuosi Yhdysvaltojen Carolinassa ja tiedossa on, että huone on yhteinen isäntäperheen sisaren kanssa.

– Tietenkin se vähän jännittää, kun on aina yksityisyyteen tottunut, hän pohtii.

Toisaalta kokemusta on muun muassa partiomaailmasta leireilyistä ja porukassa tekemisestä. Siinä missä omassa perheessä lapsia on ollut kolme, on isäntäperheessä heitä tuplaten. Toisaalta myös samanlaisia harrastuksia, kuten partiota ja liikunnallista aktiivisuutta löytyy sieltäkin.

Nopeasti
äidin ideasta

Lumi Hiltunen sanoo olevansa myöhäisherännyt vaihtoon lähdön suhteen. Hän nimittäin sai idean lähtemisestä äidiltään vasta viime talvena ja sen jälkeen kaikki on edennyt tosi nopeasti. 

– Olin puhunut kieliopinnoista ulkomailla ja vähän etsinyt tietoakin. Äiti sitten kysäisi, että no mites vaihtovuosi.

Asiaa ryhdyttiin puuhaamaan keväällä, mutta heinäkuun alkupuolella tuli tieto isäntäperheestä ja paikkakunnasta. Sitä ennen oli käyty jo Suomen valmennusviikonloppu, jossa perehdyttiin vaihto-oppilasvuoden käytännön asioihin.

Lähtöpäivä on 17.8. eli silloin ikätoverit ovat aloitelleet jo viikon verran toista vuotta Ylitornion lukiossa.

Vaihto-oppilasjärjestöksi valikoitui Explorius sen vuoksi, että se pitää kaikille eurooppalaisille oppilaille tervetuloleirin New Yorkissa heti maahan tulon jälkeen.

– On kuitenkin tärkeää saada tutustua muihinkin vaihto-oppilaisiin ja kaupunkeihin, Lumi Hiltunen pohtii.

Ei kokemuksia vaihto-oppilaista

Hän on etsinyt tietoa googlettelemalla ja youtuben videoita seuraamalla. Kotipaikkakunnalta hän ei tunne ketään, joka olisi ollut vaihdossa, eikä muista nähneensä vaihto-oppilaita myöskään omassa koulussaan.

– Isäntäperheethän majoittavat vaihto-oppilaan aivan vapaaehtoistyönä. Heille ei makseta siitä. Olen perheenjäsen siinä kuin kaikki muutkin ja sitoutunut tekemään osani kotitöistä, kuten muutkin lapset.

Lumin kodissa keittiön seinällä äidin tekemä kyltti muistuttaa siivoamaan jälkensä, koska taloudenhoitaja on lomalla. Tytär nauraa ja vakuuttaa osaavansa siivota keittiötä, imuroida ja tehdä monenmoista kotiaskaretta.

Kielitaitoa ja toisen maan elämyksiä

Eniten vaihto-oppilas odottaa kartuttavansa paitsi kieltä myös kokemuksia. Vaikka nyt lähdön lähestyessä jännitys hiipii pintaan, hän olettaa, että tulossa on ikimuistoinen vuosi. 

Perhe joutuu satsaamaan lähtöön rahallisestikin ja Lumi itsekin on säästänyt jokaisen liikenevän summan, jotta käyttörahaa olisi talven varalle.

– Opinnothan siellä eivät etene. Vaikka olen siellä tavallaan yhdennellätoista vuosiluokalla, joka vastaa meidän lukion kakkosluokkaa, joudun aloittamaan kakkosen täällä ensi syksynä.

Välivuosi ulkomailla tietää siis eroa perheestä, ystävistä ja myös luokkakavereista. 

– Onneksi tunnen myös nuorempaa ikäluokkaa eli ei se haittaa.

Koiraa ja mönkkäriä ei saa mukaan

Kovinta Lumi Hiltunen arvelee olevan eron Ticosta. Se on perheen seitsenvuotias chihuahua, joka on alun perin hankittu tyttären koiraksi, mutta josta on tullut koko perheen silmäterä.

– Sitä varmaan tulee eniten ikävä. Se on aina ollut täällä ottamassa vastaan, kun tulen koulusta tai muualta. Vaihtoperheessä ei ole mitään eläimiä.

Toinen muutos on se, että vaihto-oppilaat sitoutuvat olemaan kuljettamatta mitään ajoneuvoa vieraassa maassa. Lumi Hiltunen arvelee tämän olevan vakuutusten vuoksi. 

Kotona hän on taittanut matkat kuntosalille tai kavereiden luokse jo parin vuoden ajan ”koppimönkkärillä” eli kolmipaikkaisella traktorimönkijällä.

– Sehän se joskus poliisiakin on askarruttanut, että saako siinä tosiaan olla kolme päällä. Ja saa olla, Lumi Hiltunen tietää.

Haastattelun jälkeen katse osuu mönkkärin takalasiin. Itseironisesti siinä on violetti tarra ”Bitch on board”. Kielitaitoa siis löytyy.

Poliisin opinnoista joskus tulevaisuudessa Lumi Hiltunenkin haaveilee. Hän on ihastunut rikostutkijan työhön aivan samalla tavalla tv-sarjojen perusteella, kuten oli haaveillut Yhdysvalloissa asumisestakin.

Kuka tietää, vaikka toteutumista odottavat haave toisensa jälkeen. Ensin kuitenkin koittaa lähtö Yhdysvaltoihin ja paluu sieltä ensi kesänä.

– Perhe ei saa tulla tapaamaan ennen tammikuuta, jotta ei koti-ikävä iskisi. Ja toisaalta olemme miettineet, että jos sitten joskus myöhemmin menisimme sinne porukalla, joten voisin toimia vähän oppaana muille.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?