Toimittaja: Kari Kauppinen

Birger ja Raija Hegeström verstaalla. Yhtä on pidetty jo 46 vuotta.

RUOTSIN PELLO – Birger ja Raija Hegeström nauravat paljon. Ollaan Birgerin kotipaikalla ja hänen yrityksensä uudessa hallissa. Edellinen paloi keväällä 2020 ja uusi valmistui siten, että se on ollut pystyssä reilut puoli vuotta. Birger työstää erilaisia teollisuuden tarvitsemia metallitöitä.

– Asiakkaat ovat palanneet tauon jälkeen, hän iloitsee.

Yritys oli poissa aktiivisesta käytännön toiminnasta lähes vuoden.

– Mutta pidin asiakkaisiin koko ajan yhteyttä.

Kukaan ei päässyt unohduksiin, ei aktiivisen yhteydenpidon myötä myöskään Hegeström Mek, Birgerin firma.

Ja miksipä tällaisen täyden palvelun yrityksen asiakkaat unohtaisivatkaan, sillä palvelu todella pelaa. Käytännössä 24/7.

Vaimo Raija puistelee välillä päätään, mutta hyväntahtoisesti.

– Puhelin saattaa soida aamulla kello kuusi pyhäpäivänä tai sitten iltamyöhällä.

Eläkkeelle Birger suunnitteli jäävänsä tänä vuonna, mutta tulipalo muutti suunnitelmat. Hän ei voinut olla rakentamatta uutta verstasta.

Kyse on myös halusta palvella yhteisöä.

Siitä tulee virtaa omaan akkuun.

– Ei sitä osaisi olla vain keinutuolissa tai sohvalla makoilla.

Apuun opittu luottamaan

Silloin siis mennään, kun apua kaivataan. Moni suurempi yritys tai isoon konserniin kuuluva ei yksinkertaisesti palvele kuin niin sanotusti virka-aikana.

– Mutta meillä autetaan. Muutoin asiakkaiden työt seisovat ja saattaa olla, että jos me emme auta, apu haetaan sitten kauempaa, kun ei voida odottaa, Birger Hegeström sanoo.

Asiakkaiden luottamus Hegeströmiin on kasvanut vuosikymmenien aikana ja puhelinnumero on tallessa niin Ruotsin kuin Suomen puolella ammattilaisten puhelimissa.

Asiakkaiden vaateet ovat moninaisia. Metsäyrittäjien koneisiin saattaa tulla vikoja, jotka pitää saada korjatuksi pikaisesti. Kuorma-auton lavojen toiminnan mahdollistavia osia Birger työstää hallissaan. Vientiä on Euroopan ulkopuolelle asti. Yksi iso asiakas on Pellopuu. Myös japanilainen autotehdas on Birgerin asiakas.

Birger on siis verstasmekaanikko. Hän on yrityksensä ainoa työntekijä ja tekee muun muassa sorvausta, avarrusporauksia, jyrsintää, konekorjauksia, savupiippujen pellitystä ja muita peltitöitä.

Lihatiskiltä parisuhteeseen

Pariskunta asuu Birgerin kotipaikalla. Birger lähti 18-vuotiaana 1960-luvun lopulla Kalixiin 150 kilometrin päähän, kävi koulut Haaparannalla ja oli kahdeksantoista vuotta työsuhteessa. Kun Raija sai kunnalta viran, he muuttivat Ruotsin Pelloon ja Birger rakensi verstastaan 1988–89.

Hegeströmin pariskunta tapasi toisensa lihatiskillä. Ei toki yökerhossa, vaan kauppaliikkeessä. Elettiin vuotta 1975 ja parikymppinen Raija oli ruokakaupassa töissä, Pellossa Suomen puolella. Eräänä päivänä kauppaan tuli silloin 25-vuotias Birger ja loppu on niin sanotusti historiaa.

Yhdessä on oltu 46 vuotta.

– Kaupassa olin töissä tiskin takana ja sinne hän tuli aina makkaraa ostamaan, Raija kertoo.

Raija on ollut Övertorneån kunnalla monissa tehtävissä, kuten lastentarhanopettajana, kuvaamataidon opettajana, vanhustentalolla ja nyt antamassa koronarokotuksia. Hän auttaa myös yrityksessä.

Pariskunnalla on kolme lasta ja lastenlapsia sama määrä. Kaikki puhuvat suomea, mutta lapsenlapsilla suomi alkaa olla hieman hakusessa. Kaikkien puolisot ovat ruotsinkielisiä äidinkieleltään.

– Vanhin poika asuu 800 kilometrin päässä, tytär vielä kauempana Tukholmassa ja nuorin on malmikentillä Jällivaarassa.

Kaasupullot räjähtelivät

Pariskuntaa kohdannut tulipalo toissa keväänä, 2. toukokuuta 2020, oli aikamoinen tragedia ja tietystä näkökulmasta jännitysnäytelmäkin. Se on nyt käsitelty.

Palo syttyi keskellä yötä noin puoli kolmen aikaan. Matkaa asuintaloon oli noin kolmekymmentä metriä. Samassa pihapiirissä on siis työverstaskin.

Pariskunnan koirat olivat alkaneet haukkua puoli kolmen aikaan. Ne olivat valppaina havainneet palon. Raija ihmetteli, mikä mekkala on meneillään ja nousi ylös tarkistamaan tilanteen ja karu todellisuus paljastui. Koko verstas oli ilmiliekeissä.

Palokuntien saavuttua paikalle niille ei jäänyt muuta tehtävää kuin suojella verstaan naapurissa olevia rakennuksia, jotta palo ei tartu niihin.

Verstaassa oli myös kaasupulloja, jotka räjähtivät. Verstaasta ei jäänyt jäljelle mitään.

Jo kaasupullojen läsnäolo tiesi sen, ettei mitään kotikutoista sammutusapua verstaan pelastamiseksi voinut ajatellakaan.

Niinpä palossa meni kaikki.

– Kolmenkymmenen vuoden elämäntyöni paloi tuusan tuhkaksi. Kaikki koneet ja valmistetut tavarat paloivat.

– Ei edes vasaraa, naulaa tai jakoavainta jäänyt jäljelle. Palomiehen kysymykseen, onko muutama naula ja vasara, jotta saataisiin sähkökaappi naulattua trukkilavaan, vastaus oli, että tuolla tuhkan seassa.

Apua rajan takaa

Tulipalo kertoi myös rajan yhteisöllisyydestä. Palon havaitsivat Hegeströmien tuttavat Suomen Pellossa, hälyttivät Ylitornion palokunnan rajan yli -keikalle ja lähtivät itse myös matkaan kohti Hegeströmejä.

– He eivät tietysti voineet erottaa, palaako verstas vai omakotitalo, Hegeströmit sanovat.

Rakennukset ovat samassa linjassa.

Näkymät rajan yli olivat hyvät, sillä niin Hegeströmit kuin rajan takana palon havainneet asuvat Väylän, Tornionjoen lähellä. Välimatkaa on linnuntietä noin kilometri, autolla ajaen hieman enemmän.

Rajalla Hegeströmien tuttavien matka meinasi tyssätä rajavartijoihin, sillä koronarajoituksen olivat voimassa eikä rajan yli saanut mennä ilman hyväksyttävää syytä. Suomalaiskaksikko kertoo, että he ylittivät lopulta rajan muutaman minuutin seisottamisen jälkeen.

Ongelmalliseksi viivytyksen teki se, kun ei ollut tietoa, ovatko Hegeströmit hereillä vai nukkuvatko ja oliko palo asuintalossa vai ei. Suomen palokunta on muutaman kilometrin päässä Ylitorniolla, mutta sen saapumista viivästytti se, että Ruotsin puolelta pitää sille tulla pyyntö.

Lopulta palokunta saapui noin puoli tuntia palon havaitsemisesta. Ruotsin puolella lähin palokunta on Pajalassa noin kuudenkymmenen kilometrin päässä. Sen saapuminen kesti hälytyksestä neljäkymmentä minuuttia.

Paikalle tuli varalta  ambulansseja ja tietysti myös poliisi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?