Toimittaja: Kari Kauppinen

KUIVAKANGAS – Kuivakankaalaisen ruokapöydän ääressä istuu levollinen pariskunta, joka puhuu toisille pehmeästi ja nauraa paljon. He ovat Vivianna Peitso ja Moritz Scholten. Ruoka on tuonut heidät yhteen ja siitä he tekevät omaa työuraansa varsin ainutlaatuisella tavalla.

Vivianna ja Moritz tapasivat viime syksynä kokkikoulussa Tukholmassa. Kolmen kuukauden kurssilla opeteltiin vegaaniruoan tekoa.

Vaikka Moritz lähti koulutuksen jälkeen marraskuun lopulla kotiinsa Saksaan, hän saapui Suomeen viime kevättalvella. Ylitorniolle. Melkoinen ero saapua lappilaiseen kuntaan Aachenin kaupungista läntisestä Saksasta läheltä Hollannin ja Belgian rajaa.

– Juuri niin ajattelin, kun saavuin tänne, Moritz sanoo.

Aachenissa on 260 000 asukasta.

Kaiken takana tässäkin on siis nainen.

– Käytännössä hänen takiaanhan olen täällä, Moritz hymyilee ja katsoo vieressä olevaan Viviannaan.

Mutta Moritz on viihtynyt Ylitorniolla.

– Täällä on superrauhallista, ihmiset tervehtivät toisiaan, yrittävät mielellään puhua englantia ja jopa asiakkaat tunnistavat, että ”sinä olet se saksalainen kokki”, vaikka en ole heitä koskaan nähnytkään.

Molemmat ovat työskennelleet kesän Aavasaksan Paviljongissa.

Bisnes vauhtiin Turussa

Pariskunnalla on pian edessä muutto Turkuun. Siellä heidän yhteinen bisneksenä lähtee varsinaisesti käyntiin. Pariskunta perusti oman yrityksen kesän alussa. Sen liikeidea on auttaa ravintoloita ja kahviloita kehittämään kasvisruokatarjontaa.

– Usein tarjolla on vain yksi vaihtoehto, Vivianna kertoo.

Eli voi olla perunaa ja pakasteesta sulatettuja vihanneksia. Tai sitten mennään usein kasvispitoisilla burgereilla ja pizzoilla.

Tarvetta siis on.

– Kesällä olemme saaneet asiakkailta paljon palautetta siitä, että on hyvä, kun on useita kasvisvaihtoehtoja, Vivianna sanoo.

Niinpä. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuisi mennä ravintolaan, jonka ruokalistalla olisi vain yksi annos; vaikkapa perunaa ja lihapullia. Sitä olisi pakko tilata, jos aikoo syödä. Tällaisen vaihtoehtomäärän edessä moni kasvissyöjä ja vegaani on ollut vuosia, kun on mennyt ravintolaan syömään.

– Ruoan makua on kehuttu, he kertovat kesältä saamastaan palautteesta.

Eli niin sanottu rehuateria on todistetusti hyvää. Maukkaassa täyteläisessä ateriassa ei veren tarvitse roiskua, kun siihen upottaa ruokailuvälineensä.

Vivianna ja Moritz tekevät konsultointityötään siten, että he tutustuvat ravintolaan tai kahvilaan ja katsovat, mitkä ruoat sopisivat juuri siihen paikkaan ja sen asiakkaille luontevasti. Sen jälkeen siirrytään käytännön tuotetyöhön ja opetetaan annosten valmistaminen.

Yritysten lisäksi he järjestävät kursseja myös yksityisille ihmisille, myös verkossa. Ja myös esimerkiksi Saksaan. Yhteinen kieli pariskunnalla on erinomaisen sujuva englanti, joten periaatteessa verkkoa hyödyntämällä tällaiselle konsultoinnille ei ole rajoja. Markkina-alueena on koko maailma. Englantia käytettiin opetuskielenä myös Tukholman kokkikoulussa.

Hunajan käyttö eettinen kysymys

Kasvisruoasta puhuttaessa käytetään monia eri termejä. Vivianna ja Moritz ovat vegaaneja. Se tarkoittaa, etteivät he käytä mitään eläinperäisiä tuotteita. Esimerkiksi kala, maito ja hunaja ovat poissa ruokalistalta.

Kun puhutaan vegaanista, niin hänen ruokailutottumuksiinsa kuuluu filosofinen ja eettinen puoli.

Otetaan esimerkiksi hunaja. Miksi vegaani ei käytä sitä?

– Se on eläinperäistä. Ja kun nähdään, miten mehiläisiä kohdellaan, niin se ei ole aina niin kovin eettistä. Hunaja on tarkoitettu niille itselleen, Vivianna selvittää.

Vivian on ollut vegaani viisi vuotta, Moritz neljätoista.

Vegaani ei pakota

Se, että on vegaani, ei tarkoita sitä, etteikö salli muiden syödä omien mieltymystensä ja ruokailutapojensa mukaan. Molemmat työskentelevät ravintolassa, jossa on kaikenlaista ruokaa.

– Joku saattaa ajatella, että vegaani tuomitsee ja haukkuu heidät, jotka syövät lihaa ja pyrkii muuttamaan heidän ruokailutapojaan. Ei se mene niin, Moritz oikoo mahdollisia ennakkoluuloja.

Konsulttityössä on sama asia.

– Haluamme opastaa ravintoloita ja kahviloita tekemään hyvänmakuisia ruokia, jotka maistuvat asiakkaille.

Moritz sanoo, ettei homma ole edes vaikeaa. Kouluttajat kouluttavat ja ravintoloiden henkilökunta kyllä oppii. 

Kasvisruoan asema kasvaa

Kasvisruoan asema on koko ajan parantunut ja se on yhä enemmän palvelutuote. Siihen tai sitä tilaaviin ei enää kiinnitetä erityisesti huomiota, vaan kasvisateria on yksi muiden joukossa. Vaikkakin, kuten Vivianna ja Moritz sanovat, työtä sen eteen pitää tehdä ja varsinkin sen eteen, että kasviksista tehtyjen ruokien ymmärretään olevan monipuolisia ja riittävän myös gourmet-statukseen.

Onpa Ranskassa, yhdessä suosituimmista ruokakulttuurin maista, tänä vuonna vegaaniravintola ensimmäistä kertaa saanut Michelin-tähdenkin. Tähdet ovat ravintoloiden rankkausjärjestelmä. Michelin-tähdet ovat käytännössä korkein mahdollinen kunnia, jonka ravintola voi saada. 

– Ihmiset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä kuluttavat, ovat kiinnostuneita terveydestään ja myös ympäristöongelmista, Vivianna kertoo.

Kaikilla näillä asioilla on yhteys ruokaan.

Vivianna rankkaakin pyynnöstä kolme asiaa, miksi kasvisruoka on muuta parempi vaihtoehto.

– Se on parempaa terveydelle, ympäristölle ja eläimille.

Piano, filosofiaa ja jalkapalloa

Kun pariskunta ei ole tekemisissä ruoan kanssa, heillä on elämässään paljon muutakin. Vivianna opiskelee draamakasvatusta, lukee filosofisia kirjoja, liikkuu juoksemalla ja tekee lihaskuntoharjoituksia sekä soittaa nokkahuilua ja pianoa.

Piano onkin kotona. Sitä soittaa myös Moritz.

– Ja tulen Saksasta, seuraan siis jalkapalloa.

Moritzin oma seura, jota hän kannattaa, on Borussia Dortmund, moninkertainen Saksan liiga- ja cup-mestari sekä myös Mestarien liigan voittaja.

Muuttoa Turkuun, vaikka Moritz viihtyykin Ylitorniolla, hän odottaa myös kulttuurinkuluttajan näkökulmasta. Konsertit ja teatteri ovat siellä runsaammin saatavilla.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?