Toimittaja: Kari Kauppinen

Aleksi Kenttämaa veteli nopeusharjoituksia viime viikolla. Itsenäisiä harjoituksia on kuutena päivänä viikossa. Tänään torstaina Kenttämaa on mukana torijuhlassa Katajan torilla, jossa myös Rauman Lukon Toni Koivisto ja Jarkko Kauvosaari esittelevät jääkiekkoliigan voittopystiä.

YLITORNIO – Rauman Lukon A-junioreissa päättyneellä kaudella jääkiekkomestaruuden voittanut Aleksi Kenttämaa on tehnyt vuoden sopimuksen Rovaniemen Kiekon (RoKi) kanssa. Seura pelaa Mestiksessä eli Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Nyt olenkin pitkästä aikaa koko kesän Ylitorniolla. Normaalisti olen ollut vain 3–4 viikkoa. Raumalla oli sopimuspelaajilla pakollisia ohjattuja harjoituksia, mutta Mestiksessä niin ei ole, vaan jokainen pitää huolta kunnostaan.

Kenttämaan kesätreenit ovatkin täyttä työtä. Kesällä kertyy viikossa 22,5 harjoitustuntia. Se vastaa tuntimäärässä kolmea keskimääräistä täyttä työpäivää.

Kenttämaa harjoittelee kahdesti päivässä. Ohjelmassa on aamupäivästä tai puoliltapäivin juoksuharjoituksia eri tavoin sekä myöhemmin iltapäivästä lähinnä salia ja punttia.

Tämänhetkisen kesän harjoitusohjelman myötä Kenttämaa vetää maanantaisin ja torstaisin kumpanakin päivänä viiden tunnin harjoitteet, tiistaina ja keskiviikkona kolmen tunnin. Perjantaina on aamupäivällä 1,5 tuntia ja iltapäivällä tuplasti enemmän. Vielä lauantainakin on kahden tunnin treeni.

Ammattilaisurheilua. Fyysisesti homma on rankkaa. Voi kuvitella, että hieman väsyneenä sitä voi iskeytyä toimistyönsä kylkeen ja suorittaa, mutta ilman kropan kokonaisvaltaista lepoa ei harjoittelusta saa irti sitä, mikä pitäisi. Tehot uupuvat ja silloin myös tulokset.

Sunnuntai on yleensä kaikesta harjoittelusta vapaa. Silloin keho saa levätä ja palautua. Mutta esimerkiksi hierontaa saattaa olla lihasten avuksi.

Jatkuvat loukkaantumiset riesana

Loukkaantumiset ovat vaivanneet Aleksi Kenttämaan kiekkouraa. Hän hakeekin nyt peliaikaa RoKista.

– Ensimmäinen lähtökohta on pelata ehjä kausi. Tavoite on päästä takaisin omalle tasolle ja katsoa, mitä sitten tapahtuu. Tämä on sellainen laji, että mennään vuosi kerrallaan. Kun pelaa hyvin, niin tilaisuuksia tulee automaattisesti.

Lukkoon hän ei saanut tällä erää uutta sopimusta.

– Kun alla on pari niin rikkonaista kautta loukkaantumisten takia ja pelit ovat jääneet vähiin, niin silloin ovat jääneet näytötkin vähiin.

– Kilpailu on kovaa ja jos joudut olemaan poissa, niin ei siinä ole hirveästi saumaa.

Mestistä Kenttämaa arvioi siten, että pelillisesti tuskin A-junioreiden SM-liigaan on suurta eroa, mutta miesten pelit ovat fyysisempiä.

Ilo tuntui lajista kadonneen

Aleksi Kenttämaan pelaaminen on ollutkin repaleista pari kautta erilaisten vammojen takia.

Kenttämaa sanoo, että välillä tuntuu, että ilo on kadonnut lajista.

Eikä ihme. Kun olkapään ruston reunus repesi, se vaati leikkauksen ja puolen vuoden kuntoutuksen.

Kenttämaa oli tuolloin Lukon liigaporukan mukana.

– Ihan kynnyksellä siinä, että pääsee pelaamaan, mutta sitten se olkapää hajosi.

Vamma oli tiedossa jo aiemmin.

– Aiemmin kuntoutin olkapään ennen leikkausta ja pelasin silloin toissakaudella rikkinäisellä olkapäällä. Ottelussa on aina riski, että kun joku taklaa, niin se olkapää sitten lähtee siinä samalla.

Sinällään vamma ei ollut shokki. Se oli tavallaan ajan kysymys ja ajatukseen, että pelaamiseen tulee pitkä tauko, oli jo ehtinyt tottua.

– Mutta olihan se henkisesti vaikeimpia aikoja olla tekemättä mitään. Muut treenasivat ja minä makasin.

Kipeä polvi kortisonin voimalla

Vammoja on ollut muitakin.

Viime kauden alkuun tuli heti reilun kahden kuukauden paussi, kun takareidestä meni jänne poikki.

Polvikin kiukuttelee.

– Siellä oli kierukan repeämä. Se vaivaa vieläkin, mutta Jarkko (Kauvosaari) sanoi, ettei kannata heti mennä leikkaukseen. Että ei se auta ja kokeillaan jotakin muuta. Kortisonikipupiikillä sitten mentiin, Aleksi Kenttämaa sanoo.

Vihdoin kunnolla kalaan

Kalaan. Sinne Aleksi Kenttämaa pääsee taas vihdoin kunnolla, kun hän viettää kesän Ylitorniolla.

– Kalastaminen on jäänyt vähemmälle, kun en ole ollut täällä kesäisin pitkiä aikoja. Se on kuitenkin minulle tosi tärkeä juttu.

Se on myös ammatillisesti merkittävä seikka.

– Siinä voi heittää aivot narikkaan ja unohtaa lätkän.

Toistaiseksi mitään suurta ei ole vielä noussut.

– Pikkusen hauen tuppia.

Lohestamassa Kenttämaa ei ole käynyt viiteen vuoteen. Se olisikin nykytilanteessa hieman hankalaa.

– Se vaatisi ehkä enemmän panostamista. Yöthän minuun pitää nukkua, että sitä jaksaa treenata täysillä tehoilla. Lohestaminen ottaa oman aikansa eikä ehkä olisi niin rentoa.

Murretta ihmeteltiin

Aleksi Kenttämaa on kotiseutunsa lähettiläs. Alkuvaiheessa Raumalla ihmeteltiin vahvamurteista nuorta miestä, vaikka rauman kieli se vasta on murteiden kärkeä.

– Murteeni oli vahvaa ja on se vieläkin, kun olen täällä. Sitä siellä ihmeteltiin, että mikäs tää kaveri on. Mutta kyllä nykyään kaikki lähipiiristä tietävät, missä Ylitornio on. Moni on käynyt täällä ja tänäkin kesänä on tulossa kymmenkunta henkeä käymään.

NHL:ää ja pleikkaria

Kiekko on arjessa muutenkin mukana myös kesällä.

– Nyt pelataan Änärin (NHL) play-offeja. Niiden osalta pidetään kaverien kanssa yhteyttä ja seurataan pelejä yhdessä. Kaverit on minulla aika paljon jääkiekkopohjalta ja osan kanssa on pelattu C-junnuista asti. Ja etelän poikien kanssa ollaan yhteydessä, kertoo Aleksi Kenttämaa.

Hän on myös pleikkarin (PlayStation-pelikonsoli) ystävä.

– Se on hyvä verkostoitumistapa ja siinä on hyvä nollata ajatusmaailmaa.

Peruskoulun jälkeen Raumalle

Aleksi Kenttämaan kiekkoura alkoi 4–5-vuotiaana 2000-luvun alkupuolella. Silloin hän meni kiekkokouluun. Myöhemmin C-juniori-ikäisenä hän oli Nikolai Sikorskin valmennuksessa ja pelasi tuolloin 14-vuotiaana pari peliä Et-Po72:n edustusjoukkueessakin.

– Se oli kova juttu itselle, siellä on tainnut vain Toni Koivisto pelata nuorempana.

– Siitä syntyi se kipinä, että voisiko tästä tulla muutakin kuin harrastus.

Sitä myöten kiekkoura eteni Rovaniemelle, jonne koottiin junnumestikseen Lapin pelaajista joukkue eri paikkakuntien seurajoukkueista. Pelaajia tuli eri puolilta Lappia, myös eräs Kenttämaa.

– Olin siellä yhden kauden ja tosi hyvät muistot siitä jäi.

Kenttämaan piti jäädä sinne toiseksi vuodeksi, mutta tilanteet etenivät rivakasti ehkä hieman sattumankin kautta, mutta ennen kaikkea sillä, että yleensä aina kannattaa aukaista suunsa oikeassa paikassa.

– Laitoin Kauvosaaren Jarkolle rohkeasti viestiä ja kyselin, olisiko hänellä antaa treeniohjelmaa. Hän kertoi alkavansa valmentaa Rauman Lukon B-junioreita ja että heillä tulee try out -leiri, jos olisin kiinnostunut menemään sinne.

Try outissa tarkastellaan pelaajia, joiden kanssa mahdollisesti seura haluaisi tehdä sopimuksen.

– Keräsin rohkeuteni ja menin. Muutama päivä siellä treenattiin ja pelattiin. Viimeisenä päivänä Jarkko ja B-junioreiden päävalmentaja sanoivat, että jos kiinnostaa, niin pelipaikka löytyy.

Oli kesä 2016. Peruskoulukin oli ohi.

– Kun sain äidin puhuttua ympäri, niin lähdin sinne.

– Se oli oikeastaan paras kauteni. Jarkko luotti ja antoi peliaikaa ja siitä seurasi tulostakin.

Kauden päätyttyä keväällä 2017 Lukko tarjosi neljän vuoden sopimusta.

– Tartuin siihen.

Kenttämaa jakaa kiitosta Jarkko Kauvosaarelle.

– Hän on varmaan ollut paras valmentaja, mitä minulla on ollut. Ja esikuva treenaamisen osalta. Ihan huippujätkä.

Lukon sopimuksen myötä Kenttämaa sai palkkaa, asunnon, ruokaa, varusteita.

– Ei enää tarvinnut vanhempien maksella niitä.

Nyt neljä vuotta myöhemmin 21-vuotiaana Kenttämaa ihmettelee, mihin aika on kadonnut.

– Neljä vuotta vain sujahti. Aivan kuin se olisi ollut eilen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?