• Tilaa Meän TL
  • Sahkoinen laskutus
Toimittaja: Minna Siilasvuo

Ida Lohela-Park, Tyler Park ja pikkuinen Leo viihtyvät Ylitorniolla, Tylerin juurilla

YLITORNIO–ROVANIEMI–TORONTO – Lottovoitto oli ensimmäinen sysäys sille, että Torontossa, Kanadassa syntynyt ja kasvanut Tyler Park tuli Suomeen. Itse asiassa kyse ei ollut edes Tylerin saamasta voitosta, vaan voittaja oli Tylerin mummo, Eevi Lahti (s. Ylikauma).

Voitto ei ollut suurensuuri, mutta se mahdollisti Eevi-mummon vierailun Suomessa koko perheen voimin. Mukana olivat myös kahdeksanvuotias Tyler ja hänen isoisänsä Eero Lahti. Elettiin vuotta 1993.

– Se reissu oli mummolle tosi tärkeä, ja hyvä ja hauska matka se olikin. Tuntui tosi mielenkiintoiselta nähdä, mistä minun perheeni tulee ja päästä tutustumaan juuriini, Tyler kertoo.

Ylitorniolta Kanadaan

Eevi-mummo oli pesunkestävä ylitorniolaistyttö, mutta isoisä Eero tuli pohjoiseen sodan mukana Karjalasta, Perkjärven kylästä.

– Isoisä tuli Lapin sotaan. Eevi oli töissä postissa, kun he tapasivat, ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Sodan jälkeen isoisä tuli hakemaan Eeviä, ja naimisiin mentyään he asuivat aluksi Ylitorniolla.

Ylitorniolla vierähti muutama vuosi, ja Tylerin äiti Riitta Park ehti syntyä siellä. Perhe muutti kuitenkin ensin Valkeakoskelle ja sieltä Kanadaan Riitan ollessa viisivuotias.

Kohtaamisia Suomessa ja Kanadassa

Tyler tapasi Ylitornion sukulaisia ensimmäistä kertaa kahdeksan vuoden ikäisenä, mutta ensimmäinen kerta ei jäänyt viimeiseksi. Vuonna 2006 Tyler tuli Suomeen käydäkseen armeijan, mutta silloin hän ei päätynyt Lappiin, vaan Parolannummelle. Sieltä oli kuitenkin jo melko lyhyt matka Ylitorniolle.

– Kävin sinä aikana muutaman kerran Ylitorniolla, ja meillä oli täällä sinä vuonna myös ensimmäinen sukukokous. Osallistuin tietysti!

Seuraavan kerran Tyler kävi taas Suomessa muutaman vuoden päästä, mutta vaimonsa Ida Lohela-Parkin hän tapasi kuitenkin kätevästi Kanadassa.

– Olin vuoden Lapin yliopiston vaihto-opiskelijana Montrealissa, ja siellä oli myös opiskelukaverini Juuso. Kävimme tutustumassa myös Torontoon, ja siellä Juuso keksi, että lähdetäänpä käymään hänen pikkuserkkunsa Tylerin ja tämän äidin Riitan luona, Ida kertoo.

Ida oli lähdössä jo seuraavana päivänä Suomeen, joten ensimmäinen tapaaminen jäi melko lyhyeksi – mutta sekään ei jäänyt viimeiseksi.

Taas lottovoitto

Ensimmäisen tapaamisen aikana Ida oli suorittamassa audiovisuaalisen viestinnän kandiopintoja. Kuinka ollakaan: vuoden kuluttua hän palasi Kanadaan. Ei tietenkään hakemaan Tyleria, ei toki!

– Emme ruvenneet seurustelemaaan sen ensimmäisen tapaamisen jälkeen, mutta rakastuin Kanadaan ja sen kulttuuriin ja halusin palata sinne. Vuoden päästä tulin Montrealiin tekemään osan maisteriopinnoista.

Ida oli hakemassa tulevaisuutta varten harjoittelupaikkaa Torontosta, kun hän päätti lähettää ainoalle Torontosta tuntemalleen ihmiselle eli Tylerille viestin: ”Hei, olen käymässä Torontossa. Lähdetäänkö käymään vaikka oluella?”

Tässä kohdassa tarkkavainen lukija voi jo aavistella, mitä Tyler vastasi. 

– Sitten me nähtiin ja loppu onkin jo historiaa, Ida nauraa.

Ehkä oli jo Tylerin vuoro saada lottovoitto.

Unelmatyö Rovaniemeltä

Ida sai toivomansa harjoittelupaikan Kanadan Sanomista. Ida ja Tyler jatkoivat tapailemista, kunnes päättivät muuttaa yhteen. Ida haki työviisumia ja jatkoi töitä television puolella.

– Tein markkinointi- ja viestintäopintoja Montrealissa, mutta minulla oli koko ajan haaveena, että haluaisin jäädä Kanadaan pitemmäksi aikaa ja suorittaa myös harjoittelun siellä. Se mahdollisti myös sen, että saatoimme jatkaa suhdettamme kaikessa rauhassa. Muuten olisi pitänyt tehdä päätöksiä aika nopeasti.

Ida viipyi Torontossa melkein neljä vuotta, mutta sitten nuori pari päätti muuttaa Suomeen.

– Olimme aina silloin tällöin puhuneet Suomeen muutosta yhtenä mahdollisena vaihtoehtona, Tyler kertoo.

– Kokeilin vähän kepillä jäätä kun huomasin, että Lapin Kansaan etsittiin sisältömarkkinoinnin tuottajaa, vieläpä Rovaniemelle! Se tuntui ihan täydelliseltä paikalta minulle ja päätin hakea sitä, Ida jatkaa.

Elämä mullistuu

Haku tuotti tulosta ja Ida tuli valituksi. Maasta toiseen muuttaminen ei ole lopulta kuitenkaan aivan yksinkertainen asia.

– Sitten oli käytävä kunnon keskustelu: otanko tämän paikan vastaan? Lähdetäänkö Suomeen? Mitä tehdään? Mietittävää oli paljon, Ida selittää.

Keskustelun lopputuloksena oli se, että Ida ja Tyler muuttivat Suomeen. Lapsia ei ollut, joten he olivat vapaita lähtemään.

– Minä ajattelin jo armeija-aikana, että olisi hauska asua joskus Suomessa, Tyler tunnustaa.

Vuoden 2017 joulukuussa Ida ja Tyler asettuivat asumaan Rovaniemelle. Sen jälkeen elämä on pyörähtänyt aivan uuteen asentoon.

– Jos joku olisi silloin kolme ja puoli vuotta sitten sanonut, että meillä on nyt vastasyntynyt vauva ja olemme ostaneet rivitaloasunnon Rovaniemeltä, olisimme varmaan nauraneet makeasti koko ajatukselle.

Koti Suomessa?

Joulukuussa syntynyt Leo Erland ei vielä sano mitään, kun vanhemmilta kysytään, aikooko perhe jäädä Suomeen.

– Kyllä, Tyler vastaa nopeasti ja nauraa iloisesti.

– Minulla on ehkä vähän eri ajatus, mutta joo, kyllä me varmaan jäämme, Ida arvelee.

Molemmat toteavat olevansa onnellisia Suomessa.

– Tämä on paras paikka kasvattaa Leoa, Tyler arvelee.

Ida huomauttaa, ettei olisi mitään valittamista, jos kanadalaiset vain saataisiin jollakin konstilla Suomeen.

– Nyt ei ole päässyt matkustamaan suuntaan eikä toiseen, mutta eiköhän sekin vielä korjaannu.

Työtä, opiskelua ja unelmia

Ida on onnistunut saamaan itselleen mieluisan työn, mutta myös Tyler on löytänyt paikkansa. Hän työskentelee oppisopimuksella kehitysvammaisten ryhmäkodissa ja opiskelee samalla ammattikoulussa ensihoitajaksi.

– Valmistun ensi kesänä. Kielitaitoa minun täytyy kyllä vielä parantaa, hän toteaa selvällä suomen kielellä.

Idan ja Tylerin tukikohta Ylitorniolla on Tylerin äidin serkun Kaisan omistama talo Alkkulanraitin varrella. Talon omistivat aikoinaan Eevi ja hänen sisarensa Martta ja Annikki. Eevi myi osuutensa siskoille kun muutti Kanadaan, mutta Ylitornion Pukimon yrittäjä Martta asui talossa kuolemaansa saakka.

– Äidin elämä on Kanadassa, mutta hän haaveilee mökistä tai asunnosta Ylitorniolla. Toivottavasti korona helpottaa ja hän pääsee käymään Suomessa, Tyler sanoo.

Koti Ylitorniolle?

Ylitornio on on Idan ja Tylerin mielestä ihana paikka, varsinkin kesällä.

– Joskus heittelemme ideoita, että voisimme muuttaa Ylitorniolle, Ida paljastaa.

Tylerin mielestä Ylitornio on mahtava paikka myös talvella, sillä silloin hiihdetään Ylikauman hiihtomaraton, jonka pituus on 51 kilometriä.

– Hiihtomaraton alkoi, kun Tervahiihto peruttiin lumen puutteen vuoksi. Tänä talvena se hiihdettiin toista kertaa.

Kyseessä on siis jo vahva perinne. Ainakin toistaiseksi maratonladulla on tilaa, sillä hiihtomaratoniin voivat osallistua vain Ylikauman suvun jäsenet puolisoineen. Hiihtäjiä on ollut molemmilla kerroilla viisi, mutta uusi polvi nousee suksille yhtäkoska…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?