Toimittaja: Anna Maria Vainionpää

Salla-Maaret ja Pamela nauttivat yhdessäolosta ja yhteisestä touhuamisesta. Pamelan ystävät Iines ja Pikku Ilves ovat menossa mukana.

PELLO – Salla-Maaret Mäki juhlii tällä viikolla jo viidettä äitienpäiväänsä. Hänen ja miehensä Santeri Partalan tytär Pamela täyttää heinäkuussa viisi vuotta.

Tyttärensä syntymän jälkeen Salla-Maaretin elämä on muuttunut, mutta sen perustukset ovat pysyneet. Perhe on hänen elämänsä vahva perusyksikkö.

Salla-Maaretilla on kuusi sisarusta. Hän on parven toiseksi vanhin. Hän kasvoi hyvin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

– Olemme tiivis perhe mummoa ja enoa myöten. Vietämme edelleen paljon aikaa yhdessä, matkustelemme yhdessä. Kaverini sanoikin, että haluaisi kuulua meidän perheeseen.

Salla-Maaretin nuorin veli on nyt yhdeksänvuotias, joten pienempien sisarusten hoitaminen tuli hänelle tutuksi. Hän auttoi isosiskoaankin tämän ensimmäisen lapsen hoidossa.

– Ehkä sen takia äitiys on tuntunut itsestäni alusta asti hyvin luonnolliselta hommalta.

Hoitamisesta työksi

Salla-Maaret työskentelee Lapin sairaanhoitopiirin ensihoitoyksikössä Kittilässä. Työ ambulanssissa jaksottuu yhteen 24 tunnin työvuoroon ja sen jälkeiseen kahteen vapaapäivään.

Ammatinvalinta oli kahden kauppa, joko palomies tai ensihoitaja.

– Molemmat ammattit ovat kiinnostaneet aina. Auttamishalu on tullut varmaan kotoa. Joskus VPK:n paloautossa on istunut neljä Mäkeä yhtä aikaa!

Auttamistyö on hänellä niin verissä, että opiskeluaikanakin Salla-Maaret työskenteli vanhusten parissa.

– Iltaisin siivosin Postin tiloja. Olen tienannut itse opiskelurahani.

Mallia omalta äidiltä

– Teininä päätin, etten ikinä tee samalla tavalla kuin oma äitini. Meillä oli aika tiukka kuri, enkä päässyt aina sinne, minne olisin halunnut mennä.

Kelkka on kääntynyt.

– Olen hyvin kiitollinen asetetuista rajoista, ja pidän nyt itse Pamelalle rajat.

Salla-Maaretin äiti, Mila Mäki on hänen mielestään ollut leijonaemo, jolle omat lapset ovat olleet aina hänen omassa elämässään tärkeimmällä sijalla.

– Hän on tehnyt kaikkensa lastensa eteen.

Mila Mäki on tyttärensä mukaan ollut aina rempseä, suojelevainen ja vahva, mutta samalla hän on kyennyt antamaan tilaa ja vapautta.

– Olen pystynyt puhumaan kaikesta hänen kanssaan.

Salla-Maaret on perinyt äidiltään sosiaalisuuden, ja se näyttää periytyneen edelleen eteenpäin.

– Minun on pitänyt olla aina menossa mukana.

Tunnetaitoja pienestä alkaen

Salla-Maaretista on tärkeää, että Pamela oppii hyvät tunnetaidot. Vanhempana hän on panostanut siihen erityisesti. Tytär osaakin jo sanoittaa omia tunteitaan äitinsä mielestä taitavasti.

– Kaikesta voi puhua ja näyttää tunteita. Itkeä, jos itkettää ja suuttumuskin on tuotava esiin. Jos katsomme Pamelan kanssa surullista elokuvaa, niin me molemmat märistään.

Salla-Maaret kokee itse olevansa tunteikas. Muiden ei tarvitse arpoa, millä mielellä hän on. Äitinä hän haluaa kertoa päivittäin läheisilleen, että hän rakastaa ja kuinka ihana toinen on.

– Ei Santerikaan välty hellyydenosoituksilta. Tykkään halata ja pusutella.

Tunnetaidoista empatian opettaminen tyttärelle on Salla-Maaretille erittäin tärkeää.

– Olen itsekin pärjännyt ja ollut pidetty työpaikallakin sen vuoksi. Kuitenkin on hyvä löytyä samalla tiettyä tiukkuutta, ettei tule hyväksikäytetyksi.

Arjen väripaletti

Salla-Maaret on usein tyttärensä kanssa kahden Santerin ollessa reissutöissä. Naiset pyörittävät Salla-Maaretin vapaapäivinä normaalia arkea ja harrastavat yhdessä.

– Me ollaan hassuttelijoita, ja tykätään touhuta yhdessä. Yhdessä käydään kuntosalilla ja lenkilläkin.

Naiset voivat meikkailla ja laittautua yhdessä, vaikka viettäisivät koko päivän kotosalla. Pamelalla on oma meikkilaukku huulikiiltoineen ja siveltimineen. He tekevät yhdessä mainosfilmejä Salla-Maaretin myymiin kosmetiikkatuotteisiin.

– Pamela osaa esiintyä niissä niin pätevästi.

Arki kahden vahvatahtoisen naisen kesken ei ole aina pelkkää paistetta. Arjen on rullattava, ja kotityöt hoidettava.

– Me otetaan Pamelan kanssa joskus yhteen. Tinkaan välillä tytön kanssa kuin olisin itsekin lapsi, mutta me emme jää rypemään huonoihin hetkiin.

Avain siihen on anteeksipyytäminen ja -antaminen. Pamelalle nekin ovat jo tuttuja, elämään kuuluvia asioita.

Salla-Maaret ja Pamelan lähipiiri keskustelee tytön kanssa paljon.

– Päivähoidossa häntä pidetäänkin pikkuvanhana.

Tyttöjen leikit, poikien leikit?

Salla-Maaret arvelee, ettei hänen kasvatustavassaan olisi suurta eroa, onko lapsi tyttö vai poika. Omassa lapsuudessaan perheen tytöt joutuivat tekemään ”ehkä vähän enemmän” kotitöitä kuin perheen pojat.

Hänen mielestään nykyään vellova keskustelu sukupuolineutraalista kasvatuksesta on mennyt osin liiallisuuksiin.

– Tuntuu hullulta, ettei tyttöä voisi kutsua tytöksi ja poikaa pojaksi vaan molempia lapsiksi. Jos lapsi sen sijaan haluaisi myöhemmin vaihtaa sukupuoltaan, se olisi minulle ok.

Isän tyttö

Santeri työskentelee viikolla useimmiten pois kotoa. Tyttären ikävä on välillä kova. Pamela on isän tyttö. 

– Pamela kysyi minulta kerran, haittaako jos hän rakastaa iskää enemmän kuin minua. Kun olimme laskettelemassa, hän kysyi, jos voisimme viettää iskälle kivan päivän, että hän saisi laskea ensin. 

Kun Santeri on viikonloppuisin kotona, isä ja tytär touhuavat ja leikkivät yhdessä.

– Heillä on yhteiset hauskat jutut.

Kullanarvoinen tukiverkosto

Salla-Maaret antaa täyden kiitoksen laajalle tukiverkostolleen, omalle ja Santerin perheelle sekä Pamelan kummeille. Se on saanut lapsen myötä aivan uuden merkityksen.

– En voi kyllin kiittää heitä jokaista. He ovat korvaamaton apu. Minun ei ole tarvinnut tuntea koskaan, että olisin yksin. Soitin äidille silloinkin, kun Pamelan synnytys alkoi. Kysyin äidiltä, mistä tiedän, milloin pitää lähteä sairaalaan.

Salla-Maaret kiittää neuvolasta saamaansa palvelua.

– Olen saanut apua sieltä hyvin matalalla kynnyksellä. Olen laittanut joskus illallakin yksityisviestiä terveydenhoitajalle vaikkapa Pamelan ihottumasta ja saanut heti apua. 

Yksi osa tukiverkostoa on myös kunnallinen päivähoito, jossa Pamela on muutamana päivänä viikossa riippuen Salla-Maaretin työvuoroista. Pienellä paikkakunnalla se on hädän hetkellä venynyt mahdottomalta tuntuvaan apuun.

– Koko tukiverkkoni oli talvella yllättäen koronakaranteenissa, eikä Pamela voinut mennä kenellekään heistä yöhoitoon. Niinpä yksi hoitaja päivähoidosta olisi lupautunut ottamaan Pamelan omaan kotiinsa yöhoitoon!

Parisuhde syventynyt

Lapsi muuttaa väistämättä parisuhdetta. Kahden sijaan perheessä onkin kolmas, jonka hyvinvointi ja turvallisuus alkavat määrittää pariskunnan elämää.

Salla-Maaret kokee Pamelan syntymisen syventäneen ja lähentäneen, ehkäpä myös tasoittaneen hänen parisuhdettaan.

– On kuitenkin muistettava, että me ollaan myös hellupari. On tärkeää, että me päästään viettämään kahdenkeskistäkin aikaa.

Parisuhde ei hoidu itsekseen. Sitä on tarpeen ravita.

– Tykkään hemmotella Santeria – ja tietenkin Pamelaakin, esimerkiksi viemällä yllätyksenä aamupalan sänkyyn. Santeria voi myös odottaa hienompi illallinen, kun hän tulee töistä.

Kelkkailu on tarjonnut pariskunnalle laatuaikaa. Tänä talvena he viettivät pari vuorokautta kelkkaillen Kilpisjärvellä yhdessä ystäväpariskunnan kanssa.

Laskettelusta on hyvää vauhtia tulossa harrastus, jonka parissa koko perhe viihtyy.

Tärkeä oma hyvinvointi

Salla-Maaretista on tärkeää huomioida oma hyvinvointi äidin roolin ohella. Siten jaksaa olla äitinäkin parempi.

– Itseenkin panostaminen on tärkeää. Me ollaan myös naisia, eikä vain äitejä.

Salla-Maaret hakee hyvää oloa esimerkiksi laitattamalla ripsipidennykset ja kynsien geelaukset.

Myös illanvietot ystävien kanssa ovat merkityksellisiä.

Harrastukset ovat keskeinen osa itsestä huolehtimista. Salla-Maaret on löytänyt itsensä VPK:n harjoituksista ja paloauton kyydistä lapsesta lähtien.

– Iskä (Petri Mäki) oli jo VPK:ssa, kun olin pieni. Oli siistiä, kun hänelle tuli häly. Minunkin adrenaliinitasoni nousi.

Oma harrastus on ollut niin ikään erilaisten tuotteiden ja tuotemerkkien kuten lastenvaatteiden, Tupperwaren tai kuten nykyään, kosmetiikan myynti.

– Santeri sanoo joskus, että etkö voisi olla välillä niin, ettei olisi mitään ylimääräistä.

Elämä tässä ja nyt

Työ ambulanssissa tulee joskus vapaa-ajallakin Salla-Maaretin mieleen.

– Joskus jään miettimään potilaiden kohtaloita. Erityisesti lapsipotilaiden kohdalla vertaan joskus omaan lapseeni.

Toisaalta hän miettii töissä joskus kotiasioita.

– Soitan, jos mitenkään mahdollista, iltaisin videopuhelun Pamelalle. Joskus tyttö vastaa, että äiti, en nyt jouda puhumaan.

Tulevaisuus ei pahemmin pelota Salla-Maaretia. Hän kertoo olevansa hetkessä eläjä.

– En ole seurannut politiikkaa yhtään, ikinä.

Ilmastokeskustelu ei saa häntä tolaltaan. Perhe toteuttaa oman osansa ympäristötoimista esimerkiksi kierrättämällä sekä lajittelemalla jätteensä.

Huumeet ovat usein yksi nykyvanhempien pelonaiheista.

– Näin pienellä paikkakunnalla kun asutaan, ne eivät minua pelota.

Salla-Maaret vastasi haastattelupyyntöön heti ja epäröimätttä kyllä. Nuori äiti elää todellakin uteliaana ja rohkeasti hetkessä.

– Kaikkeen pittää ittensä tunkea!

Hyvää äitienpäivää, Salla-Maaret! Sinun kaltaistesi työ kannattelee tätä maata eteenpäin!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?