Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Eero Ylitalo ojensi kunnan kulttuuripalkinnon Minna Siilasvuolle ja Kari Kaulaselle.

PELLO – Minna Siilasvuo ja Kari Kaulanen olivat ällikällä lyötyjä kuullessaan heille myönnetystä vuoden 2020 kulttuuripalkinnosta.

He ottivat palkintonsa vastaan ilolla ja liikuttuneina itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa Pellon kirkossa.

Pohdintaa perusteista

Pariskunta pohti, millä perusteella juuri he valikoituivat palkinnon saajaksi.

Kumpikin tuottaa tahollaan kulttuuria. Kari julkaisi kuluneena syksynä toisen kirjansa. Kirjasarjan kolmas osa on parhaillaan työn alla.

Minna puolestaan on esiintynyt yksinlaulajana lukuisissa konserteissa. Hän on pitänyt yllä vanhoja käden- ja ruuanvalmistustaitoja, ja hän arvostaa suuresti puutarhanhoitoa sekä metsänantimien keräämistä ja säilömistä. Lukemattomat ovat ne ihmiset, jotka ovat saaneet nauttia hänen leipomistaan hapanjuurileivistä ja muista leivonnaisista.

Pohdinta päätyy kuitenkin heidän vetämäänsä lehteen, josta Kari tosin on jo eläköitynyt lähes täysipäiväiseksi kirjailijaksi.

– Ymmärtääksemme palkinto on myönnetty Meän Tornionlaakso -lehdessä tekemämme työn perusteella. Se tuntuu mukavalta. Ihmiset ovat silloin ymmärtäneet, ettei lehti synny itsestään, Minna sanoo.

Lehti on ollut Minnan ja Karin päätyö vuodesta 2008 lähtien. He ovat halunneet antaa lehdessä runsaasti tilaa sekä Pellon että Ylitornion kulttuuritapahtumille – ruumiinkulttuuria unohtamatta.

– Lukijat eivät voi kiinnostua paikkakunnan kulttuuritarjonnasta, jos lehti ei siitä kerro.

Heille on ollut kunnia-asia, että paikkakunnan kulttuuritapahtumista kirjoitetaan kaikki esiintyjätkin huomioiden.

Esiintymisiä yhdessä

Paitsi kirjailija ja toimittaja Kari on taustaltaan myös tanssimuusikko. Hän soitti 1970-luvulla serkkujen kanssa perustetussa Markiisi-yhtyeessä lähinnä Tunturi-Lapin ja Sodankylän alueen ravintoloissa ja tanssipaikoilla. Lehtialalle hän tuli vuonna 1992 ostettuaan Ylläksellä ilmestyvän Kuukkeli-lehden.

Minnan taustalla on vahva kulttuurikodin perintö. Se näkyy hänen maailmankatsomuksessaan ja rakkaudessaan kirjallisuutta ja musiikkia kohtaan. Hänellä on käsilaukussaan aina mukana e-kirjojen lukulaite. Kirjasto seuraa häntä siten sinne, minne hän onkin matkalla.

Pariskunta on aiemmin myös esiintynyt jonkin verran yhdessä. Minna laulaa, Kari säestää häntä kitaralla.

– Olemme esiintyneet joillakin syntymäpäivillä ja Lapin Marttojen juhlassa.

Yksi yhteiskeikka suuntautui myös Turtolan yhteismetsän juhlaan.

Persoonallinen kiitospuhe

Itsenäisyyspäivän juhlassa heidän kiitospuheensa oli palkinnon saajien näköinen.

Pariskunta lauloi yhdessä kiitoksensa Pellon kunnalle. Laulun sävel oli tuttu Viipurin Vihtori, johon Kari oli tehnyt uuden, nasevan sanoituksen. Laulusta voisi tulla jopa tunnussävel kunnan omiin kulttuuritapahtumiin tai markkinointiin.

Pellon kulttuuripalkinto on jaettu vuodesta 2000 lähtien. Kunnan palkintoperusteiden mukaan se jaetaan tunnustuksena henkilölle tai ryhmälle, joka on tehnyt merkittävää työtä kulttuurin alalla Pellon hyväksi.

Hämmennyksestä selvittyään Kari ja Minna ovat kiitollisia saamastaan huomiosta.

– Mukavaltahan tällainen huomionosoitus tuntuu. Liitymme mielellämme palkinnonsaajien pitkään listaan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?