Toimittaja: Minna Siilasvuo

Markus Kangas sekä Jaana ja Virpi Peitso saivat Ylitornion vuoden 2020 kulttuuripalkinnon.

YLITORNIO – Ylitornion vuoden 2020 kulttuuripalkinnon saajia yhdistää monipuolisuus. Peitson sisaruksiin Jaanaan ja Virpiin voi huoleti yhdistää melkein minkä taiteenalan hyvänsä, eikä Markus Kangas jää siinä pohdinnassa lainkaan alakynteen.

Siinä, missä Virpi niittää laakereita sana- ja esittävän taiteen saralla, hiljaisempi Jaana luo käsillään upeaa keramiikkaa ja näyttäviä – myös maistuvia! – ruoka-annoksia Aavasaksan Paviljongin idyllisessä ympäristössä.

Taloja sisarukset eivät kuitenkaan piirrä, vaan se on jäänyt mandoliinia soittavan ja murtheela kirjoittavan arkkitehti Markus Kankaan huoleksi ja iloksi.

Palkinnon saajilla on toinenkin yhdistävä tekijä: Aavasaksa. Jaana ja Virpi ovat jo pitkään olleet Aavasaksan Paviljongin vuokralaisia ja yrittäjiä, jotka loihtivat Aavasaksalle niin hengen kuin ruumiinkin ravintoa. Markus puolestaan on pitkälti vastuussa siitä, että Aavasaksalle saatiin lopulta kirjailija Annikki Kariniemen patsas.

Pörrönä töitä

Palkitut ovat iloisia ja kiitollisia saamastaan palkinnosta, jonka he uskovat tulleen tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä kulttuurin hyväksi.

– Emme ole tavoitelleet palkintoa, vaan olemme tehneet pörrönä töitä tämän kulttuurin eteen, koska se on niin rakas – niin eri taiteen lajit kuin Aavasaksa. Me teemme sitä sydämen palosta. Tämä on ihana tunnustus, lahja, Virpi totesaa.

Virpi haluaa haastaa kunnan merkittävään matkailustrategiseen työhön. Peitson sisarukset ovat tehneet kulttuuri- ja matkailutyötä lähinnä omien mieltymystensä ohjaamina, mutta onko se Ylitornion kunnan matkailustrateginen visio?

– Kyseessä on meidän yhteinen Aavasaksa. Tällä palkinnolla pääsemme ehkä vähän penkomaan sitä, mikä se visio on – tai ehkä tässä on jo pikkuinen viesti siitä, mikä se on. Aiheesta pitäisi mielestäni keskustella enemmän, Virpi pohdiskelee.

Palkinto kaikille kuntalaisille

Markus Kangas muistuttaa, että kaikki käsillä tehty on arvokasta kulttuuria.

– Kaikki taiteenalat ja niiden harjoittaminen antavat meille henkistä voimaa. Arkeahan kyllä riittää. Oikeastaan me kaikki kuntalaiset olemme ansainneet kulttuuripalkinnon, ja me saamme nyt edustaa heitä.

Kulttuuripalkinnon saaminen saa Markuksen toteamaan kirjailijan sanoin: ”Elämä on siitä mukavaa, että siinä saattaa tapahtua yllättäen hyviäkin asioita.”

– Tämä oli minulle ensimmäinen ja viimeinen kulttuuripalkinto.

Kulttuuripalkinnon saaminen on osoitus siitä, että jotakin on tullut tehtyä oikein.

– Tämä auttaa meitä jatkotyössä. Tunnustus osoittaa, että olemme oikealla linjalla, ja se auttaa jaksamaan työn ääressä, Jaana toteaa.

– Me olemme tulleet nähdyiksi työssämme, Virpi jatkaa.

Elinvoimaa kulttuurista

Palkittuja askarruttaa, miten kulttuurista identiteettiä voitaisiin nostaa nykyistä merkittävämpään rooliin. Kulttuurin edistämiseen tarvittaisiin yhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa, jotta uudet sukupolvet saataisiin ujutettua sisään paikalliseen kulttuuriin ja sen edistämiseen.

– Vain sitä kautta me tuomme elinvoiman myös tähän yhteisöön ja myös liiketoimintaan. Vain sillä vahvalla identiteetillä voidaan myydä matkailullisuuttakin, Virpi uskoo.

Keskustelun lopputulemana on se, että kuntapäättäjät täytyy saada mukaan luomaan strategioita ja visioita. Myös keskustelulle on löydyttävä aika ja paikka.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?