Toimittaja: Minna Siilasvuo

S-marketin hyllyjen välissä ahkeroiva Jani Kokkinen on kohta ylitorniolaisille tuttuakin tutumpi näky.

YLITORNIO – Ylitornion S-marketin uusi marketpäällikkö Jani Kokkinen tunnisti jo kohta armeijan jälkeen kaupan vetovoiman. Hän on pohjakoulutukseltaan merkonomi, mutta lisäkoulutusta on tullut erilaisista työhön liittyvistä ammattitutkinnoista.

– Tämä on itse asiassa ainoa työ, jota olen koskaan tehnyt, hän tunnustaa.

Jani Kokkinen on ollut Arinan palveluksessa vuodesta 2007 alkaen eli 13 vuotta. Ensiaskeleet Arinassa hän otti Sale-ketjussa, jossa hän on ollut myymäläpäällikkönä kaikkiaan seitsemässä eri yksikössä.

– Asun Torniossa, mutta edelliset seitsemän vuotta olen vetänyt Salen kahta yksikköä Kemissä. Itse asiassa ne ovat toistaiseksi minun vastuullani, kunnes niihin saadaan pestattua uusi päällikkö.

Kemistä Kolariin ja takaisin

Aiemmin Jani Kokkinen oli pitkään Kolarin Salen päällikkönä siitä alkaen kun se avattiin. Myös Kemin Syväkankaan Sale on ollut hänen johdossaan perustamisestaan saakka, ja rinnalla on ollut myös muita yksiköitä. Työura Ylitorniolla on vielä alkutaipaleellaan.

– Ylitornion paikka vaikutti kiinnostavalta. Kun edeltäjäni Urpo Maunu jäi eläkkeelle, päätin hakea sitä ja tulin valituksi. Olen nyt ollut täällä suunnilleen kuukauden päivät.

Uusi päällikkö tuo aina mukanaan uusia tuulia, ja niin asian laita on nytkin. Tavoitteena on kehittää Ylitornion yksikköä ja sen tarjoamia omistajapalveluja, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

– Haluamme parantaa asiakkaiden kokemaa palvelun, tuotevalikoiman ja laadun tasoa. Tarkoituksena on kehittää perusjuttuja saadun asiakaspalautteen perusteella toimivammiksi.

Joustava kuin kyläkauppa

Jani Kokkinen toteaa, että S-market pyrkii toimimaan laajassa katsannossa kuin perinteinen kyläkauppa. Valikoimat rakennetaan sen mukaan, mikä kunkin yksikön asiakkaita houkuttelee.

– Pystymme tietysti saamaan myyntiin kaikkia niitä elintarvikkeita, mitä S-ryhmän valikoimissa on, mutta otamme myös lisävalikoimaa sen perusteella, mitä asiakkaat ovat toivoneet. Haluamme olla yhtä joustava kuin kyläkauppa, vaikka kuulumme isoon Arinaan ja SOK:hon.

Ketjuun kuuluminen mahdollistaa suuret yhteisostot ja valtakunnalliset tarjoukset, mutta Lapin olosuhteissa suurten, valtakunnallisten ketjujen yhteismarkkinointi herättää toisinaan hämmennystä ja huvittuneisuuttakin. Kun etelässä ollaan menossa täyttä päätä puutarhan kevättöihin, napapiirin pohjoispuolella saatetaan elää vielä metristen hankien keskellä.

– Suomi on pitkä maa, johon mahtuu samaan aikaan monenlaista vuodenaikaakin, joten ristiriitoja voi tulla. Meidän markkinointimme lähtee kuitenkin siitä, ettei meillä markkinoida mitään etelän tuotteita, vaan pyritään siihen, että tuotteet ovat juuri meidän asiakkaillemme hyviä.

Tullaan tutuiksi!

Jani Kokkisella on kaupan suhteen myös henkilökohtainen tavoite: hän haluaa päästä tutuksi ylitorniolaisten asiakkaiden, erityisesti asiakasomistajien kanssa. Mitä pikemmin, sen parempi.

– Kun tullaan tutuiksi, pääsen paremmin kiinni paikkakunnan tapahtumiin. Saa tulla ihan rohkeasti porisemaan!

Hänet löytää useimmiten työn touhusta myymälän puolelta.

– Siellä me tehdään porukalla hommia, kuunnellaan omistajapalautteita, laitetaan kauppaa kuntoon ja pyritään saamaan asiakasomistajien – ja muidenkin asiakkaiden – asiakaskokemusta paremmaksi.

Kestävää kehitystä

Kestävä kehitys on nykyään päivän sana. Sitä tavoitellaan kaikessa toiminnassa, myös kaupassa. Ehkä jopa erityisesti kaupassa.

– Kestävän kehityksen tavoite näkyy isossa mittakaavassa erityisesti tavarahankinnoissa. Vihannekset ja juurekset pyritään ostamaan mahdollisimman läheltä. Esimerkiksi perunoita ei lähdetä tuomaan tänne Etelä-Suomesta, vaan ne tuodaan Oulun seudulta pienemmillä ajokustannuksilla. Polttoainetta ei ehdi palaa niin paljon.

Lähialueelta tehtävät hankinnat tukevat paikallista tuotantoa ja ovat muutenki askel kestävän kehityksen suuntaan. Sitä voi tosin miettiä, miksi lähin riittävän suuri tuotantoalue on satojen kilometrien päässä…

– Valitettavasti riittävästi tavaraa ei saada lähempää, mutta joitakin erikoistuotteita kuten puikulaperunaa saadaan tältä alueelta. Asia on vain niin, että kun asiakas tulee kauppaan, laarissa pitää olla myytävää.

Kierrätys kuntoon

Kestävän kehityksen tavoitteisiin pyritään myös lajittelemalla jätteet ja kierrättämällä raaka-aineet takaisin tuotantoon niin pitkälle kuin se on kulloinkin mahdollista. Sitä Jani Kokkinen pitää todella tärkeänä asiana.

– Ruokatarvikkeiden kierrätys on tällä hetkellä valitettavasti pysähdyksissä, sillä yhteistyökumppani ei toimi koronan takia. Ylijäämä menee toistaiseksi biojätteisiin, hän harmittelee.

Juuri nyt ei auta muu kuin toivoa, että tilanne normalisoituu ja ylijäämää hyödyntävä vapaaehtoistyö pääsee jälleen käynnistymään.

– Arinan yhteistyökumppani on SPR, mutta lisäksi voi olla paikallisia toimijoita. Se riippuu siitä, millaisia toimijoita eri kunnissa on. Nyt toiminta on kokoontumisrajoitusten takia useimmissa kunnissa seisahduksissa. Meilläkään ei ole varaa epidemian kiihtymiseen.

Turvallista asiointia

Koronan vaikutukset näkyvät kaikkialla läpäisten koko yhteiskunnan. Moni yritys on kärsinyt raskaasti koronarajoituksista, mutta kaikki kynnelle kykenevät syövät edelleen. Niinpä toiminta kaupan alalla ei ole pysähtynyt kokonaan missään vaiheessa. Monia uudistuksia on sen sijaan jouduttu tekemään ja tehdään jatkossakin.

– Arinalla on käytössään hyvät suojaukset. Meillä on työssä pleksit ja käsineet, ja Teippari valmistaa meille parhaillaan kassojen päätyihin kiinteitä muoviseiniä, jotka muodostavat suojan ostoksiaan pakkaavien asiakkaiden väliin.

Tällä hetkellä käytössä on tilapäinen ratkaisu, jalalla seisova juliste. Kiinteät seinät ovat parhaillaan tuotannossa ja ne saadaan liikkeeseen viimeistään joulukuun alkupuolella.

Varautumista tulevaan

Kun uudet suojukset on asennettu, asiat ovat hyvällä tolalla.

– Tämä on varautumista tulevaan. Näyttää siltä, että tilanne ei ole menossa kovin nopeasti ohi, joten haluamme luoda turvaa asiakkaille. Emme halua asiakkaiden ajattelevan, että kaupassa käyminen olisi vaarallista. Kaupassa käymistä ei tarvitse pelätä!

Arina on selviytynyt koronasta yrityksenä erittäin hyvin.

– Nähtävästi nämä välineet myös auttavat. Käytäntö on osoittanut, että tämän koronankin kanssa pärjätään, ja nyt osataan jo varautua ja suojautua ihan eri tavalla kuin keväällä.

Asiakkaita varten

Jani Kokkinen on ilmiselvästi paitsi kauppiashenkinen ihminen, myös perhekeskeinen mies. Hänen lähimpiinsä kuuluvat avopuoliso ja kaksi tytärtä, jotka ovat peruskoulun viidennellä ja seitsemännellä luokalla.

– Tytöt kasvavat kynsiin! Perheen kanssa lasketellaan, kesällä ulkoillaan ja veneillään. Hyvillä keleillä käydään merellä ajelemassa ja kalassa.

Vaikka Jani Kokkinen on ollut ”Arinan miehiä” vuodesta 2007, hän aloitti kaupassa jo 2000-luvun alussa.

– Urani lähti liikkeelle Spar-kaupasta, joten takana on jo kaikkiaan parikymmentä vuotta kaupan alalla.

Kun Arina osti Spar-ketjun, siirtyi Jani Kokkinen muuttokuorman päällä keikkuen suoraan Arinan syliin. Yhteiselo on sujunut toistaiseksi hyvin, eikä loppua ole näköpiirissä.

– Kaupasta minut löytää – olen täällä ihan asiakkaita varten! Otan kehittämisideoita avoimesti vastaan, Jani Kokkinen lupaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?