Toimittaja: Kaisu Niska

”Yksi asia, mikä tänne pitäisi ehdottomasti saada, on kunnollinen uimaranta uimakoppeineen. Kesämatkailija haluaa päästä uimaan luonnonveteen”, Esa Höynälä sanoo.

YLITORNIO – Ylitornion kunnan matkailuhankkeessa 1990-luvulla toiminut Esa Höynälä lähti vuosikymmenen lopulla Ylitorniolta Ruotsiin ja asettui Skåneen. Tämän kesän alkupuolella hän palasi takaisin ja palaa nyt innosta nostaa Aavasaksa siihen arvoon ja kukoistukseen, minkä yksi Suomen tunnetuimmista juhannusvaaroista ansaitsee.

– Mie lähin täältä silloin, kun kyllästyin siihen, että kaikkea vastustettiin. Rajasillan valaistuksesta oli valmis suunnitelma ja sovittuna vastapuolen kanssa, mutta se ei lähtenyt käyntiin. Silloin ajattelin, että antaa olla, mie lähen.

Aavasaksa säilyi sydämessä

Ruotsissa ollessaan hän ei kuitenkaan unohtanut Ylitorniota eikä varsinkaan Aavasaksaa, jonka matkailun kehittämistä hän edelleen mietiskeli.

– Mulla oli Aavasaksaa ajatellen paljon suunnitelmia ja jotain toteutinkin, ennenkuin lähin täältä. Ne jäivät mieleeni itämään.

– Kun palasin ja näin, että Tornionjoki on peittynyt pajujen taakse, olin pettynyt. Suurin pettymys oli kuitenkin Aavasaksanvaara ja siellä Keisarinmajan ja Aurinkolavan kunto. Keisarinmaja on rapistunut ja Aurinkolavan katto vuotaa niin pahasti, että jos sitä ei nyt korjata, lava pitää purkaa pois.

Höynälä ihmettelee, miksi rakennuksien kuntoa ei seurata ja tehdä pienimuotoisia korjauksia aikaisemmin. 

– Nyt onneksi vaikuttaa siltä, että kunta ottaa Keisarinmajan kunnostuksen huolekseen ja vaaralla on uusia yrittäjiä, jotka haluavat säilyttää Aurinkolavan tanssipaikkana.

Elävän Aavasaksan puheenjohtaja 

Höynälä lähti mukaan Elävä Aavasaksa ry:n toimintaan heti tänne palattuaan ja hänet valittiin saman tien seuran puheenjohtajaksi.

– Olen apuna parhaani mukaan kaikessa, jotta vaaralle saadaan jälleen toimintaa ja elämää. Teen tätä sydämellä, en rahasta. En ole mukana yrittäjänä.

Aurinkolavan säilyttämisen Höynälä näkee tärkeänä, varsinkin nyt kun Haapakosken kansantalollakaan ei ole toimintaa. Hän harmittelee sitä, että lavan kunnostaminen tulee jo nyt maksamaan paljon.

Jotain myönteistäkin Höynälä näkee Ylitorniolla tapahtuneen.

– Golfkentän suunnittelu on hyvä asia. Se kaunistaisi joen ranta-aluetta ja rikastuttaisi ohjelmapalvelutarjontaa. Toivottavasti hanke etenee vauhdilla eikä jää pelkäksi suunnitteluksi.

Ylitorniolla on Höynälän mielestä tehty jo liikaakin suunnitelmia, joita ei ole koskaan toteutettu.

Hän muistaa muun muassa vuosikymmeniä sitten tehdyn suunnitelman Aavasaksalle rakennettavasta kylpylähotellista.

– Mitä sille tapahtui? Se oli hyvä suunnitelma ja piirustuksetkin olivat jo olemassa.

Kruununnäyttämön katsomo

Yksi Aavasaksalle toteutettu asia on Höynälän mielestä jätetty kesken.

– Kruununnäyttämö! Miten voi olla, että yleisökatsomoa ei ole katettu? hän ihmettelee.

Katsomon saaminen katon alle ei pilaa kansallismaisemaa mitenkään, mutta on Höynälän mielestä ehdottoman välttämätöntä, mikäli näyttämöllä aiotaan järjestää juhlia jatkossa.

– Ihmiset eivät tule katsomaan esitystä, jos pitää istua märillä penkeillä ja sateessa. 

Hän on käynyt vuosien aikana useilla paikkakunnilla, missä ulkolavalla on esitetty ehkä yhtä teatteriesitystä kesän aikana. Lavojen yleisökatsomo on kuitenkin ollut yleensä katettu.

Rauhan asialla

Ennen Ylitorniolta lähtöä Höynälälle oli ideoitu rooli Lapin Keisarina.

– Sen kehitteli silloinen matkailun projektipäällikkö Sauli Särkelä. 

Lapin Keisarina Höynälä markkinoi erityisesti maailman rauhallisinta rajaa Ylitornion ja Övertorneån välillä.

– Rauha saa aina vähemmän tilaa julkisuudessa kuin sota. Mie halusin keisarina tuoda esille sitä, että Lapin Keisari on rauhan asialla, eikä sodan niinkuin muut keisarit.

– Vuonna 1995 julistimme rajan julkisesti maailman rauhallisimmaksi ja lähetimme siitä julkilausuman Geneveen. Se meni Lisbeth Palmen kautta Tukholmasta ja sai suuren huomion. Tämä on todellakin raja, jollaista ei ole missään muualla.

Julkilausuman allekirjoittajina olivat molempien rajakuntien kunnanjohtajat.

Politiikkana musiikki

Lapin Keisari ei ollut poliittinen hahmo, eikä Höynälä ole muutenkaan koskaan ryhtynyt politikoimaan minkään puolueen riveissä.

– Minun politiikka oli musiikki, joka puhuttelee ihmisiä puolueista riippumatta.

– Kävin silloin aikoinaan Ruotsissakin avaamassa erilaisia tapahtumia Lapin Keisarina ja vihkimässä rakennuksia. Mulla oli siihen ihan virallinen oikeusministeriöltä hankittu lupa. Lisäksi semmoinen hauska asia tapahtui, että monet kihlaparit halusivat saada Lapin Keisarilta jonkunlaisen hyväksynnän tai siunauksen. Se oli aika mielenkiintoinen ilmiö, Höynälä muistelee.

Lapin Keisarin varusteet ovat edelleen tallessa, joten Höynälä voisi herättää keisarin tarvittaessa henkiin. 

Joulumaa Aavasaksalle?

Aikoinaan Esa Höynälä osallistui A-lehtien järjestämään kilpailuun, jossa etsittiin joulupukille parasta asuinpaikkaa. Höynälä esitti Aavasaksan Keisarinmajaa ja voitti kilpailussa ensimmäisen palkinnon.

Hän myös toteutti silloin ajatustaan Keisarinmajasta joulupukin asuinpaikkana ja otti matkailijoita vastaan keinutuolissa istuen, joulukuusi pirtin nurkassa loistaen.

– Ei tarvita krääsää eikä matkamuistomyymälöitä, eivät ne kuulu joulun tunnelmaan. Tunnelmallinen pirtti, joulukuusi, kynttilöiden valoa, joulupukki ja joululaulut. Ulkona tykkypuut valaistuina ja sininen hämärä. Siinä se joulun tunnelma on.

Joulun taika

Jokainen, joka on joskus nähnyt Keisarinmajan lumisten tykkypuiden keskellä, pakkasen paukkuessa ja valon hiipuessa siniseen hämärään, on varmasti samaa mieltä. Siinä maisemassa on joulun taikaa.

Joulupukin ja joulumaan saaminen Aavasaksalle tukisi Höynälän mielestä kaikkea toimintaa isolla alueella Meri-Lapista Tornionlaaksoon. Kiinalaiset ja monet muut aasialaiset matkailijat ovat erityisen kiinnostuneita joulupukista. 

– Rovaniemen Napapiirillä oleva joulumaa ei ole mitään Aavasaksan maisemaan ja tunnelmaan verrattuna. Se on pelkkä kioski. Näin mulle sanoi kerran eräs amerikkalainen Aavasaksalla vieraillut ohjaaja.

Musiikkia ja kilpailu...

– On hyvä, että Aavasaksalla on nyt yrittäjiä, jotka haluavat kehittää vaaran palveluita ja vaaran mökkikyliä voidaan markkinoida yhdessä. Se on molempien etu ja meidän kaikkien etu. Kaikki ovat voittajia, kun tehdään markkinointia yhdessä.

Skånessa Höynälä on tehnyt pääasiassa musiikkia, keikkaillut ja toiminut myös karaokekilpailuissa tuomarina. Nyt Ylitorniolle palattuaan hän aikoo jatkaa musisointia ainakin jossain määrin. 

– Terveys ei enää anna myöten keikkailla, mutta jollain tavalla musiikki tulee olemaan mukana touhuissani. Ehkä teen jotain pienimuotoista konserttia tai muuta, Höynälä suunnittelee. 

Jo nyt hänellä on mielessä isohkon musiikkikilpailun järjestäminen Aavasaksalle.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?