Toimittaja: Kaisu Niska

ETELÄ-PORTIMOJÄRVI - Suomalainen ohjelmisto- ja digitaalisen liiketoiminnan asiantuntijayritys Solita Oy on noussut reilussa parissakymmenessä vuodessa yhdeksi Suomen johtavista it-alan toimijoista. Yrityksen toimitusjohtajana on viimeiset 12 vuotta toiminut ylitorniolaislähtöinen Jari Niska, joka Tivi-lehden listauksessa on kahdeksan kertaa valittu sadan merkittävimmän it-vaikuttajan listalle.

Ylitorniolaisille jääkiekkoseura Et-Po-72:n kannattajille sekä vanhoille pelaajille Jarin nimi tuonee ensimmäisenä mieleen jääkiekon. Jari oli yksivuotias, kun kyläläiset kokoontuivat koululle perustamaan jääkiekkoseuraa, joka nosti pienen kylän nimen lappilaisten kiekkoilijoiden tietoon.

– Mä innostuin jääkiekosta jo ennen kouluun lähtöä, kun sain Sorvojan Teuvolta ensimmäiset jääkiekkovarusteet. Siinä oli muistaakseni housut ja hartiasuojat, Jari kertoo.

– Siitä se sitten lähti. Menin seuratoimintaan mukaan ja pelasin sitten eri seuroissa, ehkä noin kakskytviisvuotiaaksi.

Pelipaikka hänellä oli hyökkääjänä.

– Ylioppilaaksi kirjoitin Ylitornion Yhteiskoulusta ja sen jälkeen opiskelin Kemi-Tornion Ammattikoulussa tradenomiksi. Sitten suoritin joitain yliopisto-opintoja ja vuonna 1996 muutin Tampereelle, jossa eka työpaikka oli Tamrock Oy. Siinä vaiheessa jääkiekkoharrastus väheni ja jäi sitten lopulta kokonaan.

Tamrockin palveluksessa – tosin yhtiön nimi ehti vaihtua Sandvik Mining and Constructioniksi yrityskaupan myötä – Jari oli vuoteen 2000 saakka. Silloin hän vaihtoi Suomen DNA:lle.

– Sieltä siirryin muistaakseni vuonna 2004 Solitalle, jossa olen ollut nyt sitten jo 16 vuotta.

Moderni it-talo

– Solita on tällä hetkellä yksi Suomen johtavia it-alan toimijoita, joka rakentaa digitaalisia palveluja sekä datalähtöistä liiketoimintaa asiakkaille. Me ollaan moderni nykyaikainen toimija ja tehdään hyvin laajasti konsultointia ja rakennetaan erilaisia palveluja yrityksille ja yhteiskunnalle, Jari kertoo.

Esimerkkinä Solitan rakentamista palveluista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle tehtävä covid-seurantajärjestelmä.

– Lisäksi Suomeen on tulossa uusi matkustukseen liittyvä visauudistus, jota me olemme rakentamassa.

Solitan työntekijämäärä on tätä nykyä kaikkiaan tuhat henkeä, joista yli 800 Suomessa. Konttoreita on kuudessa maassa, Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Belgiassa ja Virossa.

– Tämän vuoden liikevaihto on noin 150 miljoonaa eli tämän alan toimijoista olemme Suomessa viiden, kuuden isoimman joukossa.

Viime syksynä Jari itse nousi vuoden tienesteillään Pirkanmaan tulotilastojen kymmenen suurituloisimman joukkoon. 

Ei pröystäilyä

Miestä voi siis nimittää miljonääriksi, mutta päällepäin suuret tulot eivät näy mitenkään.

– Ihan samanlaisissa vaatteissa kuljen kuin ennenkin ja asumme samassa, vuonna 2013 valmistuneessa ok-talossa Nokian puolella. Autokaan ei ole vaihtunut, Jari kertoo.

– Toki raha antaa sillä tavalla turvallisuudentunnetta, että ei tarvitse laskea ja miettiä kaikkea, mitä ostaa, mutta ei me olla siltikään ostettu turhia. Matkusteltu on kyllä paljon, sitä menestys on helpottanut.

– Toisaalta, jos niitä verotietoja ajattelee, niin suurimman osan tuloistani olen sijoittanut takaisin yritykseen, Jari sanoo.

Kateutta Jari ei ole ihmisissä huomannut.

– Vanhat kaverit ovat paremminkin olleet tyytyväisiä siitä, että on menestynyt.

Tehtävästä toiseen...

Omasta työurastaan Jari tuumaa, että hän on lähinnä ajautunut tehtävästä toiseen.

– Ei ole ollut sellaista suunnitelmallisuutta ja menestystavoitteita nousta ylemmälle tasolle, enkä oikeastaan vieläkään tiedä, mitä mä teen isona. Mutta olen halunnut tehdä töitä heti alusta alkaen. 

– Alkuun muutin Tampereelle työn perässä ja mulla oli muutama vaihtoehto, joista menin Tamrockiin. Siellä tehtävät kehittyi, ja kun ei enää ollut mielenkiintoisia tehtäviä tarjolla, hain uutta työpaikkaa. Silloin oltiin perustamassa DNA:sta kolmatta valtakunnallista matkapuhelinoperaattoria, ja oli mielenkiintoinen haaste lähteä rakentamaan sitä.

Tehtävät vaihtuivat DNA:lla sittemmin muutamaan kertaan neljän, viiden vuoden aikana. Viimeisinä vuosina Jarin tehtävät olivat pääsääntöisesti Helsingissä.

– Lapset olivat pieniä ja mä koin, että olin koko ajan vaan menossa. Halusin olla enemmän kotona ja hain tutun headhunterin kautta Solitaan, joka oli silloin pieni firma, vain viisikymmentä työntekijää.

Solitassa Jari aloitti talousjohtajana.

– Silloiset omistajat halusivat alkaa rakentaa siitä isompaa, oikeaa yritystä. He antoivat mulle melko vapaat kädet päättää, miten sitä tehdään. Sitten vaan lähdettiin työntekijöiden kanssa rakentamaan yritystä eteenpäin, Jari kertoo.

– Se on tietysti ollut pitkä taival. Miksi sitten on menestytty? Me on toimittu alalla, joka on kasvanut vahvasti, ja me on myös osattu tehdä järkeviä juttuja matkan varrella.

Melkein alusta lähtien Jari pääsi Solitaan myös omistajaksi ja pystyi sijoittamaan yrityksen kehittämiseen.

Hyökkääjästä tiiminrakentajaksi

– Matkan varrella on pystytty rakentamaan yritykselle hyvä tiimi ja nyt ollaan tässä. Ei siinä suunnitelmallisuutta juurikaan ole ollut, mutta olen mä varmaan ollut kunnianhimoinen sillä tavalla, että olen halunnut, että me menestytään siinä, mitä me tehdään, ja pystytään nousemaan aina seuraavalle tasolle.

Solitassa kasvuyhtiönä on nimenomaan tavoiteltu aina seuraavaa tasoa. 

– Ei olla mietitty sitä, missä ollaan nyt, vaan sitä, mitä tehdään tulevaisuudessa ja miten olisimme enemmän kilpailukykyisiä ja miten pystyisimme kasvamaan. Siinä on ollut tärkeää, että on tarjottu mahdollisuuksia työntekijöille, ja sillä tavalla asioita on vaan tapahtunut ja pääsääntöisesti ne on olleet hyviä juttuja.

Aloittaessaan Solitassa talousjohtajana Jari ei kuitenkaan ajatellut eikä tavoitellut sitä, että hänestä tulisi toimitusjohtaja.

– Mutta omistajat halusivat tehdä muutoksia ja mua kysyttiin siihen. Se on ollut kiva ja haasteellinen tehtävä, mutta enemmän onnistuminen tulee siitä, miten me yrityksenä on pystytty menestymään ja saatu kaikkien ihmisten voimavarat käyttöön, Jari sanoo.

Hän tuumaa oppineensa jo jääkiekon parissa tiimityöskentelyä, ryhmässä toimimista ja yhteen hiileen puhaltamista. Niistä on ehkä ollut apua työuralla ja erityisesti juuri Solitan kehittämisessä.

– Jääkiekossa pelasin hyökkääjänä, mutta opin sen, miten tärkeää on tehdä työtä joukkueena.

Liikunnallinen perhe 

Ensi vuonna Jari täyttää niin sanotun ”miehen iän” eli 50 vuotta. Puoliso Satun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta: Mia 26, Milla 21, Aleksi 18 ja Sini 14. Lisäksi perheessä on suomenlapinkoira Hiro, joka ei nyt ole lomareissulla mukana vaan Mian hoivissa Tampereella.

– Aleksi meni juuri maanantaina armeijaan, Jari sanoo.

Lasten harrastukset ovat olleet liikunnallisia, kuten joukkuevoimistelu, jalkapallo sekä jääkiekko,. Jari itsekin harrastaa edelleen kuntoilua, sillä työarki matkusteluineen on kuluttavaa.

– Pelaan tennistä ja käyn kuntosalilla, hän kertoo.

Lomareissuja kotiseudulle ja vanhempien luokse perhe tekee kerran, pari vuodessa.

– Isän ja äidin on helpompi matkustaa, jorten he käyvät Tampereella useammin kuin me täällä.

Kotiseutu sinänsä ei herätä Jarissa enää isoja tuntemuksia, koska täällä ei ole juuri muuta kuin vanhemmat. Vanhat kaveritkin ovat hajaantuneet kuka minnekin, ei heitä löydy Ylitorniolta.

– Voin sanoa, että jos vanhemmat eivät asuisi täällä, niin ei varmaan tulisi käytyä ollenkaan, Jari tuumaa.

– Mutta tietysti, kun uutisissa tai jossain mainitaan Ylitornio, asia herättää kiinnostuksen. Viime aikoina uutiset ovat olleet vähän ikävän luonteisia, mutta näin se joskus menee. 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?